Tillbaka i sadeln

I torsdags fick jag äntligen dra på mig ridbyxorna igen, vilken lycka alltså! Sen i torsdags och en vecka framåt ska jag rida Annelies nya häst, en väldigt grön femåring. Så nu har jag tre dagar i rad äntligen fått spendera några minuter i sadeln. Och jösses, säger jag bara, sitter bara med ett stort leende på läpparna från studen när jag precis hoppat upp till jag hoppar av, och även efter det. Shit vad jag älskar det här! För att inte tala om hästen - helt fantastisk! Dock väldigt vinglig och som jag nämnde tidigare är hon väldigt grön. Kanske nog den grönaste hästen jag suttit på. Tränar lite på att ställa höger, kunna gå in på en volt utan att öka tempot och köra upp huvudet, och lite sådana saker. Jag har än så länge bara ridit henne fyra gånger totalt, varav tre av dem gångerna helt själv utan att Annelie är med och kan vägleda vad jag ska göra. Det är lite läskigt faktiskt då jag är superrädd att göra något fel med en sån fin häst. Hon är extremt vinglig så jobbar med att hon ska gå rakt på långsidorna och jag får verkligen träna på att sitta helt stilla och rama in henne. Supernyttig träning och hon är väldigt olik både Attis och Sigge. Jösses vad jag saknar dem förresten!!! Jag träffar dem varje dag men saknar att rida på dem, saknar alla rutiner med mina älsklings-hästar! Så skönt att jag har den här femåringen att rida nu haha, tills jag får börja rida mina igen efter deras vila. 
 
Fina tjejen! 
 
För övrigt mår Sigge och Attis bra, finns liksom inte så mycket uppdateringen om dem då dem vilar just nu, är på bete och får leva livet som häst och båda verkar må riktigt bra. 
 
 

Lugnt liv

Båda hästarna går på bete fram till den 6/6, det vill säga dagen efter jag har tagit studenten (!!!!!) så det händer inte speciellt mycket på hästfronten. I skolan är jag klar med allting så nu åker jag bara dit en liten stund om dagarna för att träna på dansen tillsamans med klassen inför utklädnadsshowen, som är på onsdag. Så nej, det händer typ ingenting i mitt liv just nu. 
 
Trots att hästarna vilar och jag inte ens har en box att mocka åker jag alltid till stallet varje dag, för att kolla att hästarna mår bra och pussa på mina små älskade djur. Sigge lever livet kan jag säga, han mår som en kung. Attis däremot vet jag inte riktigt, nu har han lugnat sig men förut gick han en hel del. Han har lyckats dra på sig några ytliga sår (vilket inte är ett dugg oväntat när det gäller honom), men annars verkar han också må rätt bra. 
 
 
Bilder från betet. 
 
Dock har jag inte varit helt ledig från ridningen, jag har faktiskt ridit ett pass den senaste veckan, haha. Fick prova Annelies nya stjärna på fem år som är väldigt grön, så blev ingen anvancerad ridning och red i kanske 20 minuter innan hästen var trött då konditionen inte är på topp. Men jösses vilken otroligt fin häst! Kanske den känsligaste hästen jag någonsin ridit och eftersom hon är så grön så vill jag inte göra något fel heller. Annelie var med och red en annan häst samtidigt så fick en del tips om hur jag ska göra, vilket behövdes. Så från och med torsdag ska jag rida den fina hästen lite en vecka, vilket jag ser fram emot!! Med Annelies kunskaper och med tanke på hur duktig hon är så kommer den där hästen bli ruskigt fin tror jag, hoppar som f*n gör den också! 
 
 

Låten som går på repeat

 
 
 

Lugn kväll och morgondagens planer

Idag släppte jag Attis i en gräshage och lät honom få vila, det förtjänade han tycker jag! Istället köpte jag med mig lite fika till stallet åt mig och Annelie som vi åt på hennes altan i det fina vädret. Fixade även det vanliga i stallet och fixade sedan badkaret, skrubbade rent och fyllde åtta dunkar med vatten så att det blev nästan helt fullt. Imorgon ska det tydligen bli väldigt varmt och fint väder och då är både jag och Annelie borta så ville att hästarna skulle ha fullt badkar tills dess. Var även bort till betet, där jag är varje dag, och pussade på min mörka häst som verkar leva livet!! Älskar att se honom så glad och välmående. 
 
