Makes me feel like I can't live with out you.

 
Idag var Enters temperatur uppe på 38,4. Hade väl för stora förhoppningar när den var nere på 37,9 två dagar i rad antar jag. Det rann även mer vätska i det andra ögat också men det är iallafall inte lika svullet som det andra är. Men om man ska se en förbättring så är det värsta ögat inte lika rött längre utan slemhinnorna börjar få en mer normal färg. Och slutligen så rann det lite genomskinligt men tjockt snor i ena näsborren, vilket det inte gjort innan förutom en dag. 
 
Åh. Det är ju aldrig kul när ens bästa vän är dålig men jag gör inte saken bättre över att vara världens hypokondriker. När han blev dålig så tänkte jag direkt det värsta. Även nu med hans öga. Står ofta när jag mockar och tänker på vad som skulle kunna utvecklas. Att han har någon rispa på hornhinnan, att han blir blind, att man måste operera bort ögat. Det är säkert ingenting speciellt men endå blir jag så stressad och orolig. 
 
 
Fixade allt till både Enter och hans granne Lilly idag. Öppnade en ny hösilage bal och packade höpåsar för fem dagar plus höpåsar till Lilly. Tror nog att jag packade nästan 90 kilo hösilage. La även ut hösilage till tjockis damerna i hagen och Enter fick sin vanliga rutin i lilla hagen framför stallet. 
 
Borstade, tempade och tvättade båda ögonen efter det. Innan jag åkte hem så ställde jag in Enter i stallet. Ingen annan häst var inne, men han hade sin betfor när jag åkte så då såg han lugn ut. Hoppas bara han inte drog runt allt för mycket även om han kanske bara var själv i 15 minuter. 
 
/ Ebba 

Man ska vara snål!

 
Har suttit den senaste timmen och kollat runt på olika ridsportshopar efter ridbyxor och skor. Har dock inte hittat något som lockar än, men känner att jag behöver nya. 
 
Jag vill inte lägga ut så jätte mycket pengar på det och jag känner verkligen inte för att lägga ut 800 kronor på ett par Mountain Horse jodhpurs som kommer vara jätte slitna till hösten, även om jag älskar dem skorna.
 
Förra våren köpte jag två par ridbyxor på medlemsdagen hos Glada Hästen i Spiltan, ena ridbyxorna var ett par helskodda John Whitaker. Helskodda tänkte jag eftersom dem oskodda gick sönder i grenen efter ett halvår av daglig användning och jag vill helst att dem ska hålla lite mer än så. Jag använde nog dem helskodda ridbyxorna max 15 gånger totalt och sen en dag när jag skulle dra på mig dem så var det stora hål i skoningen. Ett par helskodda ridbyxor ska hålla betydligt mer än 15 gånger och det blev ju ännu surare eftersom ridbyxorna kostade 1000 kronor. Och nu känner jag inte för att lägga ut så mycket mer pengar på ridkläder och ridskor. Allt går ju tillslut sönder och då känns det som att jag bara slänger iväg pengarna. 
 
Och visst, man får vad man betalar för. Men av erfarenhet vet jag att dyra märken går sönder nästan lika fort som ett par för 299 kronor från Hööks. 
 
 
 
 
/ Ebba 

Nödvändig shopping.

 
Idag var jag till Granngården för att köpa lite saker till Enter. Det blev B-vitamin, biotin och en säck morötter. 
 
 
Nu fick det bli produktbilder. 
 

Sen jag började ge Enter biotin har hans hovar verkligen blivit bättre. Förut var dem mer porösa, men det är dem inte lika mycket längre. Sen blev dem också lätt trasiga förut vilket dem inte blivit på jätte länge nu. Verkligen en förbättring i hovkvalitén. 
 
/ Ebba 

..

 
 
I will not let anything take away what's standing in front of me. 
 

Samma sak varje dag.

 
Känns som att jag verkligen inte har något att skriva om nu när Enter inte rids. Jag gör ju ingenting i stallet känns det som. Varje dag är den samma. 
 
Såhär har en dag i stallet sett ut nu denna vecka: 
 
- Flytta Enter från vanliga hagen till lilla hagen framför stallet.
- Ge han hösilage och vatten.
- Mocka, fixa vattenhinken, höpåsarna och kraftfodret. 
- Borsta och tempa Enter.
-  Tvätta höger öga och lägga i ögonsalvan.
- Ge han hans lusern. 
- Flytta tillbaka honom till vanliga hagen med polarna eller ställa in i boxen om det är dags för intag.
 
