If you never try you'll never know

Tjenare! Min dag började med en körlektion som gick väldigt bra. Någon gång under dagen ska jag bege mig till stallet och utöver det ska jag plugga en hel del körkortsteori.
 
Idag har jag ingen aning om vad jag ska hitta på med Sigge. Igår fick han ett ordentligt pass på paddocken som jag är såå nöjd med. Med tanke på att vi inte har ridit dressyr på ett bra tag så var han jättefin. Jobbade en del med galoppen och gjorde egentligen kanske rätt simpla övningar, men som ger väldigt mycket för Sigge. Det stod några hinder uppställda på paddocken så jag valde ut två stycken som stod bra till att använda som riktmärke. Jag kom i galopp, gjorde volt runt ett hinder och ökade sedan ut ur volten. På längsidorna tänkte jag mer framåt och ställde honom utåt. Kanske låter lätt som en plätt men som sagt så är det övningar som är väldigt nyttiga för Sigge. Jag brukar få göra dem på träningarna för Annelie ibland. Utöver det jobbade jag även på en volt utan stigbyglar, snacka om att jag måste jobba upp mina ben och mage! Haha! Under hela passet så försökte jag att verkligen tänka på min sits, otroligt nyttigt och något jag måste jobba massor med!
 
 
 
 
 
 

Gårdagen

Igår fick Sigge bara en skrittur, då det var så himla varmt. Han var väldigt pigg och glad, trampade på som bara den., riktigt roligt faktiskt! 
 
Efter att allt var klart med Sigge åt jag liten lättare lunch i stallet innan jag hoppade in i bilen till Avesta för att hjälpa Annelie på tävling. Kan säga att jag var glad som bytte om till shorts och linne för det var riktigt varmt. Allt gick bra där borta och det var roligt. Upplägget var betyligt bättre igår än när jag var där och tävlade, men det fanns fortfarande saker som jag störde mig på
 
Kvällen spenderades med Fahrim. Middag och trevligt sällskap, kan det bli bättre?
 
 
 

 
 
För världen är du bara någon, men för någon är du världen ♥
 
 

Cause I got three little words that I've always been dying to tell you

 
Tävlingskläderna är fortfarande på och jag nu ta tag i lite körkortsteori. Gaah, inte långt kvar nu tills jag blir 18 och har redan bokat uppkörning + teoritestet, gäller att ligga på nu! Efter det blir det en dusch innan fredagsmys och tacos med familjen väntar!
 
Imorgon ska jag försöka gå upp relativt tidigt för att hinna rida Sigge innan det blir alltför varmt. Han ska få gå ett lugnare pass efter dagens tävling. Vid lunchtid sticker jag med Annelie till Avesta igen för ännu mer hopptävling, denna gång Annelie som tävlar. Nå, blir det lika varmt imorgon kommer jag absolut inte gå omkring i ridbyxor hela dagen, då åker shortsen och ett linne på. Idag var det 27 grader där uppe och strålande sol. Gissa om det var varm med t-shirt + svart kavaj + svart väst. Jösses säger jag bara! Imorgon kväll väntar middag med Fahrim. Snacka om bra helg!
 
 
 
 
 

Tävling i Avesta

Tjenare! Idag var det tidig morgon som gällde för min del, åkte till stallet och fixade det sista för att sedan rulla mot Avesta för tävling. Jag mår mycket bättre idag och bestämde mig därför för att prova hoppa första klassen, skulle jag då inte ha känt mig så bra så var planen att Annelie skulle hoppa den andra klassen.
 
90 cm: (clear round)
Sigge kändes väldigt fin måste jag säga. Jag var så nervös så jag skakade (haha jag måste verkligen jobba med min nervositet!) men Sigge skötte allt alldeles utmärkt. Mitt mål med rundan var att jag skulle rida den felfritt och rida bra vägar, vilket jag tycker att jag uppnådde. Det blev en felfri runda, Sigge kändes fin och mina vägar har i alla fall blivit bättre jämfört med tidigare rundor. Så jag kan inget annat än att vara nöjd. Har egentligen inte speciellt mycket att säga om denna runda, det var ingen riktig känsla av att det gick bra men tycker absolut inte att det gick dåligt på något sätt, så jag är nöjd!
 
Banskiss:
 
1 m: (A:0+A:0)
I grunden var han jättefin, kunde dock ha varit lite mer framåt. Grundomgången gick bra och vi tog oss runt felfritt. Däremot kom vi lite kort in i kombinationen, 4a-b, och sen blev det långt till hinder nummer 5 men det var inga problem. Jag hade ungefär samma tänk i grundomgången som i tidigare klassen, felfri och jobba med vägarna. Vi tog oss till omhoppning, jag bli alltid lite fööör taggat när jag märker att jag kommit till omhoppning, bestämde. Så idag bestämde jag mig för att ändå rida lite bättre vägar och vara felfri än att chansa en hel del. Så vi hade inte den snabbaste tiden, men jag är nöjd ändå. Däremot så drog vi såklart på oss 4 fel ändå. Efter hinder nummer 10 tappade jag farten när jag skulle vända runt till nummer 11, som var en kombination. Med knappt någon fart kom vi kort in och Sigge räckte inte riktigt över det andra hindret som var en oxer, så rev bakre bommen. Trots det så är jag såå nöjd med honom, det kanske inte såg speciellt snyggt ut men han kämpar verkligen om man hamnar fel, min krigare. Så med tanke på att jag legat med hjärnskakning en vecka innan och han knappt blivit riden, plus massa andra saker, så är jag riktigt nöjd med dagen. Den där rivningen klandrar jag inte honom för, snarare en extra klapp som kämpade som bara den för att ta sig över. Min duktiga springare!
 
Banskiss:
 
Som sagt supernöjd med Sigge, han sköter sig suveränt på tävlingsplatser och ställer alltid upp. Skönt med en sådan häst faktiskt!
 
 
 
 
 

Så ligger det till

Flyttade idag in i huset vid stallet, alltså min mosters hus. Från torsdag till söndag har jag hand om huset, deras katt och hund samt hästarna.