 
Imorgon ska jag vara i stallet ca kl 5.50 för kl 6.00 rullar jag och Annelie till Bollnäs. Haha jag och mitt lokalsinne vet knappt vart det ligger, men dit ska vi i alla fall! Annelie ska tävla och jag följer som vanligt med som hästskötare. Ska bli riktigt roligt och speciellt eftersom planen är att debutera en högre klass. Så nu ska jag nog hoppa in i dusch och packa det som ska med imorgon för att sedan krypa ner i sängen. 
 
 

Torsdagens tävlingsresultat

100 cm:
Framridningen kändes han superfin verkligen, pigg och framåt men gjorde ingenting utan kunde liksom göra halt från galoppen när som helst. Framhoppningen kändes också väldigt bra så gick in med en fin känsla på banan. I grunden fortsatte hästen att vara lika fin och jag är nöjd över min ridning. Felfri i grunden och gick då till omhoppning där hästen var finare än någonsin. Efter sista hindret i grunden lade jag på lite ben för att kunna gå på ett galoppsprång mindre till första i omhoppningen och Attis bara for iväg och sedan körde vi gärnet resten av banan! Tog snäva svängar och gick upp i en klar ledning!! Direkt efter mig vad Annelie och Fröken som gick in på en andraplats med nästan två sekunder efter mig. Vi höll dem placeringarna tills sista startande, som kom och red på 23.60 sekunder och jag hade 24 sekunder blankt. Lite surt faktiskt men är ändå sjuukt nöjd över rundan och med min otroligt fina häst!!! Den andraplatsen kan jag absolut inte vara missnöjd över! 
 
110 cm:
När jag red fram var Attis hur pigg som helst. Bockade en del under framridningen och för att inte tala om framhoppningen när han flög i luften konstant och höll på att riva staketet till och med... Det verkade bara snurra i huvudet på honom och han höll med på att slå knut på sig själv. Väl inne på banan var han fortfarande lika taggad och mellan hinderna var det fullt ös redan i grunden. Kom stort på både femman och sexan och sen hann jag inte få ihop hans enooorma galopp till nummer sju, som var en kombination, och även sista i grunden, så rev 7a (första in i kombinationen). Lite surt då jag var taggad för att rida omhoppningen också. Men ovsett vad så är jag jättenöjd med hästen, trots att han var så himla övertaggad. Jämförde med min första 110 i Hallstahammar och då är jag betyldigt mer nöjd med den här rundan, trots 4 fel och förra gången var vi placerade till och med. 
 
Från 110 cm i Hallsta
 
Det här var vår fjärde tävling tillsammans och i 90 cm har vi nollat varenda gång (och alltså fått rosett). 100 cm har vi varit första, andra och femte placerade (dvs placerade 3 av 4 gånger) och i 110 har vi varit placerad 1 av 2 gånger (åttonde plats). Kan inte förklara hur nöjd jag är över min älskade häst!!!
 
Filmer kommer så fort jag har fått dem!
 
 

Nya tävingstag ikväll

Ikväll är det tävling igen! Denna gång åker vi till Surahammar och hoppar 100 cm och 110 cm, första utomhustävlingen. 
 
I tisdags då, ja vad ska jag säga om den tävlingen egentligen...? På framridningen och framhoppningen var han sjuukt fin, det kändes så otroligt bra. Eftersom han var så himla fin så behöll jag hackamoret på. Dock var han suuperpigg hela tiden men det kändes ändå så himla bra. Tills vi kom in på banan och fick startsignal. Vet inte vad som hände riktigt för jag höll knappt minsta lilla i tyglarna då jag var jätterädd att jag skulle hålla för hårt i honom med hacket. Men ändå så blev det nog llite för skarpt på honom då han liksom bara veck huvudet uppåt och gick knappt framåt alls. Vi tog oss runt banan felfritt men känslan var definitivt inte bra, varje hinder var typ katastrof. Eftersom det bara var en bed. A (typ clear round) så fick vi rosett eftersom vi var felfria. 
 