Börjar sakna ridningen nu. Nu börjar jag känna att det var evigheter sedan även om det bara var en vecka. Förstår inte hur folk som bara rider en gång i veckan kan klara sig, jag skulle få ryck om jag inte kunde rida minst 5 dagar varje vecka, hahah.. 
 
Längtar tills hans öga blir bra så vi kan börja sätta igång igen. Tror jag ska gå ut och gå med honom någon dag snart så han får komma ut lite. Även om Enter inte blir påverkad i tempramentet av att vila så här länge så kan det ju vara en kul omväxling för honom att komma ut en stund varje dag också förutom hagen då. 
 
 
/ Ebba 

Oturshäst

 
Enter verkar ha haft världens otur denna vecka. Förkyld med förhöjd tempratur från i måndags och så har han nu fått en ögoninflammation. Antingen så har han fått ögoninflammationen på grund av förkylningen eller så har han helt enkelt bara fått in något skit i ögat. Han ser iallafall ut som sju svåra år. 
 
Idag hade hans temp gått ner till 37,9 så som tur är så är han nu feberfri! Igår köpte vi även en ögonsalva till honom så hoppas att hans öga blir bra nu. Saknar att rida på mina fina häst. Självklart kommer han vila tills han är helt hundra men sen ska han vaccineras och då måste han ju ta det lugnt några dagar efter det också. 
 
 
Han behandlas iallafall som den prins han är. Riktigt bortskämd häst. Idag fick han gå med lindade framben med Back on Track paddarna och så fick han på sig sitt ulltäcke medan jag fixade allt inne i stallet. En riktig stjärna.
 
/ Ebba

Tävling på g

Härom dagen anmälde jag mig till en hopptävling. Den 1 maj åker jag och Sigge till Rocklunda för att hoppa två klasser, båda på 1 m. Det ska bli så otroligt roligt, dels att få tävla där då det är som hemmaplan för mig och dels för att det är utomhus. Förra året vann vi en av klasserna, vi ska försvara den segern och rida ännu bättre i andra klassen! Jag har fått filmern från tävlingen i Eskilstuna och ser MASSOR som jag behöver jobba med, men vi kämpar på och måste ändå säga att vi har kommit en bra bit det senaste halvåret. Även om vi rev två hinder i 1 m så tar jag med mig de fel jag gjorde och lär mig det till näst gång.
 
Bjuder på filmerna från tävlingen i Eskilstuna. Självklart så blev de lite suddiga när jag laddade upp dem. Som sagt så ser jag hur mycket jag har att jobba med, men jobbar med det hela tiden.
 
90 cm:
 
1m:
 

Om ett dygn är jag på en heeelt annan plats på jordklotet

Slutade tidigare i skolan då min lärare i biologi var sjuk. Eftermiddagen spenderades tillsammans med Fahrim, hur mysigt som helst! Efter det åkte jag till stallet och red på en pigg häst. Red fram och tillbaka på grusvägen, han fick mest sträcka ut sig och gissa om han galopperade på! Härligt var det i alla fall. Resten av kvällen har gått åt till att packa...
 
Idag fick jag säga hejdå till de som betyder allt för mig, kommer verkligen sakna Fahrim och Sigge...<3 Imorgon lämnar jag Sverige för hela påsklovet och sticker till ett betydligt varmare ställe. Jag åker nämligen till Qatar för att hälsa på min pappa. Får se hur uppdateringen blir från min sida under lovet. Mamma tar hand om Sigge, vilket hon kommer klara galant. Är inte ett dugg orolig för Sigge, han stormtrivs på lösdriften och mår bättre än förr så honom går det absolut ingen nöd på, förutom att jag kommer ha en överladdad häst när jag kommer hem.
 
 
Jag landar i Sverige tidigt på lördag morgon, den 6/4, vilket är en stor dag! Då firar nämligen jag och Fahrim ett halvår tillsammans och Sigge fyller även 21 år. Tiden går fort när man har roligt och båda delarna har jag svårt att smälta, det är bara så kul!
 
 
Nej nu är det dags att sova, ska upp tidigt imorgon för att packa klart resten. Vi hörs väl kanske någon gång under den kommande veckan, annars så efter det!
 