Idag blev det ingen ridning då det först var ungefär 28 grader ute och strålande sol, kände lite hemskt att rida då. Men när jag hade tänkt gå ner och rida en sväng så börjar det åska och sen kom världens regnskur. Ska istället gå upp tidigt och rida på morgon imorgon, innan det hinner bli så varmt. På kvällen ska lite kompisar komma ut hit på grillkväll!

Ska snart kila ner till stallet för att kolla till Enter, Lilly och Tasty samt ta in två hästar som ska stå inne över natten.


Olycka

Jag vet att jag inte har uppdaterat på ett tag nu, men det är av det anledningen att det hände en olycka i tisdags förra veckan.
 
Allt hände som sagt i tisdags förra veckan, den 16 juli. Jag var ute och red själv, till rakbanan där jag bara skulle ta en vända fram och tillbaka tänkte jag, då hoppträning var inplanerad dagen efter. Vi fattade galopp, inga kostigheter, Sigge började stå emot lite men när jag drev så lyssnade han framåt och vi kom upp i ett rätt ordentligt tempo. Helt plötsligt, jag vet fortfarande inte varför, så tvärnitar Sigge och jag flyger över huvudet på honom, en bra bit. Jag försökte ta mig upp på benen så fort jag kunde då jag hade tappat Sigge, som hade vänt för att springa hemåt. På något vingliga ben, med lite yrsel och illamående tar jag mig hemåt genom skogen. Annelie hade tagit emot Sigge som kom tillbaka utan problem. Jag kände hela tiden att mitt ben värkte som bara den och armen domnade bort allt mer för varje minut som gick. 
 
Mamma ville åka in till akuten med tanke på att jag knappt kunde stå på benet av smärta, min arm domnade bort och efter ett tag så blev min hand blå också. Dessutom kände jag min yr, illamående och hade lite ont i huvudet. Men jag tänkte att jag kanske bara behövde vila lite. När jag skulle duscha senare på kvällen för att sedan gå och lägga mig för natten, kände jag mig inte alls bra. När jag står i duschen märker jag hur allt omkring mig bara försvinner och jag svimmade. Jag vaknade sedan av att jag ligger på golvet och hör mamma ringa ambulansen samtidigt som hon försöker få liv i mig. Sen fick jag och mamma ägna nästan hela natten på akuten och åkte därifrån med att de inte hade hittat någoting som var brutet utan att det var en rejäl hjärnskakning.
 
Så sedan dess har jag legat i min säng dag ut och dag in. De första dagarna kunde jag definitivt inte stå upp utan stöd och kunde knappt ta mig upp ur sängen pga mitt ben.
 
 
 
Idag fick jag äntligen åka ut till Sigge! Det är tävling på fredag och då jag känner mig mycket bättre skulle jag idag testa hur det gick att rida och hoppa. Så Annelie kom ut och hjälpte mig lite, fick rida på en evighetsbana och skutta över hinder på 50 cm, bara för att känna om jag ens klarade av det. Kändes verkligen som om jag hade tappat allt inom ridningen, kände mig bokstavligen urkass idag, men vi red på varv efter varv och vi tog oss runt. Det var verkligen inte snyggt men vi kom runt och det kändes inte alltför konstigt i huvudet.
 
Ja nu vet ni hur det ligger till och nu tar jag en dag i taget. Imorgon får jag se hur jag känner mig och speciellt får jag se hur jag mår på fredag när jag är anmäld till tävling i Avesta. Men skulle det vara så att jag inte kan hoppa då så har jag en reservplan!
 

Framknä och skit

 
Uppdateringen har verkligen varit dålig den senaste tiden. Har inte direkt någon förklaring till det hela, motivationen till allt är väldigt låg just nu. Red Enter igår, skrittade ut i stora skogen med min kusin på morgonen och allt gick som planerna. Enter var lugn och gjorde det han skulle. 
 
Efter ridning skoddes Enter, fick då beskåda hur hans framknä blir. Båda bakbena och höger framben gick jättebra att sko men när Pelle skodde vänster framben så tyckte Enter att det blev obehagligt. Han började först att kliva fram med bakbena in under sig och försöka puffa på min hovslagare. När jag tog bort hans huvud så drog han upp det så högt han kunde och sen skakade han till i hela kroppen. Därefter la han hela sitt huvud på min axel och verkligen tryckte ner huvudet. Lilla gubben. När Pelle var klar och släppte ner hoven så stod han med benet i luften en bra stund innan han ställde ner det. 
 
Jag märker att hans framknä begränsar honom, att det finns grejer där inne som gör det jobbigt för honom. Det är alltid jobbigt att se när ens häst har ont, men eftersom det tar ungefär 5 minuter att sko en hov så känns det ändå rätt okej, det är ju nått som måste göras. 
 
 

Hemma!

 
Nu är jag hemma igen! Var ute och klappade på Enter för någon timme sen, han verkade må väldigt bra och det enda som var förändrat med honom var ett insektbett. Enter och Tasty har blivit riktiga polare medan jag har varit borta, dem har tydligen stått och kliat på varandra flera gånger. 
 
Imorgon har jag tänkt ge Enter ett behövligt bad och eventuellt ska han skrittas ut. Nu ska jag bara ta det lugnt och se ett avsnitt av Teen Wolf. 
 

Mina schabrak.

 
Dressyrschabrak: 
Svart Protector med röd/silvrig passpoal. 
 
 Orange Shockemöhle med grå/vita detaljer. 
 
 Brunt Shockemöhle med rosa/silvriga detaljer. Som dessvärre ser vita ut på bilden. Har aldrig sett detta schabrak någon annanstans men jag tycker det är jätte snyggt. Väldigt skönt på insidan med. 
 

Hopp/allroundschabrak 
 
Marinblått Three Horses med silvriga detaljer. Tycker detta schabrak är väldigt stilrent och fint. 
 
 Rött John Whitaker. Börjar bli lite slitet vid sadelgjorden vilket jag tycker är tråkigt då jag verkligen gillar detta schabrak. 
 
