Resultat från tävlingen

 90 cm (clear round):
Attis var lite spänd men ändå superfin! Han gick och gnäggade konstant på framridningen men skötte sig exemplariskt! Jag kunde ha fått ihop honom lite mer och jag red inte superbra direkt, men vi tog oss igenom banan felfria och fick en rosett, och dessutom med en bra känsla. 
 
 
 
100 cm (A:0 + A:0):
Här var han betydligt piggare och jag kunde få ihop honom lite mer. Han kändes så sjukt fin alltså! Hoppar i alla lägen och kämpar sig igenom banan med öronen spetsade framåt. I omhoppningen kunde jag lägga av honom lite större på dem två sista hinderna och fick dessutom till bra svängar. SÅ GISSA VAD?! VI VANN!!!!!! Har nog fortfarande inte riktigt fattat det. Jag gick in bland dem första och stod kvar som förstaplatsen genom hela tävlingen. Sjukt stolt över min fantasktia häst och hade inte kunnat börja vår tävlingssäsong bättre!
 
 
 
 

6 saker ni kanske inte visste om Attityd

- Han gnäggar väldigt mycket. En riktig pratkvarn det där, haha, nej men väldigt ofta faktiskt, så fort någonting händer så gnäggar han typ. 
 
- Han älskar att rulla sig. Suck säger jag bara, jag har köpt en skimmel som bokstavligen älskar att rulla sig. Han rullar sig minst en gång varje dag. 
 
- Tyra Sjöstedt har ridit honom. Attityds gamla ägare var kompis med Tyra som även har ridit honom. Hon har även skrivit om honom på sin blogg som ni kan läsa om HÄR. Det är en liten kändishäst jag har köpt minsann ;)
 
- Attis hoppar över alla diken som finns. Är man ute och rider och det kommer ett dike tvärtstannar först Attis för att sedan hoppa gigantiskt över diket, oavsett hur stort det är. 
 
- Han kallas ibland för "kamelen" i stallet. Behöver jag säga mer? Han är lite som en kamel faktiskt när han inte sprätter omkring. 
 
- Attityd är väldigt frusen av sig. Detta blir dock lite svårt när han alltid ska rulla sig så att jag måste tvätta honom hela tiden när vi ska iväg någonstans. Även om jag har varmt vatten så efter bara en liten stud står han och bokstavligen darrar hela hästen. Stackars plutten. 
 
 
 

Heldag med hästar

Gick upp tidigt idag när klockan ringde för att åka till stallet. Mockade och fixade maten till Attis och hjälpte sedan Annelie att fixa hennes hästar till dagens tävling. Resten av dagen har jag spenderat på Hamre i, för det mesta, regnväder. Lagom frusen när man kom hem. Tävlingen gick bra och hon blev placerad i båda klasserna, bra start på tävlingssäsongen! Kul att vara igång igen, trots att det tar så fruktansvärt mycket tid egentligen så är det så kul tycker jag. Annelie och jag kom fram till att vi är ett väldigt bra team på tävlingarna när jag ska hjälpa henne, och då blir det ju extra roligt när man skrattar typ konstant tillsammans. 
 
Attis fick vila idag då han har gått ordentligt ändå sedan måndagen förra veckan, så han förtjänade verkligen en vilodag. Igår kändes han fakiskt rätt trött så gissa vad jag gjorde?! Efter att ha värmt upp honom och konstaterat att han var superlugn och kändes trött så tog jag faktiskt av sadeln och red barback, alltså kan ni fatta det!!?? Jag red barbacka på min tokiga häst som får spel stup i kvarten, haha. Men han var så duktig och jag ramlade inte av, är faktiskt stolt över mig själv. Hade tänkt att det här med barbackaridningen får nog vänta ett tag (läs år...) men igår blev jag riktigt sugen och det gick ju faktiskt bra. Red i alla gångarter och snacka om att jag är nöjd! 
 
 
 
 

Hoppträningen i onsdags...

... Ja vad ska jag säga om den egentligen. En i gruppen före ramlade av strax efter att jag hade hoppat upp och skulle börja skritta fram Attis och blev liggandes ett bra tag. Ambulansen fick komma och vi blev mer än en timme försenade. Bra start känner jag. Attis tyckte det var superjobbigt att det låg en person på marken och då ska vi inte tala om när ambulansen fick köra in i ridhuset, skumt enligt min skimmel. 
 