Kram
 
 
 
 

Shopping

 
Förra veckan var mamma till Hööks och köpte ett nytt regntäcke till Enter. Två av hans regntäcken har blivit sönderbitna på rumpan så det är bra med ett nytt som är helt för även om man lagar dem gamla så håller dem ju inte lika bra längre. Men det är också bra att ha några slit och släng täcken.
 
 
Det blev detta. Clyde modellen från Hööks för 579:- Men mamma köpte det för 379:- eftersom Hööks hade en kampanj på just detta täcke.
 
/ Ebba

Plutthäst!

 
Hej alla bloggläsare, uppdateringen från mig har ju varit helt obefintlig som ni säkert märkt men jag har absolut inte haft någon ork eller lust att blogga de senaste veckorna, Ska försöka bättra mig nu när påsklovet närmar sig. 
 
Med Enter har det rullat på. Har ju inte gått att rida nå speciellt hårt den senaste tiden så det har varit rätt lugnt.
 
Enter har under den senaste tiden hostat när vi har ridit, alltså när han har kommit igång men aldrig inne i stallet. Men idag när jag skulle göra iordning honom så hostade han även inne i stallet. Tempade han då och då hade han 38,5 i temp, alltså lite förhöjd men det är också svårt att få en korrekt temperatur på eftermiddagen. Han såg även väldigt slö ut idag, sliten i blicken och så. 
 
Bad min moster att hon skulle ta tempen på honom imorgon bitti innan hon släpper ut dem sen tempar jag igen på eftermiddagen. Det får bli en lugn mysvecka denna vecka och så får vi se hur det hela utvecklar sig. 
 
 
/ Ebba 

Galopp på barmark!

Årets andra galopp på barmark, känslan går inte att beskriva! Travbanan som ligger ganska nära stallet har tinat (det är lite is kvar på några ställen, men som går sönder när man rider där) och är faktiskt väldigt mjuk, det blir ordentliga spår efter Sigge. Som jag har längtat!!!
 
Red där för några dagar sedan, men då kunde jag inte släppa för en sekund då Sigge var ritkigt taggad. Körde väldigt ordentligt då, vilket märktes då han var lite trött dagen efter. Idag red jag dit igen, men red inte alls lika hårt. Trots att han låg på så in i ******* så släppte jag honom lite och lät honom sträcka ut sig, samlade bara upp lite när i alla kurvor och när det blev lite is. Blev lite intervallträning då han fick dra på ett varv, skritta en liten bit innan vi bytte varv och sedan galoppera på igen. Snacka om att han var glad! Längtar mer är någonsin tills snön har försvunnit helt, så mycket som väntar. Skönt att travbanan är bra nu i alla fall, nu ska konditionsträningen komma igång ordentligt.
 
 
Han blev inte så jättetrött idag då jag inte red så länge, men det var meningen. Planen var att han skulle få sträcka ut sig lite idag samtidigt kanske bli av med lite energi i alla fall. Sen blir det att trimma på dressyren måndag - onsdag. Från och med torsdag ska Sigge få tio dagars vila, för jag åker nämligen till Qatar då för att hälsa på min pappa över påsklovet. Kul att rida en häst som vilat och som redan nu har massor av energi och vårkänslor. Men han har gått rätt ordentligt den senaste tiden så han förtjänar några dagars vila.
 
 

Mycket att jobba med

Det var ett tag sen sedan jag uppdaterade, ber om ursäkt för det. Under denna tid har Sigge blivit vaccinerad och fått täderna fixade. När det gäller ridning så har vi ridit ut, men mestadels traggat dressyr på en stor volt. Underlaget är inte på topp nu så håller mig till en volt som vi gjort där det är bra underlag. Däremot så börjar fantasin på övningar sjunga på sista refrängen. Det har blivit mycket träning för min del, att jag ska sitta rätt, ha bra stöd och att det är Sigge som ska mjukna. Det är lättare sagt än gjort. När jag kortar tyglarna och försöker jobba honom utifrån det drar han sig utåt och/eller backar. Oerhär irriterande när det tar ett bra tag innan jag ens får honom att gå framåt. Jag kommer åt honom på ett annat sätt nu och han gör allt för att komma undan arbetet. Han drar mig totalt ur sadeln, känns som om jag inte har någonting att sätta emot med.
 