 Babyrosa Hv Polo. Såhär i efterhand ångrar jag detta schabrak då jag egentligen inte tycker det är så jätte snyggt, men fick det ju rätt billigt så. 
 
 Ceriese Glen Gordon med vita/gråa detaljer. Älskar detta schabrak. Har tyvärr inte hunnit inviga det än. 
 
 Brunt Glen Gordon med guld detaljer. Tycker detta är as snyggt också speciellt passoalen som är flätad. Måste inviga detta snart. 
 
Sen har jag självklart massor av slit och släng schabrak men dessa är "snyggschabraken" och tycker dem är dem enda som är värda att visa upp. 
 

Mina sadlar.

Detta är då mina älskade sadlar som jag aldrig i hela mitt liv skulle kunna klara mig utan. 
 
Hoppsadeln - en Jacson Santa Cruz Celine 
Köpte denna 2009(?) skulle jag, kanske tidigare efter att vi hittade att bommen var sne på min gamla sadel. Köpte hoppsadeln ny så den är helt inriden på både mig och Enter. En väldigt skön sadel då den har ett vaderat säte. Avtagbara knävulster och vadklossar vilket är ett plus!  
 
Dressyrsadeln - en Henri de Rivel 
Vet inte så mycket mer om den förutom att det är en HdR. Säljaren visste inte storlek eller bomvidd så vi fick den till ett väldigt bra pris med tanke på hur bra skick den var i. En sadel som är väldigt behaglig att rida i. I början tyckte jag inte så jätte mycket om den då jag tyckte att kåpan åkte uppåt när man red. Nu älskar jag den och har inte tänkt någonting på kåpan på ett bra tag. Denna sadel är ett av de bästa köp jag gjort i hästlivet! 
 

Before I grow old

 
 
 
 
 
 
 

Hur jag lägger upp ett ridpass

 
Precis som rubriken lyder så handlar detta inlägg om hur jag lägger upp ett ridpass på ridbanan.
 
Jag börjar ju självklart alltid att skritta fram på en långtygel. Detta är något av det tråkigaste jag vet, speciellt när man skrittar fram på paddocken. Men det är ju självklart väldigt viktigt och folk som inte skrittar fram/av sina hästar ordentligt förstår jag inte vad dem tänker med. 
 
Därefter travar jag igång Enter på fyrkanten, gärna med en glappande tygel då jag är bekväm av mig. Enter får jogga igång för sig själv och här är det inget som helst tänk på böjning, ställning eller form. När vi travat så att Enter är igång riden i traven så galopperar jag gärna några varv innan jag börjar med själva arbete. Enter blir direkt mer samarbetsvillig och mjukare i kroppen om han får galoppera innan arbetet börjar. Det behöver inte vara många varv utan jag brukar vanligtvis ta två varv i båda varven. 
 
När detta är gjort börjar jag fokusera på det riktiga arbetet. Det kan variera från varje ridpass vad vi gör, galoppfattningar, samling, form eller byten. Vi gör det mesta. 
 
När jag känner mig nöjd över Enter så travar jag av honom på en åttvolt över hela ridbanan innan jag skrittar av honom ordentligt. Självklart får han även skrittpauser under ridpassets gång. 
 
 

Tankar och planer

Nu när jag är borta från stallet och hästarna så finns det mycket tid till att fundera. Jag funderar ofta på saker, framför allt planerar jag. Jag är specialist på att planera hur jag ska göra med min ridning och planerar upp ridpass i mitt huvud.

Har redan smidit ihop planeringar i mitt huvud nu när jag är i Övik. När jag kommer hem ska Enter sättas igång och när han är fullt igångsatt så ska vi ut på alla våra långa galopp ridvägar som finns runt omkring vårt stall. Här ska galopperas och här ska byggas muskler. Något jag saknar sedan vi bara blev 6 hästar är att vara ute på dessa ridvägar. För under det senaste halvåret är det bara Enter som har varit i skicket att ta dem längre vägarna, Toppen är ju bara fyra så än så länge är ju dem lite väl maffiga för honom. Eftersom det inte funnits någon att rida dem vägarna så har jag istället valt bort dem. Men nu har jag tänkt börja ge mig ut igen.

Längtar även till skolan börjar - men endast så jag kan få mitt schema för trean. Har tänkt att under vintern - om jag slutar tidigt någon dag - åka in till ridhus. Men vill helst göra det om jag slutar tidigt, känns som att det är så mycket hästar där om man åker dit på kvällarna eftersom det ligger lektioner och sånt.

Just nu saknar jag min lille prins!

/Ebba


Today

Snart är det dags för lite lunch och sedan sticker jag till stallet. Idag planerar jag en uteritt och Sigge ska inte få gå så hårt. Igår fick han jobba en del och imorgon blir det hoppträning på Skästa för Louise Haaga. Wihooo!
 
 
 

Visste ni att...?

- Jag kan väldigt lätt trycka ner på mig själv. Går någonting dåligt, vad som helst, så lägger jag all skuld på mig.
 
- Jag snurrar alltid på glaset innan jag ska dricka, så under en måltid kan min glas ha snurrats x antal varv.
 
- När jag blir ledsen eller arg blir jag antingen helt tyst eller så höjer jag rösten enormt.
 
- Jag går nästan alltid och pratar med mig själv, när ingen annan är där. Pratar jag inte högt så har jag alltid som en dialog i mitt huvud, haha.
 
Visste ni detta om mig? Tycker ni att det borde publiceras fler sådana här inlägg om både häst och ryttare?
 
 

Jag har inte misslyckats, jag har bara hittat hundra tusen sätt som inte fungerar

Med blandade känslor om dagen ska jag nu försöka få min lite sömn. Vi har köpt en ny båt, så har transporterat den till Köping och sedan vidare ut till ön där vår stuga är, massa fix där och haft en riktigt bra ridpass med Sigge på paddocken där vi jobbade med bommar. Utöver det blev det middag med hela stora familjen, tankar och funderingar inför framtiden. Nej, dags att sluta grubbla - dags att växa upp, utvecklas som person, leva livets liv och jaga mina drömmar. Hur svårt kan det vara, egentligen?
 