Uppvärmningen blev därför inte så bra utan blev mest att stå stilla eller försöka skritta lugnt. När vi väl kunde komma igång, vid typ 21.15 hade jag ingen bra känsla. Attis gick och bytte galopp konstant och fler gånger bytte han bara bak så kom då i kortgalopp och rytmen förstördes. Han var studsig och jag fick inte ihop honom så bra. Generellt hade jag inte en sån bra känsla under träningen men det gick liksom inte dåligt egentligen. Har tittat på dem två filmerna som jag har från träningen och det rullar ändå på och ser bättre ut än vad det kändes som. Tror jag sätter lite för höga krav också eftersom det gick så otroligt bra på hoppkursen så när det då går "bara bra" så blir liksom det sämre i mina ögon. Nej dags att skärpa till sig, Ida! 
 
 
Nästa helg är det tävling, vår allra första tävlig tillsammans och jag är sjukt nervös, men även sjukt taggad!!! 
 
 

12.32

Hemstudiedag i skolan, åkte bara dit i en halvtimme för ett utvecklingssamtal. Så nu sitter jag och pluggar lite och tar tag i lite viktiga saker, måste ringa några samtal och så. Skönt att ha en dag ledig såhär när man kan få massa sådana saker gjorda. 
 
Ikväll åker jag till stallet, mockar och fixar allting. 20.00 är det hoppträning och jag är sjukt taggad, ska bli så roligt! 
 
 
 
 

Mer i luften än på marken...

Dem två senaste dagarna har Attit fått mortioneras på vägen fram och tillbaka, då det är det enda stället som det har gått att trava och galoppera på. Igår var han överallt och ingenstans, rädd för precis allt och flög i luften varje gång jag vända och gick på sidan hela vägen hem sen. Eftersom det hade börjat skymma och börja bli mörkt blev ju inte saken bättre, utan han stissade bara upp sig ännu mer. Efter att ha ridit i en timme utan att han hade lugnat ner sig det minsta nöjde jag mig när han kunde skritta normalt och avslutade då. 
 
Idag var han betydligt lugnare men tvärnitade x antal gånger för saker som bara han såg, han flög ut på ett fält en gång också och stod där ett tag på bakbenen och spände sig, vägra gå förbi skogen. Vet inte om det var något inne i skogen eller om han bara fånade sig. Hur som helst, till slut fick jag förbi honom och sista vändan hade jag fått igenom honom lite också. Egentigen är det mest irriterande när han får sina spel, men ändå så är det kul, det händer något och inget ridpass är sig likt, jag utvecklas massor för varje dag jag får sitta på hans rygg. 
 
Imorgon åker vi på hoppträning på Skästa igen, whiiihoooo!!! Spännande att se hur Attis är då. Antingen har han fått ur sig en del energi genom alla hans spel han har fått eller så kommer han vara lika taggad som vanligt, återstår att se. Mest troligen är det sista träningen innan hopptävlingen nästa helg. Fy sjutton vad taggad jag är till tävlingen, vill bara att det ska bli nästa lördag nuuuuuu, haha. 
 
Saknar tävlandet men mest saknar jag att tävla med min bästa prins, minnen för livet <3
 
 

Liten och stor

När jag kom till stallet började jag med att ta in Alvas b-ponny Daphne, som jag skulle hjälpa till att rida idag. Gjorde iordning henne och begav mig sedan ut på grusvägen som går till vårat stall. Det är typ det enda stället där det går att trava och galoppera nu då fältet inte är speciellt bra efter allt regn som har kommit. Jööösses vad pigg hon var. När jag skulle vända hemåt, vilket jag fick göra ganska ofta eftersom jag red fram och tillbaka, drog och som tusan och när jag stannade henne så stod och bara på bakbenen. Hon fick springa av sig en hel del, blev mycket galopp i högt tempo ett bra tag och efter några vändor lugnade hon ner sig. Skitkul att rida den hästen alltså, sån energi men så härlig! Dessutom är hon supersöt tycker jag :)
 
Därefter mockade jag och fixade allt till Attis, innan jag hjälpte Annelie att ta in alla hästar för att sedan göra iordning Attis för ridning. Vid 17.30 rullade jag och Annelie in till ridhuset med varsin häst och var där i mer än en timme. Skönt att kunna få rida igenom Attis idag igen. Idag var han riktigt pigg, han hoppade och for konstant. Tyvärr så var det några fler i ridhuset samtidigt så kände att jag inte bara kunde dra på honom som jag hade önskat. Så fick bli mycket jobb på volt och i högervarvet blev han faktiskt rätt fin. I slutet var det betydligt lugnare så då fick han galoppera av sig några varv och sträcka ut sig. Han frustade och verkade allmänt nöjd över det. 
 