 
Igår red jag samtidigt som Annelie, så fick några tips och hon hjälpte mig en liten stund med galoppen. Det var inte många minuter, men under den lilla stunden var mina ben döda och ändå hade han inte direkt någon bra form eller så. Detta är inte så lätt för oss, så det har absolut hamnat på min "att-jobba-med-lista". Formen är mycket bättre nu och han har lyft ryggen massor, betydligt mer än jag någonsin kunnat tänka mig. Så nu har han satt lite muskler och konditionen är det inge fel på, så nu ska jag verkligen börja jobba med mig själv, med min sist och stöd, verkligen på tiden. Det är inte lätt och jag stöter på nya problem varje dag. Men det SKA gå!
 
Längtar verkligen tills paddocken är bra, har så mycket planer som väntar. Dessutom kanske en ny grej är på gång, vore så roligt om det skulle fungera. Vad det är berättar jag mer om lite längre fram när jag vet mer!
 
Snälla vår, kan du inte komma på riktigt nu?
 
 
 

15 mars 1999 ♥

 
Idag blev världens bästa häst hela 14 år. Tiden går verkligen fort när man har roligt ♥ 
 
 
 
/ Ebba

Utvärdering från tävlingen

90 cm, bedömning A:
Sigge kändes fin. Han var framåt men inte för pigg. Tog oss igenom banan felfria och fick rosett. Har egentligen inte så mycket att säga om banan, det kändes bra, var glad att vi kom igenom felfria och kom upp några saker som jag fått träna på under träningarna, bland annat galoppsprång mellan hinderna. Jag är nöjd och ska kolla igenom filmerna (Johanna filmade) när jag får dem vad jag kan förbättra för att utvecklas.
 
Och ja, jag ser ut som en michelingubbe då jag har en tjock jacka över västen och allt.
 
1m, A:0+A:0:
Fick fram honom en del under framridningen och han var betydligt mer taggad i denna klass. Tyckte att jag fick en bra galopp innan, men kom för nära på första hindret så han nuddade ena bommen ytterst lite, men såklart så föll den, riktigt trist! På hinder nummer tre vet jag inte riktigt vad som hände men den rev han, måste verkligen kolla på filmen, då det kändes som om vi kom in bra. Efter det tänkte jag "nej nu jäklar ska inga fler bommar falla" och vi gav oss in i kombinationen, 4a och b. På hoppträningarna har jag fått träna vääldigt mycket på att tänka snabbt, om han kommer in kort måste jag vara otroligt snabb att driva på honom. Självklart så kom han in lite nära så jag fick driva på honom och vi klarade kombinationen. Det var nog den största lättnaden för mig under hela dagen, att vi klarade det, det som jag alltid har haft problem med. Sådana saker tar jag med mig, det som jag gjorde bra och även det som jag kan förbättra. Resten av banan gick bra, men det var väldigt trist att det inte blev någon omhoppning för våran del då jag var nyfiken på hur Sigge skulle reagera på ett hinder som väldigt många stannade på. Vi slutade på 8 fel, inte vår bästa runda men jag är nöjd ändå. Vi tränar på ett helt annat sätt nu än vi någonsin har gjort, det har tagit fram några svaga punkter men som vi klarade bra under tävlingen, så med tanke på det är jag väldigt nöjd.
 
 Filmer kanske kommer när jag har fått dem!
 
Vad tycker ni förrresten om mitt nya schabrak? På andra sidan står det "A secret" som Sigge egentligen heter. Jag gillar det starkt och speciellt med röda skydden till som matchar med den röda kanten ;)
 
 

10 mars

 
Började denna söndag med att vara sådär jobbig. Städade hela rummet, rensade bland alla kläder och städade iordning i en stor hylla jag har i rummet. Slutade med att högsta hyllan blev dedikerad till Enter och laget. Mest Enter men det blev riktigt fint! 

Efter det blev det stallet där jag red tillsammans med Cissi i kylan. Idag var det riktigt kallt och speciellt när solen försvann. Brr. Blev bara en skritt tur idag eftersom det inte går att göra något annat just nu. Grusvägarna är antingen helt isiga eller stenhårda och fälten med djupsnö är det hur mycket skare som helst på så dem vågar vi oss inte ut på. Känns som det kommer bli en lugn tid fram över nu tills allt har smält bort om det ska fortsätta som det är nu med -15 varje natt. 
 
Enter skötte sig bra iallafall. Vissa sträckor arbetade jag honom lite i skritten på rakt spår och han kändes bra. Nej nu vill jag ha riktig vår så man kan rida på paddocken och så jag kan inviga mina nya rosa schabrak! 
 