 
Hade skrivit ett långt inlägg om dagens ridpass men såklart skulle allt försvinna och nej, just nu orkar jag inte skriva om allt... Istället tackar jag för mig idag och önskar er alla godnatt!
 
 
 
 

Skriver av min glädje!

Då var jag anmäld, den 26 juli sticker jag och Sigge till Avesta för hopptävling! Vi ska hoppa 90 cm och 1 m, det ska bli så himla skoj! 
 
Jag har tänkt en del på hur mycket jag ändå har lärt mig sedan jag flyttade till det här stallet i oktober 2012. Jag har haft tillgång till tränare dagligen att bara rådfråga eller tips på bra övning. Att ha någon som nästan dagligen är involverad (på olika sätt) under mitt ridpass är en stor förändring jämfört med vad jag har haft det tidigare. Allt ifrån att verkligen träna och ha en som tittar och kommenterar varje rörelse och steg till att ha ridit tillsammans eller bara sett en glimt från gårdsplanen. Jag tycker bara det är så himla skönt att ha kunniga människor runt omkring mig som jag hela tiden kan lära mig av, både inom ridning och hästhållning.
 
Utöver det, får jag även möjlighet att följa med ut på flera tävlingar med stora klasser och lära mig en hel del inom det. För varje gång jag följer med på en tävling lär jag mig någonting nytt som jag tar med mig i mitt bagage. Men det är inte bara lärdom, det är upplevelser jag alltid tar med mig. För vissa kanske det låter banalt, men för mig, som började på ridskola och alltid drömde om en egen häst, att en få uppleva det och dessutom allt detta tycker jag är skitkul! Att få åka iväg på med trevligt sällskap, se fina hästar och duktiga ryttare och dessutom lära sig mängder av saker. För några tävlingar sedan stod jag på framhoppningen och rätt som det var flög Malin Baryard och hennes häst över hindret bara någon decimeter ifrån mig, och idag träffade jag bl.a Tyra Sjöstedt. Jag har även fått möjlighet att åka på tävlingar regelbundet. Innan jag flyttade hit blev det någon tävling om året ungefär av den anledning att jag inte kunde ta mig till tävlingen. Nu kan jag tävla betydligt oftare och varje dag får jag starkare motivation när jag kliver in genom stalldörren.
 
Det går nog inte att beskriva min glädje att jag får möjlighet att göra allt detta som jag brinner för. Som grädden på moset har jag ju även vid ett flertal tillfällen fått chansen att rida Annelies hästar, som tävlar på hög nivå och är riktigt fina. Sigge kommer alltid vara bäst för mig men att rida en så pass fina hästar som hon har är en häftig känsla!
 
Egentligen skulle jag kunna rabbla upp tusen saker till, men det jag ville komma till är att jag är väldigt lycklig som får uppleva allt detta, som kanske verkar fjantigt i en dels ögon, men som för mig är väldigt roligt! Med andra ord är jag väldigt nöjd med livet jag lever idag och alla människor som finns vid min sida och bara ger mig massa positiv energi, både inom och utanför hästvärlden!
 
 

Början av vår resa

 
Kan direkt säga att resan med Enter inte har varit lätt. Den har varit fylld av tårar och ilska men även glädje och skratt. Jag fick Enter den 27 december 2007. Lite drygt två månader tidigare hade jag själv fyllt 12 år och ridit på ridskola och några gånger hos min moster på hästar i hennes stall. Såhär i efterhand kanske inte en pensionerad galoppör som inte kunde vara själv i varesig hage, stall eller under uteritt den mest optimala hästen för en 12 åring men det har ju slutat bra iallafall. 
 
I början var mamma med hela tiden och ridningen var ju som den var. Uteritter bestod av att jag red och mamma gick framför och så skrittade vi svängen i skogen bakom stallet. På paddocken så satt ridskoleridningen i och där red jag följande: skrittade fram, travade fram, galopperade en stund innan jag travade av och sen skrittade jag av. Precis som ridningen var när jag red på ridskolan. 
 
Vi började så smått komma ut mer och mer tillsammans med andra i stallet. Vissa gånger kunde det gå jätte bra medan andra ville jag bara gråta. Enter hade svårt att stå stilla så om vi skulle över en väg men blev tvungna att vänta så gjorde han allt förutom att stå stilla. Han backade, snurrade runt och var allmänt orolig. När man väl började skritta igen så lugnade han ner sig. Jag lärde mig snabbt att korta tyglar betydde fart för Enter. Så länge jag hade långa tyglar så skrittade han lungt men om jag kortade upp dem så började han takta och ville börja trava. 
 
Han var även svår för mig att hantera i galoppen ute. Han drog lätt ifrån mig och det tog länge innan jag riktigt vågade galoppera ute och verkligen lita på honom. 
 
De första åren var inga seriösa år för oss. Men jag tror att det är exakt det vi behövde, så vi båda mognade i oss själva. I stallet fanns det flera i min egen ålder som jag bara kunde ha kul med. Väldigt bra stunder har spenderats med just dem med mycket skratt och utan någon som helst press. Enter behövde tid för att bli den häst han är idag och jag tror att våra första år satte en bra grund till att han fick mogna, även om det tog lång tid. 
 
 
 
 

Fredagens hoppträning

Lite sent kanske men tänkte berätta om hur hoppträningen gick i fredags.
 
Jag började med att värma upp lite på egen hand medan jag väntade på Annelie. Det var väldigt varm i fredags så red kravlöst och rätt lugnt men ändå så att han skulle komma igång. Jag fick sedan börja travhoppa fram på ett räcke på diagonalen, ganska nära ena hörnet. Jag skulle landa i galopp och galoppera ut till spåret där jag sedan saktade av. Första gången var jag inte riktigt med och allt blev mest slappt så då smet han åt sidan men efter det gick det bra.
 