 
 
 

Härlig lördag

Vaknade imorse av ett sms från Annelie som frågade jag ville hänga med in till ridhuset istället för vår annars planerade uteritt. Självklart var jag på, med tanke på att det mest är is överallt nu. Så åkte till stallet direkt och fixade Attis och Fox som skulle med in till Skästa. Idag kändes Attis ännu mer trälig i vänstersidan än vanligt. Vi kollade efteråt om han hade något sår i munnen, men kunde inte se något. 
 
Hur som helst, Attis kändes lite knepig och jag fick inte igenom honom. Han kändes lite seg först, men så helt plötsligt flög han i luften, speciell häst det där. Det stod några hinder framme så tog några språng och jäklar vad han tände till då. Hoppade som högst 110 cm, men fokus låg att komma rätt på hinderna, att få honom mellan hand och skänkel, och även efter hindret. Han tycker ju själv att han är superduktig när han hoppar jättehögt över och kanske lite för kul också, för sen bockar han som bara den. Så att ha kontroll efter hindret fick vi träna en del på. Dem sista sprången gick det riktigt bra faktiskt. Annelie var imponerad över hur bra balans jag har som inte ramlar av när han kör sina race, och kan säga att jag är själv rätt förvånad haha. 
 
Ikväll skulle jag egentligen ha gått på bio, men det fanns inga platser kvar, så istället kom Annelie och hennes man Fredrik hit med lite kinamat. Så tillsammans med min syster Ellika satt jag med dem och tittade på tv, åt gott och hade en allmänt trevlig kväll! 
 
 
 

Tävlingar på gång

Tjihooo vad glad jag är! Nu har jag anmält mig och Attis till två tävlingar, det blir våra första lokala tävlingar och tidigare har vi bara varit på en pay & jump. Åh så kul det ska bli, inte minst spännande. TAGGAD TILL TUSEN!!! Alltid när jag hoppar av så längtar jag tills nästa dag när jag ska få fortsätta jobba med honom, hästen som alltid är så postiv. 
 
v. 8: Avesta
- 90 cm (clear round)
- 1 m (A:0+A:0)
 
v. 10: Eskilstuna
- 90 cm (clear round)
- 1 m (A:0+A:0)
 
Film från hoppkursen 1/2 - 2/2
 
 

Bett

Jag ska prova rida Attis på lite olika bett. Men det här med bett är inte min grej, absolut inte. Så länge jag har haft häst så har jag alltid vara sugen på att rida på olika bett för att få variation. Så pratade med Annelie som är duktigare på bett än vad jag är och hon tyckte att jag skulle börja med att prova ett pessoabett och sätta tyglarna i dem nederna ringarna, för att jag ska bli lite starkare. 
 
 
 
Provade detta bett igår och även idag. I början kändes han mest som vanligt men efter en stund när han hade lossnat lite så gick det superbra! Om det var bettet eller någon annan anledning vet jag inte, men bra gick det i alla fall! Red på det idag också och kände stor skillnad jämfört med gårdagen. Idag var han mycket mer lösgjord från början. Red på en volt i ena hörnet av fältet, för det är typ bara där det går att trava och galoppera nu när snön har börjat förvinna och det har blivit is istället. Däremot så fick han spel varje gång jag red på den delen av volten som är vid vägen, hoppade och for som bara den. Så det förstörde rytmen en hel del och kan räkna antalet varv han inte gjorde någonting på en hand. Men i övrigt var han riktigt fin. Jobbade en hel del med galoppombyten och skrittade sedan av en rätt trött och svettig häst. 
 
 

Planen med Attityd

I dem senaste inläggen har jag nämt att jag och Annelie har lagt upp en plan för Attis, som vi även pratade med Louise Haaga om, som tyckte det lät bra. 
 
Eftersom Attis är en stor häst som inte är speciellt lättriden så kan jag, än så länge, inte rida ihop honom så som han borde gå. Än kan inte jag rida honom tillräckligt bra och många kanske tänker att jag var dum som köpte en häst som jag inte kan rida fullt ut. Men jag är supernöjd med Attis och jag kommer lära mig sjukt mycket med honom. Bara på dessa tre månader som jag har haft honom har jag utvecklats massor. 
 