Enters lilla hylla. Vill sätta upp en bild från fotograferingen i vintras med Ida på väggen men är för snål för att lägga ut pengarna. 
 
/ Ebba

.

If i could, then i would I'll go wherever you will go 
Way up high or down low I'll go wherever you will go
 
 
 
/ Ebba

9 mars

 
Vilket underbart väder vi har haft hela veckan men idag om jag ska gnälla lite så tyckte jag det var lite kyligt om man inte var i solen och så blåste det lite kallt också men det är bara små saker. 
 
När jag kom ut till stallet tog jag av Enter täcket så han fick sola lite, har aldrig varit med om en häst som älskar att sola så mycket som han gör. Mockade och fixade allt innan jag hämtade Enter från hagen. Det är så skönt att man kan stå ute och borsta nu, man saknar det verkligen under vintern. Längtar även till att det blir varmare så man kan bada hästarna, Enter är riktigt skitig nu. 
 
Iallafall så red vi ut på en mysig skritt tur bara jag och Enter. Red på ett skoterspår i kanten på två fält och sen anslöt tll en cykelbana som går längsmed gamla stockholmsvägen. I ett bra tempo så det tog ungefär lite mer än 45 minuter. Gjorde lite skänkelvikningar ute på cykelbanan som var helt snö och is fri så det var helt perfekt! 
 
 
 
 
/ Ebba

Surahammars ryttarförening

 
Idag var vi i Surahammar med klassen som vanligt på fredagar. Till skillnad från andra fredagar hade vi idag stallskötsel och ridning på schemat. Vi hade 5 boxar att fixa och vi var nog 12 personer så det gick ju smidigt att fixa. Därefter fick vi ta in hästarna som vi skulle ha och sen rida. 
 
Jag fick en häst som heter Calle. Lite grov sporthäst med svensk hoppstam som var jätte trevlig. Fina gångarter där traven kändes lite flygande på långsidorna. Han var lite ostadig så var tvungnen att ha en stadig ridning för att hjälpa honom. Ibland när man travade kunde han studsa till uppåt ett steg vilket kändes lite konstigt första gången när jag inte var beredd. 
 
Alla som var där red vilket var kul men det blev då en blandad grupp med både nybörjare och oss som kan rida. Dock var det ingen som hade ledare och dem flesta kunde trava så det blev endå ett flyt. 
 
Vi gjorde mest basic saker men det var endå kul att få rida med klassen för det är ju inte något man gör varje dag. Calle var även jätte trevlig att rida så det gjorde ju det hela ännu bättre. Vi fick göra en bom övning där man red in vid ett hörn och travade över tre bommar, flyttade hästen några steg runt en kon sen travade man över tre bommar till, flyttade hästen några steg åt andra hållet runt en kon och avslutade med att trava ut över tre upphöjda bommar. 
 
Fick mycket beröm av ridläraren som tyckte att jag red honom jättebra vilket gjorde mig glad för jag brukar annars alltid känna mig dålig på en ny häst men hon sa bara positiva saker. Hon sa inte ens något om min sits, hahah! 
 
 
 
/ Ebba 

8 mars

 
Idag blev det ingen ridning för Enter utan vi fortsatte med lite trickträning. Började med dem trick han kan helt som lite "uppvärmning" alltså vinka, stegra och puss. Sen lite "följa John" där han får slapp lina och så ska han följa med mig och sedan flytta undan. Därefter började jag med den spanska skritten och det är otroligt vilken lättlärd häst Enter är. Riktigt klok. 
 
Idag gjorde han två skritt steg med frambenen i följd. Så han lyfte först vänster framben som dem ska göra i spansk skritt och sen direkt efter lyfte han höger framben. Det är så kul att se framstegen och hur Enter nästan blir lite irriterad vissa gånger och över gör övningen innan han spetsar öronen och ska ha godis. 
 
Avslutade med att göra en lugn övning med läpparna som vi försöker träna in. Att han ska lyfta och vifta med överläppen när han får kommando. Väldigt lugnt och bra avslutnings övning! 
 
 
 
Han börjar bli fin i hullet igen vilket är hur skönt som helst. Imorgon ska jag köpa en ny säck lusern och förhoppningsvis blir det sista säcken för denna vinter! Nu är det bara musklerna som fattas. 
 