Därefter skulle jag hoppa på en linje med två hinder, normalt 6 galoppsprång mellan. Eftersom hinderna fortfarande var så pass låga så blev det mer normalt med 7 galoppsprång just då. Denna linje skulle jag komma på tre gånger i rad åt båda hållen, första med 8 galoppsprång, sedan med 7 och sista rundan 6 språng. Han var riktigt fin faktiskt och lyssnade jättebra på mig. Vi la även in en studsserie på tre hinder som jag skulle komma på och som vanligt hoppade Sigge dem som ingenting.
 
 
Väl när jag skulle få hoppa bana hade Annelie byggt lite allt möjligt att träna på: olika linjer och en kombination. Jag fick verkligen tänka på mig väg och jobba med den, vilket jag behöver. Sista rundan är jag faktiskt väldigt nöjd med då jag fick till mycket bättre svängar jämfört med första gången.
 
 
Sigge var förvånadsvärt pigg i fredags, trodde han skulle vara trött med tanke på värmen meeen så fel jag hade. Mot kombinationen drog han som bara den och på linjerna brukar vi ofast ligga ett galoppsprång under än det normala. Han kom kort in någon gång men hade inga probelm att gå på rätt antal, vilket är ett tecken på att han faktiskt bjöd framåt vilket var kul!
 
 
Sigge kändes hur fin som helst och väldigt fräsch i kroppen, spänstig i kobinationen trots att vi kom väldigt nära andra hindret så var han kvick upp och tog det som ingenting. Snacka om glädje när han är så fin som han är och ändå är 21 år!
 
 

Även jag började min resa på en ridskola.

 
För dem flesta börjar resan genom hästlivet på en ridskola, det gjorde det även för mig. När jag var åtta år hade Hamre Ridskola här i Västerås en familjedag som man fick komma på och testa på att rida samt göra massor av andra saker. Givetvis var ridningen bara ett varv i skritt i ett ridhus med en ledare men för mig är det ändå ett väldigt starkt minne jag har från min tid på ridskolan. På plats anmälde min mamma mig till ridskolan och jag skulle få börja i en nybörjargrupp med mina vänner från klassen. 
 
Jag började rida på Hamre Ridskola när jag var åtta år och red där i fem år innan jag slutade. Den första ponny jag red på lektion var Nougat, som snabbt blev min favoritponny. Han var den där pigga hästen som inte de flesta barnen tyckte om och jag fick även höra mycket skit om just honom. Varför jag kunde gilla honom för han bet ju alla som skulle rida honom och att han bara skenade omkring i ridhuset. Ibland kände jag att det var vi mot alla andra. Något år efter att jag började rida på Hamre så såldes Nougat och jag förlorade min favoritponny. 
 
Jag var aldrig den typiska ridskolebarnet som hängde i stallet hela dagarna och hade sin skötponny att ta hand om, faktsikt så hade jag aldrig någon sköthäst alls under tiden jag red på Hamre. Jag minns att jag gjorde hästskötarexamen för att få börja sköta min favorithäst men sen slutade jag rida när jag hade fått Enter. Självklart var jag i stallet andra dagar än just dagen jag red på men inte allt för ofta. 
 
Tisdag var den gyllene dagen. Det var då jag red i min ridgrupp för Stina Engelin som var ridlärare på Hamre när jag red där. Genom åren så kom det nya hästar som föll mig i smaken och som jag gillade lite extra en alla andra. Geordie, Clover, Twix och West var några av dem som jag gillade mest under min tid på ridskolan. 
 
Men i och med att jag fick Enter så tog min tid slut. Jag red kvar en termin på Hamre efter att jag fick Enter och sen slutade jag för att endast bli en privatryttare. Tiden på Hamre var en väldigt bra tid, jag minns den endast med lyckliga stunder och goda minnen. 
 
Haha, detta är jag på Twix under min näst sista termin skulle jag tro. Lektionsmästerskap där jag hade honom i både dressyren och hoppningen som denna bild är ifrån. Minns att jag var så stolt över att vi hade galopperat hela banan medan flera i min grupp travade. Dock smet Twix på sidan av ett hinder två gånger så jag dunkade in mitt knä i hinderstödet båda gångerna. 
 

Tillskott

Idag får Enter Glukosamin och Biotin utöver sin vanliga foderstat. Biotinen har verkligen hjälpt då han inte är lika frasig i hovarna längre och han spricker inte lika snabbt längre. Förut gick hovarna sönder under nästan varje period men nu har det bara hänt två gånger och det har varit under sommaren när det är som torraste ute. 
 
Glukosaminen har även hjälpt, han känns mer rörlig. Glukosamin ges ju främst till gamla eller högpresterande hästar, men med tanke på Enters karriär som galoppör så märker man att hans kropp är äldre än vad den egentligen är. Hans ben är helt enkelt mer utslitna än andra 14 åriga hästar. 
 
Han får även mineraler året om och b-vitamin alla årstider förutom sommaren. 
 

Details

Man måste ju visa upp vart man kommer ifrån eller hur? 
 
Förrsten väldigt sköna stygbyglar. Får inte ont i knäna av dem och ett superbra pris för oss som inte kan köpa ett par Soft Up för 2000. 
 

Multitasking.

 
Varför slutar det alltid med att jag sitter i absolut sista sekund och stressar upp mig över att jag inte gjort saker? Just nu sitter jag och bloggar, redigerar bilder, laddar ner musik, lägger över filer på ett usb-minne, ska börja föra över musiken till mobilen sen ska jag duscha och hinna äta också. Känns som att tiden rinner ur mina fingrar just nu. 
 
Var ute en sväng till stallet tidigare, myste med Enter och borstade av honom lite. Tvättade muggen och så fick han massa mat. Kommer verkligen sakna min prins till häst men han är iallafall i tryggt försvar och jag hoppas att han inte ställer till med något eller råkar ut för någon olycka medan jag är borta! 
 
Har gjort lite tidsinställda inlägg nu medan jag är borta så det inte blir helt tyst ifrån mig! 
 

Jag är lycklig!

Dagen började tidigt med körlektion som gick väldigt bra. Uppkörningen och teorin är bokad så nu är det bara att plugga massor inför det, men jösses vad skönt det ska bli när jag väl är klar.
 