MEN, jag kommer behöva hjälp och jag är glad att jag står just hos Annelie, för om jag inte hade gjort det hade jag aldrig någonsin kunnat köpa en sån här häst. Så nu är tanken att hon ska hjälpa mig och rida Attis då och då, typ en gång i veckan. För då blir han ordentligt genomriden och då blir det lite lättare när jag väl rider dem andra dagarna. En gång i veckan ska jag även rida honom med graman, för att få ytterligare hjälp med formen, då han faktiskt kommer loss väldigt bra med graman. En annan sak är att jag ska börja rida med lite olika bett när jag rider på marken. När jag hoppar ska jag rida på det vanliga då det fungerar väldigt bra där. 
 
 
Det är lite kort om hur planen framöver ser ut med Attis, hur vi ska gå vidare. Och självklart ska vi snart börja tävla också, jag hoppas på att vi kommer iväg på en tävling v. 8, men det är inte helt klart än. 
 
 
 
 

Sitsträning

Hela helgen kändes Attis så otroligt fin och igår fick han vila då jag har satt måndagar till hans vilodag. Det var ett misstag. Idag kändes det som om vi var tillbaka där vi var innan Annelie hjälpte mig, han var seg, ofokuserad och stel. Kände att jag inte ritkigt fick igenom honom. Suck. Men pratade med Annelie efteråt och hon kan hjälpa mig framåt helgen, tills dess har jag en plan!
 
Ridpasset gick istället ut på att jag jobbade med min sits, som ändå har blivit lite bättre kan jag tycka. Däremot finns det maaaaassor kvar att jobba med och sitsen är en sådan sak som man alltid kan förbättra. Så jobbade mycket med sitsen under tiden som jag gjorde mycket tempoväxlingar, samt lite förvänd galopp. Det gjorde han riktigt bra tycker jag, märker hur stor skillnad det har blivit med lysnaden sedan jag fick hem honom. 
 
Bild från provridningen. 
 
Efter att Attis var klar, hans box ren och maten fixad så stod Fröken på tur. Hon kändes fin idag, dock lite motsträvig och ville gå lite åt sitt eget håll när jag skulle svänga, men det blev mycket bättre mot slutet. När jag hade ridit ett tag skulle en ponny longeras på samma fält, och den råkade komma lös efter en stund och drog iväg. Fröken fick då lite spel och hoppade runt i luften och kunde minsann inte skritta eller ta det lugnt. Haha, men hon lugnade sig sen och när hon lyssnade fint så avslutade jag. 
 
På vägen hem åkte jag och Annelie och fyndade lite saker i en hästbutik som ska läggas ner. En butik som jag inte ens visste fanns innan jag flyttade till detta stall. Fyndade ett par ridvantar och ett nytt täcke till min vita prins. Hade inga alls från början så måste köpa upp ett lager. Det fick bli ett svart täcke, 150 g, med halvhals. Glad att jag hittade ett då jag inte har några mellantäcken, har liksom bara tunnt fodrat regntäcke och vintertäcken, och sen en del innetäcken. Så nöjd är jag allt. Letar en del efter nya schabrak också, då jag inte har några färger som passar på Attis. Dock hitttade jag inga som föll mig i smaken. 
 
 
 

Hoppträning söndag

Alltså, f*n vad fin häst jag har! Åh vad bra det gick och åh vad nöjd jag är med honom. Han var superfin hela helgen och kan säga att konditionen är det nog inget fel på, trots två ordentliga träningar två dagar i rad verkade han inte speciellt trött när jag travade av. Och han kunde absolut inte stå stilla på samlingen i slutet när vi skulle reflektera över passet och helgen. 
 
Idag var det betydligt mer hoppning jämfört med lördagens pass. Började med att värma upp utan stigbyglar, kan säga att då kändes det ordentligt att man hade tränat dagen innan. Men det var bara att bita ihop och rida häcken av sig och hästen blev riktigt fin, lyssnade bra för hjälperna. 
 
Bild från idag, tagen ur en film. 
 
Sedan började vi att hoppa på en åttvolt där hinderna höjdes lite för varje varv. Vi red en i taget och Attis kändes fin men fick inte honom ordentligt mellan hand och skänkel. Sedan fick jag till det bättre med lite hjälp från både Louise och Annelie. Mina sista varv på den åttvolten låg oxern på 130-135 cm. Har aldrig tidigare hoppat så högt men med Attis känns allt så himla bra! Vi rev  två gånger för att jag inte riktigt fick aktiviteten i galoppen men jäklar vad fin han var sen!!!
 