/ Ebba

Full fart i stallet

Slutade tidigt i skolan så kom ut till stallet vid 14. En uteritt var inplanerad, vilket var hur härligt som helst! Solen sken, det var inte så jättekallt, hästen var dunderfin och pigg som tusan, allt var bara härligt. På galoppvägen var han spänd för allting och hoppade för minsta skugga och tvärnitade för en sten vid sidan om. Roligt när han har energi, men hade varit ännu roligare om han använde den på rätt sätt. I övrigt var han suerpfin och det känns riktigt bra inför tävlingen på söndag. 
 
Efter den underbara ridturen fick Sigge gå ut i hagen utan täcke, får passa på när är sådant härligt väder. Under tiden mockade jag boxen, fixade mat, gjorde rent och smörjde in sadeln och fixade lite annat. Sigge ska få sova inne nu två nätter innan tävlingen. Vet egentligen inte hur mycket det hjälper, det visar sig väl. Däremot ska han få stå i en utebox (där en annan häst behövde sällskap) vilket jag tycker är jättebra. Han såg så nöjd ut när jag åkte därifrån, är bara orolig hur hans ben ser ut imorgon efter att han stått på box en hel natt. 
 
 
Imorgon ringer klockan tidigt igen och jag ska vara i stallet vid kl 8. Det var allt bra länge sedan jag sov ut ordentligt under en helg. Då ska jag först mocka + fixa maten, hinner jag ska jag även putsa tränset och stävlarna innan jag åker till Eskilstuna då Annelie ska tävla. När vi väl kommer tillbaka ska jag fixa Sigge, finns en del att göra så det kommer nog ta lite tid. Sedan är det bara att hem och sova för att orka upp tidigt på söndag och tagga för tävling!! 
 
 
 
 

Igår!

 
Igår drog jag och Enter ut och klättrade lite i eftermiddagsskymningen. Lite kyligt men helt okej så det var rätt mysigt att bara vara själva ute och lulla fram. När vi bara hade kommit en bit ifrån stallet så såg vi tre älgar på nära håll sen kom det massa människor gåendes från alla olika håll så Enter blev rätt spänd och uppmärksam men gjorde endå det jag bad honom om. 
 
Började med den lättaste backen som är en jättebra uppvärmningsbacke, den traskade vi uppför några gånger innan vi övergick till den brantare backen. Den är verkligen hur brant som helst på vissa delar. Den börjar jätte brant, sen blir den lite enklare innan den avslutar med en brant igen. Skit bra verkligen! Första gången i den branta backen var jag typ inte beredd när Enter kastade sig uppför så fick ta tag med armarna runt halsen, hahah. Efter vi hade klättrat en stund galopperade vi en kort sträcka innan vi skrittade hemåt igen! 
 
 
Nu när vi kan rida ut själva inser jag egentligen hur jobbigt det var att inte kunna rida ut själva förut. Bara för 1,5 år sen kunde vi inte rida ut och klättra själva, eller vi kunde men jag hade en galen häst i klätterbacken och på vägen hem. Nu är han lugn överallt ute själv. Förut kunde jag inte bestämma själv vart och hur jag ville rida utan fick mer anpassa mig till andra i stallet och dem skulle rida ut så jag kunde ha sällskap. 
 
Tack gode gud för utveckling och mognad! 
 
/ Ebba 

6 mars

 
Måste säga att Enter känns så fräsch just nu och han är riktigt fin i ridningen. Idag red jag i hagen som dem går i och det är jätte bra snömängd där nu, inte för djupt så det är ansträngande men endå någon decimeter så det går att rida. Längde mina läder ett hål idag, vägen till en bättre sits tar tid och har under en tid försökt länga lädrena eftersom jag red med så otroligt korta läder under sommaren. Men det är på gång nu! 
 
Red som sagt i hagen idag, gjorde även det igår men då red jag samtidigt som Cissi och Toppen så då blev det mer bara att han fick röra sig lite, inget avancerat. Men idag körde jag lite dressyr. Vill inte jobba för mycket dressyr nu innan paddocken blir ridbar för det känns inte helt rätt förutsättningar att han ska behöva gå på ojämnt underlag och i djupsnö och så ska jag kräva en bra form och allt sånt. Men iallafall så var underlaget i hagen helt okej så då tränade vi lite galoppombyten. ALLA satt. Oavsett från vilken galopp så tog han alla! Var nästan lyrisk efteråt eftersom han brukar ha svårt för ena hållet men nu gjorde han även dem perfekt. Visst blir han lite studsig och lätt bak men det får man räkna med när det är Enter. 
 