 
Just nu dunkar musik från datorn och jag bläddrar bland lite hästannonser. Evenuellt lite spännande grejer på gång men mer om det när jag vet mer, lite saker som måste lösas först. Om ett tag åker jag till stallet - idag är det hoppträning för Annelie som gäller! Det var ett tag sedan jag hade en riktig träning känns det som så ska bli spännande att se hur det går.
 
Ikväll väntar bio med Fahrim tillsammans med hans mamma och syster. Hur trevligt låter inte det på en skala? Supertrevligt om ni frågar mig! :)
 
 
 

11 juli.

 
Idag blev en halv fixar dag i stallet för min del. Plockade iordning lite smått i skåpet så Cissi kan hitta bättre nu när jag åker iväg, städade bland mina täcken, bytte vatten i killarnas badkar, la ut en saltsten i hagen där Enter går med Lilly och Tasty, pysslade med Enter samt tvättade hans mugg. 
 
Blev ingen direkt ridning utan tog en kort promenad men tröttnade snabbt så vände och red lite barbacka i grimman på paddocken istället. Red max i tio minuter. Travade lite och tog två snabba galopper. Nästan så att han arbetade ordentligt i ena galoppen, haha herregud vilken häst. Längtar till att komma igång ordentligt igen. 
 
 
 

Dags för mig att dejta kudden!

Bild från när vi var i Vänsta på pay&jump.
 
Nu säger jag god natt och hoppar i säng. Imorgon ska jag upp tidigt för körlektion och efter det åker jag direkt till stallet. Eventuellt blir det lite hoppning imorgon, det beror på om Annelie kan hjälpa mig eller inte. På kvällen ska jag kanske på bio, men mer om dagen imorgon. God natt!
 
 
 

I'm back!

Tjenare! Förlåt för att bloggen har ekat tomt från min sida den senaste tiden, men jag har nämligen varit utomlands i en vecka. Jag kom hem natten till idag, torsdag, så idag har jag varit lagom mör. Direkt när jag vaknade åkte jag till stallet och fick träffa världens bästa häst! Blev ett ridpass på paddocken och han kändes väldigt mjuk och fin. Under tiden jag har varit borta så har Johanna och Annelie tagit hand om min pärla och han verkar ha haft det bra. Själv har jag haft det väldigt varmt och skönt, för en gångs skull fått en del färg men såklart börjar allt flagna bort nu.
 
Efter några timmar i stallet träffade jag Fahrim under kvällen, blev lite middag på stan och allmänt trevligt! Efter att inte ha träffats på tre veckor då vi båda har varit bortresta så var det en behövlig kväll!
 
Bild från när jag var i Qatar tidigare.
 

10 juli

 
Tack vare regnet som kom imorse så var Enter ett lermonster när jag kom ut. Helt ingnuggad med lera från topp till tå på båda sidorna. Dock känner jag att det inte gör så mycket på sommaren för jag känner att jag inte lägger ner lika stor tid i stallet på sommarna som när hästarna står inne. Sen vill man ju inte borsta för mycket när det är svinvarmt ute heller eftersom hästen blir varm av det, så det var längesen vi stod och borstade som idag. Mysigt var det iallafall. 
 
Blev en skritt tur idag. Först ute vid vägen runt ett fält och sen tog vi en sväng i skogen. Har undvikit skogen nu ett tag eftersom det är så mycket mygg och andra äckliga insekter där men tog en runda i lilla skogen för att avsluta ridturen. Det märks verkligen att det var längesen Enter gick i skogen, han klev gärna på varenda sten och rötter han kunde hitta på ett ungefär. Skogsridning ger väldigt mycket faktiskt, även om man bara lullar runt. Man får en häst som blir säker på foten och som har koll på sin omgivning. Även fast Enter var lite snubblig några gånger idag så behöver jag aldrig känna mig osäker eftersom han har koll på vad han gör - behöver aldrig vara rädd för att vi ska snubbla omkull när vi är i skogen. 
 
Efter ridningen släppte jag ut honom till Lilly och Tasty igen. 
 
 
 
 
 
 
Värsta familjen ju.

Dagen

Dagen har varit väldigt bra! Startade upp med pool häng i några timmar. Så fantastiskt skönt att ligga i en solstol på ett soldäck bredvid en pool!

Därefter bar det av till stallet för att köra in hö som slogs för några dagar sen. Blev mycket krångel med traktorn som inte ville samarbeta och vi fick till slut tag på en annan traktor som vi kunde köra med. När alla balar var på vagnen så var det bara kvar att slänga upp dem på skullen också.

Enter fick vila idag, han fick stå inne och äta medan vi höll på med höet. Förhoppningsvis rider jag både imorgon och på torsdag, kanske på fredag. Åker på fredag kväll så sen blir det vila för honom helt. 

/ Ebba

 

 


8 Juli

 
Idag red jag Enter igen efter en tre dagars vila. Ville ju inte rida honom när benet tjocknade så mycket och sen har dagarna bara rullat förbi utan att jag ridit. Men idag så fick det bli en tur. Blev dock bara en barbacka tur på hårt underlag så bara skritt. Har inga planer på att "sätta igång" honom nu denna vecka eftersom jag åker bort i helgen och är borta i en vecka ungefär. Medan jag är borta så vilar han helt så då känns det meningslöst att försöka komma igång och köra några trimm pass. 
 
Enter skötte sig iallafall när vi red. I början var han lite slingrig och han ville nog helst vända och gå hem igen, men han slappnade av efter en stund. Man måste komma förbi en viss plats innan han inser att han inte får gå hem och då struntar han i det och bara går istället. 
 
Efter ridningen släppte vi ihop Enter med Lilly och Tasty. Dem ska gå tillsammans under dagarna i en större hage en bit från stallet eftersom Lilly har betat ner gårdshagen. På nätterna går Enter dock med killarna och Lilly och Tasty går själva i gårdshagen. 
 
Eftersom Enter redan har hälsat så mycket på Lilly och Tasty så tyckte han inte att det var en så stor grej med ihopsläppet. Han struntade mest i dem och gick för sig själv. Lilly gjorde inte så mycket heller men Tasty gick runt och utforskade hagen lite. Efter ungefär en halvtimme så stod Lilly och Enter tillsammans med Tasty som var lite var som helst runt dem. Godkänd insats av Farbror Enter alltså. 
 