 
 
Så nu har jag försökt ladda om batterierna och pratat med Annelie om hur vi ska lägga upp kvällens tävling. Vi kom fram till att jag ska rida med mitt vanliga bett som jag har hoppat med tidigare. Dock så är det utomhus ikväll och när jag tränade utomhus på Skästa förut blev han extremt stark, så får väl se hur det går. Sedan blir han ju betydligt svårare att svänga också med bett i munnen eftersom han liksom biter sig fast då och man knappt kan ta i vänster tygel då. Men vi får se hur det går, jag är i alla fall sjukt taggad!!!
 
På måndag ska vi även åka in till kliniken med Attis och så ska min veteriär och en till veterinär kolla på hans tänder tillsammans och förhoppningsvis får vi någon ordning på det. 
 
 

Tävlingsdags!

Efter en lång dag i stallet igår där jag putsade alla saker och hade ett grymt pass med Attis, är jag sjukt taggad för tävling ikväll! Jag har inte varit speciellt nervös inför tävling, till igår eftermiddag. För att inte tala om idag, jösses vad nervös jag är! Hade tänkt att ägna förmiddagen åt att plugga, men kan inte koncentreara mig för fem öre... Nej, kanske ska ta och äta lite lunch, göra iordning lite mackor, byta om och sticka till stallet istället. Trots många timmar där igår har jag fortfarande en del att göra idag:
 
- Putsa stövlarna
- Fixa nummerlappen och sätta fast det på tränset
- Fixa ett extraträns med mitt vanliga bett som jag kan byta till ifall att hackamoret inte fungerar
- Göra rent benskydden
- Packa alla saker
- Bada hela Attis + att han ska torka
- Borsta Attis efter att han har torkat
- Eventuellt klippa manen (inte katastrof men finns det tid så kommer jag göra det)
- Vill även hinna mocka och fixa all mat innan så att det är klart när jag kommer hem ikväll, eftersom tävligen börjar kl 17. 
 
 
Annelie skulle åka bort till betet och kolla Sigge och den andra hästen, samt ge dem mat. Skönt att kunna dela på det och hjälpas åt. Kanske att jag åker förbi efter tävlingen och pussar lite på min gamla häst ändå, bara för att jag saknar honom sjukt mycket om jag inte får se honom en dag. 
 
 
 

Regnig men bra söndag

Musiken spelar från datorn och det är svårt att hålla alla andra tankar borta och försöka plugga det sista. Bara två muntliga prov och en presentation om gymnasiearbetet kvar, håll ut!! Jösses vad jag längtar till att ta studenten nu. 
 
Idag byggde jag en liten bana på 3-4 hinder på ca 60 cm. Hoppade inte speciellt många språng och red inte så hårt utan tanken med passet var bara att testa hackamoret lite mer hur han är att hoppa på det. Han kändes lite seg idag, eller jag red kanske inte tillräckligt haha. Hur som helst så kändes det bra och tanken är nu att tävla med hackamoret på tisdag. Tar även med det bett som jag ridit med tidigare, ifall det inte skulle fungera så bra med hacket. För övrigt så är jag inte det minsta nervös inför tävlingarna på tisdag och torsdag, börjar fundera på om det är något fel på mig som alltid är supernervös minst en vecka innan....
 
Minnen förevigt <3
 
Efter att Attis var klar åt jag lite lunch i stallet och tog sedan in Annelies häst Findus. Lät honom stå och torka en stund då han var dygnsur efter regnskuren som hade kommit precis innan. Sedan fixade jag honom och red honom i paddocken samtidigt som Annelie red en av sina andra. Jösses vad pigg han var idag! Men annars gick det bra, blev väldigt mycket galopp då han är så sjukt vältränad så efter ett pass med nästan bara galopp är hästen inte det minsta berörd. Bara massa muskler där kan jag säga! 
 
På vägen hem åkte jag som vanligt förbi betet där Sigge är och gav honom och den andra hästen lite kraftfoder som dem behöver. Sigge var väldigt smal förut och därför beslutade jag att släppa honom på bete så fort som möjligt så han får fri tillgång på gräs, då han inte tar upp höet ordentligt. Men åh så fint han har tagit sig, redan. Man ser faktiskt skillnad på honom och ni anar inte hur glad jag blir av det. Han fullständigt lever livet där borta. Kommer när man ropar, då i full galopp med spetsade öron och så kör han några bocksprång på vägen också. Haha det fullständigt lyser av lycka om honom, älskade hästen! 
 