Tränade även några ökningar i traven vilket jag tycker också är grymt kul och det går framåt. Ser verkligen fram emot när paddocken blir ridbar så vi kan komma igång ordentligt för han är så fin nu, formen finns verkligen där i alla gångarter och i alla lägen. 
 
 
/ Ebba

En resa jag aldrig kommer glömma

Jag har tänkt på en sak ett tag nu. Under slutet av sommaren 2010 fick Sigge väldigt mycket problem med ryggen, han hade fruktansvärt ont och att känna igenom ryggen var knappt att tänka på då han bara sjönk undan. Veterinär, equiterapeut och sadelmakare var ute för att hjälpa till. Jag fick höra flera gånger att han kanske aldrig skulle bli bra och att han skulle få ta det väldigt lugnt resten av livet, då han kanske alltid skulle ha ont. Jag fick till och med förfrågan om jag hade funderat på att ta bort honom, med tanke på hur dålig han var. Behandlingarna blev fler och fler, han fick gå på smärtstillande längre än vad som var beräknat och inte ens då fick man röra hans rygg.
 
Jag började tömköra i lång och låg form för att försöka få upp lite ryggmuskler. Vi ökade på succusivt och började klättra samt jobba över upphöjda bommar. Jag tömkörde i flera månader. Efter hand som han blev lite starkare började jag skritta barbacka och ökade på väldigt långsamt hela tiden. Kanske till och med för långsamt. Efter ett bra tag när jag red honom helt och hållet så började jag ta dressyrträningar för att få mer hjälp att bygga upp ryggmusklerna. Allting gick i perioder och vi fick väl inte världens bästa flyt. Hur som helst så tog vi det lungt i över ett år, jobbade med ryggen hela tiden och tog allt väldigt försiktigt. Dessutom slutade Sigge äta ett tag så började ge honom A-fil för att få igång magen och hans då otroligt tjocka bakben var alltid ett problem. Det var inte vår bästa tid direkt.
 
Bilderna är från en morgon när min snälla storasyster åkte ut och gav Sigge hand medicin som han fick några gånger om dagen.
 
Idag är han snart 21 år gammal och är finare än någonsin under vår tid tillsammans. Hans ben är jättefina, han har lyft mer i ryggen och en del av bukmagen har försvunnit (som han alltid haft). Han är pigg som en jag vet inte vad och bara lever livet. Vi hopptränar och tar nya steg hela tiden. Aldrig att jag kunde tänka mig att han skulle bli så här bra, när jag, 2010, mest fick höra kommentarer om att jag borde ta bort hästen.
 
Bilden är tagen 2012 när vi vinner vår andra lokala tävling tillsammans på 1 m.
 
Tänk vilken kämpe jag har till häst!<3
 
 

Superfina hästen!

Sitter och pluggar svenska grammatik, haft en riktig pluggdag och fått väldigt mycket gjort, skönt. Dock innebär det inget stall för min del idag, vilket är väldigt trist. Jag kunde inte komma ut till stallet, så fick ändra om lite i min planering och Sigge får en vilodag.
 
Igår var Sigge riktigt riktigt fin! Han var pigg som tusan, men gjorde allt jag bad honom utan problem och fokuserade  helt på övningarna. När vi hade ridit en stund så kom det en stor skogsmaskin från skogen precis bredvid, då de håller på att avverka där. Det var mörkt ute då jag kom ut rätt sent och med tanke på hur pigg Sigge var så var jag helt säker på att han skulle flyga i luften för de stora strålkastarna som kom från ingenstans och körde mot oss. Men nej, han titta inte ens åt det hållet! Jag kunde sätta honom i vilken övning som helst och han var fokuserad till 100%. Sjukt grym häst, är så stolt över honom. Hade det hänt vid något annat tillfälle skulle jag faktiskt inte vara förvånad över att han inte gjorde något fast den stora maskinen körde precis bredvid oss, men med tanke på hur han har varit de senaste dagarna (läs veckorna) så är jag imponerad.
 