 
 
 

6 juli.

 
Blev två vändor till stallet idag. En gång imorse med mamma för att ta av lindan och omslaget, samt för att tvätta och smörja in muggen. Han var då inte lika tjock i benet längre. Har jag sagt hur mycket jag älskar lindor? Skulle inte överleva ett liv med hästar utan benlindor.
 
Han fick gå utan omslag och benlinda under dagen men cyklade ut nu på kvällen för att tvätta och lägga om igen. Får se om jag åker ut imorgon bitti igen och tar av det för ska vara ute i stallet igen senast tre för då ska vi städa hela stallet. 
 
Lite bilder på hästarna i stallet. 
 
 
Rossi med Enter bakom.
 
 
Toppen. 
 
Lady och Pandora bakom.
 
 
Och så självklart Tasty. Det går inte att beskriva hur social hon är. När jag cyklade in på stallplanen så kom hon galopperandes mot staketet och gnäggade. Testade även att lyfta på hennes framben idag vilket gick jättebra! Hon kommer bli en kanon häst. 
 

Bilder

 
Tänkte visa lite bilder som jag ännu inte visat från när Sara var med och fotograferade oss. 
 
 
 
 
 
 
 

5 juli

 
Blev ingen ridning idag. Enter har fått mugg och när Enter får mugg så är det inte att leka med. Han får som köttsår, blir svullen och går det tillräckligt långt så blir han halt. Det är inte direkt jätte mycket mugg men han har börjat svullna på i benet från under kotan upp längs hela senan. 
 
Det är det här jag inte gillar med sommaren. Enter får aldrig mugg varken vår, höst eller vinter men på sommaren kan den komma. Helst skulle jag vilja ha in honom på nätterna nu för det läker ju fortare om han får komma in där det är torrt, men det är ju inte så lätt med en häst som inte kan vara själv. 
 
Tvättade benet från hoven upp till hasen, la därefter på ett omslag under kotan där muggen är. Lindade bakbenet med en linda, vill inte att det ska bli mer svullet. Som sagt, helst skulle jag vilja ställa in honom och linda benen ordentligt med stallbandage men denna lösning fick duga idag. Blir det värre ska jag fråga om någon kan tänka sig ha sin häst inne under några nätter. 
 
 
Hjälpte till att fixa iordning uteboxarna som varit lite nedskruvade under vintern när vi hade hösilage därute men nu är dem redo att användas. Stallet ska städas på söndag och vi pratade även om att fixa snyggt och måla uteboxarna under nästa vecka. Planen som jag förstår är att efter sommaren ska Enter, Lilly och Tasty flyttas ut dit. 
 
Lite vemodigt att lämna inneboxarna men jag vill ju egentligen ha honom där ute. Mycket bättre boxar som är mer än dubbelt så stora som inneboxarna och för att inte tala om luften. Men visst var det mysigt att ha honom inne nu det senaste året. 
 
 

4 juli.

 
Har länge nu varit sugen på att hoppa lite, men aldrig kommit till skott med det fören idag. Eller blev väl inte så mycket hoppning egentligen, hade tre travbommar på en volt och sen ett studs med två hinder. Men det är ju typ vad hoppning är för oss. 
 
Började med att rida igång Enter och han kändes jätte fin redan där. Galoppen kändes verkligen rund och med mycket power i den. Det är en viss känsla att galoppera när han är sådär, väldigt följsam och reglerbar. 
 
Började med att trava på bommarna. Målet var att hitta en jämn takt och tempo där han även skulle behålla formen över bommarna och inte slå upp huvudet innan eller över dem. Kände verkligen att vi nådde det målet. Enter höll sig lugn och stadig hela tiden oavsett om jag flyttade ut honom över det längre avståndet eller kortade upp honom på det korta avståndet längst in. Jag gillar att ha bommar på volt då man verkligen kan variera sig utan att behöva ändra avstånden hela tiden. 
 
Gick därefter över till studsen. Låga studs på bara 50 cm men känner inte att han behöver hoppa högre. Han stannade första gången jag red mot det men jag förstår verkligen att han stannade då jag bara förberedde mig på att han just skulle stanna. Jag satt tillbaka, ingen skänkel och noll kontakt framåt. Skäms nästan när jag ser tillbaka på det hela. Resterande gånger hoppade han varje gång. 
 
Vissa språng blev jätte fina, men det var när han verkligen lyssnade på mig och inte drog iväg. Märker att jag verkligen suger på att bedöma avstånden, när Enter håller sig cool så går det super men så fort han taggar igång blir jag värdelös. 
 
Höll även på att nästan flyga av. Han hade totalt slutat lyssna på mig mot hindret en gång. Resultatet blev att han gasade på och fick stanna upp och göra fulaste språnget. Noll rytm liksom. Kickade till honom efter hindret så att han skulle skärpa till sig. Då bjöd han mig på världens bakutspark som han hoppade in i och väl i luften så vred han sig i hela kroppen i motsatt riktning. Charmig häst. 
 
Gammal bild.
 
Sammanfattningsvis så var det ett väldigt bra pass. "Dressyren" satt precis som den ska mellan hindrena och det känns så jäkla bra att han hoppar allt nu mera. 
 

3 juli

 
Idag blev det dags att mocka ur boxen helt och hållet. Parkerade Enter utanför stallet med en höpåse och en vattenhink innan jag började fylla på skottkärran med torven som jag hade kvar. Så skönt att bara kunna ställa honom på platser och sen står han där. Går han iväg så behöver jag bara säga till honom och då stannar han.
 
När boxen var tömd så var det dags för ridning. Fick bli en skritt tur på asfalt. Red i ungefär en timme och på ställen där jag inte brukar rida. Red som att jag var påväg mot Stora skogen men följde den vägen hela vägen ut till Gamla Stockholmsvägen och sen red jag cykelbanan tillbaka till Lista igen. Brukar inte rida längs hela stora vägen men Enter brydde sig inte så mycket, dock kände jag att han slappnade av mer när vi kom till cykelbanan som han är van att gå på. Han skötte sig jätte bra idag och bara lunkade på. 
 