Därefter var det lite olika övningar med vägar och rätt antal galoppsprång innan vi började hoppa en bana. Alltså, det gick så himla bra! Jag var helt skakis i benen efteråt av lycka, men även för att jag fick verkligen rida för det också. Fick kommentarer sedan om att det var den bästa rundan jag någonsin gjort sedan jag flyttade till det här stallet i oktober 2013. Jag har haft Attis i tre månader och några dagar och jösses vad jag har utvecklats och vad långt vi har kommit under dessa månader. Första träningen drog han järnet med mig och det tog flera varv innan jag fick stopp på honom. Nu kan jag göra halt direkt efter ett hinder om jag skulle vilja, även om han är full av energi och står och hoppar på stället när han inte får galoppera. Så himla skönt och kul att det går framåt! Kan inget annat än att vara supernöjd över helgens träningar och över min fina häst! <3
 
Bild från idag, tagen ur en film. 
 
Pratade även med Annelie om min utveckling och hon tycker jag har lärt mig en hel del, för 6 månader sedan hade jag inte klarat av att göra dessa övningar ordentligt som vi fick göra i helgen, t.ex. Annelie och jag pratade även med Louise om hur vi tänkte lägga upp träningen med Attis och hon tyckte det lät som en superbra plan, skönt att höra. Mer om vår plan får ni veta i ett annat inlägg. 
 
 

Hoppträning lördag

Åkte till stallet direkt när jag vaknade för att hinna bada Attis och fixa en del innan träningen. Efter ett tag inne på gången så hade Attis tröttnat på att stå stilla kan jag säga och trampade bara runt så det var svårt att få på all utrustning kan jag säga. Blev en del suckningar från mina sida. 
 
Väl på Skästa blev det en ordentligt framskrittning då gruppen innan var lite försenade. Så skrittade runt ett tag och snackade skit med Annelie. När vår grupp skulle börja fick vi börja med att korta stigläderna 5-7 hål för att sedan jobba ett tag i lätt sits. Skulle galoppera runt fyrkanten och ha samma tempo hela tiden och även galoppera över två bommar där man skulle få plats med 6 galoppsprång. Detta gjorde vi i båda varven. Som uppvärmning skulle vi även vända upp på medellinjen där vi skulle göra olika övningar så som öppna, sluta osv. Första gångerna fick jag inte alls igenom honom men sedan var det som om allt lossnade och han gick så grymt bra! 
 
 
Idag var det markarbete och imorgon är det mer hoppning. Så efter uppvärmningen började vi hoppa några linjer. Hinderna var inte höga utan fokus låg på vägarna och att kunna reglera tempot. Jösses vad duktig Attis var, jag kunde ta tillbaka honom exakt när jag ville, även om han hade en del energi och studsade en del, så lyssnade han HELA tiden. Fick även höra från både Annelie och Louise att det går så mycket bättre nu, att jag och Attis har kommit en bra bit, att det är stor skillnad från i början. Vi jobbade även med att rida på små små volter över en bom, riiiiktigt svår övning tycker jag, men extremt nyttig. Var verkligen tvungen att ha hästen mellan hand och skänkel för att få ihop allt. I höger varv gick det bra men däremot lite sämre i vänster. Efter att ha pratat med både Annelie och Louise om det och hur jag skulle göra så gick det lite bättre. 
 
Hoppade även en liten bana, fortfarande med hinderna på typ 60-70 cm så inga höjder. Men det kändes så himla bra!!! Shit vilken fantastisk häst jag har! Kändes så skönt att allt jobb med övergångarna och lydnaden som jag har lagt ner sen jag fick honom har gett resultat. Nu har jag kontroll och det är jag som bestämmer tempot, inte Attis, så nu kan jag börja jobba med andra saker. 
 
Johanna var med och filmade, ni får se filmer när jag får dem! Taggad på att se hur det går imorgon. 
 
 
 

23/1-2014

 
 
 
 
 
 

Imorgon

 
Imorgon ska jag upp tidigt för att åka ut och fodra samt släppa ut alla hästarna. Har även bestämt med Cissi att rida ut och förhoppningsvis kan vi dra ut på en tur där vi kan trava och galoppera i lite snö nu när det kommit lite mer under kvällen! Hoppas, skulle vara så kul! 
 
 

23/1-2014

 
Bilder ifrån förra veckan. Ungefär -10 grader ute men jag skulle visst ha en tunn tröja. Japp, jag frös sönder. Enter är ju helt ogenomriden på dessa bilder vilket syns, men främst kändes. Var en riktig dragkamp hela tiden. Men men, vi kommer till våren. Har börjat skrittjobba honom igen för att bygga upp för vi är verkligen inte redo för trav eller galopp än. 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0