Två bilder från när Sigge var på bete förra året. 
 
 

Ännu en dag har passerat

Dagarna bara flyger förbi. Denna vecka har jag haft jättemycket i skolan men har nu fått in en del inlämningar, vilket känns jätteskönt, inte mycket kvar nu. Igår var det bal vilket var väldigt trevligt faktiskt! 
 
På hästfronten rullar allting på. Sigge är på bete sedan en vecka tillbaka, där han verkligen lever livet, tillsammans med en annan häst. Alltså den glädjen som strålar om mitt mörka fullblod är obeskrivlig, värmer i hjärtat på en.
 
Jag har provat att rida Attis på ett gag-bett men tycker inte att det var så stor skillnad, ha la mest huvudet på sne uppe i vädret. Fick då byta häst med Annelie, så hon red Attis och jag fick rida hennes enormt fina och välrida fux på närmare 180 i manken. Jösses vilken härlig häst säger jag bara. Efter en stund bytte vi tillbaka och då kändes Attis lite finare i alla fall, men inte helt hundra. Det bästa med att rida tillsammans med Annelie är att man får kommentarer regelbundet, vilket är väldigt nyttigt. 
 
 
Nu taggar jag inför hopptävlingarna nästa vecka! Imorgon ska jag sätta upp småhinder och göra en liten bana bara för att känna på att jag verkligen har kontroll med hackamoret när jag hoppar, då planen är att jag även ska tävla med det. Skulle han bli helt galen på tisdag, när första tävlingen är, och jag inte får någon kontroll så kommer jag ändra om planerna till torsdag men jag håller verkligen tummarna för att det går bra nu. På fredag ska eventuellt, förhoppningsvis, veterinären titta på tänderna igen. Vore skönt om det kunde lösa sig med dem nu så att jag kan rida som vanligt. 
 
 
 

Finaste hästen!

Attis gick strålande idag!!! Alltså åh vad jag älskar den hästen! Ville aldrig hoppa av. Fick honom verkligen att jobba och han kändes så fin. Annelie kom ut när jag red och kollade läget lite. Hon fick även hoppa upp och rida några varv och känna hur Attis var med hackamoret och hon höll med mig om att det var stor skillnad och att han kändes mycket bättre med det. Skönt att höra. Hon tyckte att jag skulle prova att hoppa lite för att se hur han var då. Och det gick riktigt bra faktiskt. Fick göra samma övning som sist fast den här gången gick det betydligt bättre, volterna satt som en smäck. Hoppade sedan en studs med tre hinder och sedan två galoppsprång till en oxer, som sista gången låg på 135 cm och hästen bara flyger över som ingenting. Det är som Annelie säger också - jag rider bättre när det blir högre. För automatiskt lägger jag på mer ben och det behöver han så väl. Kan inte vara annat än nöjd med dagens ridpass och nu är jag suuupertaggad inför tävlingarna nästa vecka där planen ser ut så här: 
 
Tisdag: 
Skästa, kvällshoppning
100 cm bed. A (som en clear round)
 
Torsdag:
Surahammar, kvällshoppning
100 cm A:0+A:0
110 cm A:0+A:0
 
Då jag aldrig har tävlat Attis så här nära varandra förut så ska det bli spännande att se hur han är, om han är trött till 110 cm på torsdagen eller inte. Kul ska det bli i alla fall!
 
 
Nu ska jag sticka iväg och jobba i två timmar. Hörs sen! 
 
 
 
 

Tisdag 6 maj

Då jag är klar med min biologi hade inte jag någon föreläsning som jag behövde gå på idag. Därför åkte jag ut till stallet på förmiddagen istället. Hjäpte först Annelie med att agera hinderpersonal när hon skulle hoppa Fröken, vilket gick jättebra, den häste har verkligen blivit mycket finare! Därefter blev det en uteritt med Attis och Annelie på hennes nya häst, som för övrigt är extremt cool! Under ritten snackade en del om gårdagens hoppträning. Ja vad kan jag säga om den... Egentligen så gick det väldigt bra, men vi var två som tränade plus några som tittade och jag har så extremt höga krav på mig själv. Plus att jag har kommit in i en period när jag tycker det är suuuperjobbigt att rida när någon ser, så undrar hur det kommer gå på tävlingen nästa vecka... Hur som helst så sätter jag press på mig själv och minsta lilla att det inte är superbra så blir jag förbannad på mig själv att jag inte kan bättre och sen är jag sur resten av passet och bara trycker ner på mig själv. Suck. Jag måste försöka jobba med det där och inte ha sådana höga krav. Vi pratade i alla fall om det på ridturen idag och nu känns det lite bättre. 
 