När vi var tillbaka i stallet så tvättade jag hans svans då han fått äckliga sår på svansroten som han får varje sommar. Ställde honom vid Lillys hage medan jag tvättade såren och hela svansen. Lilly och Tasty kom fram. Enter och Lilly hälsade på varandra och kliade på varandra. Enter hälsade även på Tasty några gånger, Farbror Enter skötte sig bra med fölisen. Enter och Lilly stod sen och gosade rätt länge så han fick stå kvar där en stund med henne. 
 
Några bilder från dagen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Saker ni kanske inte visste

 
- 2 år innan jag fick Enter så mötte jag honom för första gången. Visste dock inte att det var han för jag trodde han skulle vara grå men han var ju vit. Lite senare insåg jag att det var det var just Enter. 
 
- Jag är en hypokondriker. Så fort någon sjukdom eller skada kommer så tror jag att jag kommer dö av det. Detta gäller även om nått skulle hända Enter. 
 
- Enter har blivit riden av Per-Anders Gråberg. 
 
- Om tredje året på gymnasiet blir lika plågsamt som tvåan var så vet jag inte vad jag gör. 
 
- Jag klarar inte av när folk inte drar av kastanjerna på hästarna. Får ångest när jag ser hästar med kastanjer som inte är trimmade. 
 
- Skulle verkligen vilja bada med Enter. Förstå att galoppera i vattnet på en strand. Dock finns det inget nära badställe vid vårt stall. 
 

2 juli

 
Var ett väldigt behagligt väder för att rida idag, runt 20 grader, lite halv klart och svag vind. Därför fick det bli lite dressyr trimm som det aldrig kan bli för mycket av. När jag tog in Enter så var han självklart helt inpackad av damm, han hade verkligen hittat den torraste platsen att lägga sig ner och gnugga in båda sidorna på. 
 
Tog ett tag att få honom någorlunda ren. Bestämde mig för att rida i killarnas gamla hage istället för på paddocken. Enter var betydligt mycker mer framåt och på än vad han har varit dem senaste gångerna på paddocken men såg det mer som en bra sak. 
 
Det blev en hel del arbete i galoppen idag. Mest för att hitta jämnhet, få en lugn häst och nöta lite galoppfattningar. Red en övning där jag från galopp gjorde halt, stod kvar i halten innan jag satte direkt igång i trav. I traven skulle han vara lugn innan han fick galoppskänkeln. Vissa gånger kokade han över i huvudet och sprang iväg lite, men då var det bara att göra en ny halt från traven och göra om. Fick till fantastiska galoppfattningar nästan hela tiden. Det var ett fåtal som blev sisådär men alla dem andra var hur fina som helst. 
 
Kände idag att när han blir lite väl framåt så går han på sniskan när man galopperar på dem större volterna. Han böjer inte runt skänkeln utan skär av volten med hela kroppen istället. Definitivt något att jobba på. Har även tänkt att jobba mer med rakriktning då det ofta blir att jag tar hjälp av volter och inte tänker på ridningen rakt fram. 
 
 
 
Efter ridningen hjälpte jag till att få upp några hö- och hösilagebalar på skullen. Två vanliga höbalar och fem fyrkants hösilagebalar. Herregud vad det var knepigt att få upp hösilagebalarna. Men nu är dem iallafall uppställda på skullen så vi kan fixa iordning i uteboxarna nu när stallet ska städas. 
 

Den som följer i andra fotspår kommer aldrig först

Efter att jag had ätit frukost imorse åkte jag ner på stan för att göra ett bankärende (vuxenpäng till mig!) och klippa mig. Därefter blev det lunch hemma med mamma och syrran för att sedan dra vidare ut till stallet. Väl där var det bara att börja arbeta! De höll på att köra hö så hjälpte till med det. Varierade mellan att lasta på balar på rullbandet från vagnet och att stapla balar i foderutrymmet. Jösses vad mycket hö det finns där nu och imorgon kör vi in ännu mer.
 
När det var klart gjorde jag iordning Sigge för lite ridning och begav mig ut på fältet med Alva och lilla ponnyn. Blev inte så speciellt hårt idag, men kände att det inte gjorde så mycket då det även var väldigt varmt. Vi red några varv åt båda hållen i samtliga gångarter och det gick bra. Till en början kändes Sigge lite seg men efter första galoppen kom han igång.
 
Två bilder från idag.
Imorgon hade jag planerat att känna lite på dressyren så hoppas att det inte är lika varmt som idag. Mer hö ska staplas och Sigge ska få sig ett ordentligt bad.
 
 

1 Juli

 
Min första dag på sommarlovet där jag inte har haft nått jobb. Jag har alltså varit helt fri att göra vad jag vill, grymt skönt. Åkte till stallet vid ett och hjälpte till för att röja i skogshagen. Jag, Helmer och min moster tog bort tre träd som blåst omkull, sågade bort massa lågtsittande grenar på flera granar så hästarna enklare kan gå in under dem och allmänt fix för att få det fint i hagen. 
 
Hade inte direkt något sug för att rida då det var så varmt ute. Som jag känner nu kommer ridningen gå på halv fart fram till att jag åker till stugan om lite mindre än två veckor. Medan jag är där får Enter vila och sen ska ridningen tas igång på riktigt igen. 
 
Idag blev det bara pyssel och sen lite trickträning. Tvättade svansen på Enter eftersom den blivit så äcklig, fick den inte helt ren men känner att den kommer vara exakt likadan igenom om två dagar så det får vara. 
 
Trickträningen gick sisådär. Känner att vi står stilla och nu vet jag inte hur vi ska ta oss ur det. Tycker att det skulle vara coolt att fortsätta framåt med nya trick men känner att min kunskap sviker. Äsch, får ta upp det till vintern igen helt enkelt. 
 
 
 
Beroende på vädret imorgon kanske jag slänger på dressyrsadeln och trimmar lite.
 
 

RSS 2.0