Bilden är inte från igår. 
 
Sedan en tid tillbaka har jag tyckt att Attis har varit väldigt knepig i munnen och veterinären har varit där och fixat tänderna på honom, men kunde inte göra klart av olika anledningar. Så måste ringa henne igen. Så nu försöker jag prova lite olika bett. Eller snarare, Annelie ger mig olika bett som jag ska prova, vissa som jag aldrig ens har sett förut, haha. Så idag provade jag ett men det kändes inget vidare. När jag kortade tyglarna så drog han huvudet så högt han kunde, la det på sidan och började gapa och greja med bettet. Kanske försöker igen någon dag i paddocken när man kan rida och jobba på ett annat sätt, men ingenting jag hoppade högt för. Däremot har jag testat med hackamore och hittills fungerar det bäst, när munnen och tänderna liksom får vara ifred. Då blev han en helt annan häst. Ska nog testa det imorgon igen och tänkte även fråga om Annelie kan känna på honom någon dag med hackamoret så att jag inte blir "blind" liksom och bara sitter och känner efter. 
 
Nej nu är det dags att ta tag i lite en hel del skolarbete. Vi hörs! 
 
 
 

Snabbt inlägg

Sitter just nu i skolan och försöker plugga lite. Helt slut efter en helg med tidiga mornar, sena kvällar, få timmars sömn plus förkylning. Har ju spenderat hela helgen på Sundbyholm och hjälpt Annelie, trots trötthet så har det varit lika roligt som vanligt, speciellt med alla kändisar som var där, haha. Däremot hade jag önskat att man hann titta lite när dem red, lyckades se några på håll i alla fall medan jag gick med Annelies hästar.
 
Bild från google på Sundbyholms hoppbana. Här har jag spenderat flera timmar torsdag, lördag och söndag. 
 
Denna vecka är det en hel del saker som ska in i skolan, slutiga inlämningar så vill gärna få dem bra. För tillfället försöker jag få klart mitt gymnasiearbete om kromosomer och celldelning, suck. Däremot så slutar jag skolan tidigt idag, 12.40 så då sticker jag direkt till stallet för hoppträning. Ikväll ska jag till min storasyster som ska testsminka mig då jag ska på bal med skolan på fredag. Min syster ska då sminka mig så vi ska prova en gång innan. Vi hörs senare!!
 
 
 

Tävlingar hela helgen

Har gått och blivit sjuk, såklart.... Är dunderförkyld och igår hade jag feber också. Men trots det och få timmars sömn inatt gick jag upp 05.30 imorse, drog på mig varma kläder och åkte till stallet, där jag hjälpte till att lasta Annelies hästar för att sedan åka till Sundbyholm för tävling. Tycker faktiskt att jag är en rätt snäll hästskötare ;) Så ja, större delen av dagen har spenderats på tävlingen i stormen, usch vad kallat det var! Trots kylan och att jag inte mådde så bra, så är det ändå roligt med tävlingar. Speciellt då man får träffa kändisar som bland annat Malin Baryard-Johnsson och Helena Lundbäck! Ska även dit på lördag (då ska vi åka från stallet vid kl 5 på morgonen, suuuck!) och söndag. Då ska även Alexander Zetterman tävla enligt startlisan så hoppas på att få se honom också. Kan man fråga om autograf tro...? Haha. Kul ska det bli i alla fall, även om jag hade kunnat må bättre. Halvsov hela vägen hem i bilen så tyckte lite synd om Annelie som försökte hålla mig vaken och typ inte hade någon att prata med, social hästskötare - eller inte....
 
Sista tävlingen med Sigge... 
 
Attis har fått vila både igår och idag, men det dör han inte av med tanke på att han har gått riktigt hårt de senaste veckorna. Hoppas på att orka rida imorgon. Blir tidig morgon imorgon också då jag ska jobba sen, hur jag nu ska orka det... 
 
 

RSS 2.0