Jobbade med galoppen, som jag hade planerat och han var jättefin. Tränade på lite olika temoväxlingar, att han skulle lyssna på en gång, vilket han gjorde suveränt. Jobbade även med förvänd galopp som han klarade alldeles utmärkt. Förut hade han svårt att galoppera i förvänd glaopp genom ett hörn, men igår klarade han att gå en relativt liten volt ett bra tag. Snacka om lycka när man verkligen ser skillnad och att allt jobb ger något!
 
Hoppas nu bara på att han kan hålla i sig och vara så här fin nu på tävlingen (som är på söndag) också.
 
Han var lite trött när vi väl kom in.
 

3 mars

 
Hade tänkt ta mig i kragen och rida dressyr med dressyrsadeln idag när det var så fint väder. Men sen när jag tog in Enter så hade han tjocknat i ena bakbenet igen. Samma bakben. Han var så fin i det igår efter vi ridit så lindade aldrig på några nya lindor över natten och idag var han tjock igen. I fyra dagars tid har jag lindat hans ben med Back on Track paddar när jag har ridit och sen vanliga paddar under resten av dygnet och benet blev mycket bättre, finare än vad det brukar så då valde jag att inte linda på med vanliga lindor från igår till idag. 
 
Blev ingen dressyr utan skrittade ut med Cissi i lilla skogen en stund krånglade vi oss runt där inne sen red jag lite fram och tillbaka på asfaltsvägen framför stallet ett tag och arbetade honom där med skänkelvikningar och halterna + formen. Inte så ansträngande men nyttigt då det ofta blir att man rider på volt annars eftersom det är ju så mycket enklare att få hästen mjuk så det var nog bra med lite rakt spår idag. 
 
 
/ Ebba 

Ridtur i solen med härligt sällskap!

Dagens ridpass bestod av en uteritt igen, med Johanna och Annelie. Vi red till travbanan igen. Eftersom Sigge har varit så frukatansvärt pigg ett bra tag nu och knappt hållt sig på mattan, så bytta jag till tränset med pullarnosgramma och satte även på mig västen. Bestämde mig för att hur mycket han än bockade idag så skulle jag inte ge mig för en sekund utan galoppera tills han verkligen la ner och jag skulle vinna "bock-kampen".
 
Självklart när jag är så förberedd och verkligen gjort upp en plan för hur jag skulle rida, så var Sigge betydligt lugnare idag. Fick mig en åktur upp till skyn av ett bocksprång, men så mycket mer var det inte. Han försökte några gånger men höll upp huvudet och han höll sig på marken. I övrigt var han riktigt lugn. Skönt när han är så, att han ska ta ett glädjeskutt och sedan sluta, för han brukar annars köra en hel serie och känns som om man aldrig får stopp på honom. Samtidigt ville jag nästan att han skulle vara som han var igår, lika galen rent ut sagt och stegra sig som han gjorde (det var första gången under drygt 4 år som han gjorde det), för att visa Annelie. Ingen tror på mig när jag berättar hur han kan vara (framför allt hur han var igår). Får bara kommentarer som " Sigge? nej det tror jag inte på!", "Skulle Sigge, 21 år och lugn som en filbunke göra något sådant? Nej det tror jag faktiskt inte". Så hade på ett sätt varit lite roligt att visa och samtidigt som jag kanske kunde få några tips på hur jag ska rida när han blir så, känns som om jag kommer behöva det med tanke på att han har musklat på sig en del under vintern.
 
Hur som helst så gick det bra idag, vi red två varv på travbanan och red sedan till rakbanan och vidare en annan sväng.
 
Bilden är från bland de första passen när han kom till mig.
 

Shopping

 
Idag var jag förbi Hööks en sväng, fick med mig ett schabrak från HV Polo hem.
 
 
 
Ordinarie pris var 579:- men så hade Hööks en kampanj att om man handlade för över 500:- så fick man 100:- rabatt och så hade jag ett fullt bonuskort så då hade jag 150:- rabatt där också. Jag köpte alltså schabraket för 329:- istället! Helt okej. Hade helst sett att jag kom hem med det blåa i samma modell men det fick bli det rosa då dem blå var slut. 
 
/ Ebba 
 

Snyggt!

Dessa saker skulle inte sitta helt fel. Tänk att vinna drömvinsten nångång? 
 
 
/ Ebba 

Träningsschema v. 10

Måndag: Dressyr.Rida med graman och jobba med galoppen. Mycket avbrott/igångsättningar samt tempoväxlingar. Träna på att få mer kraft i galoppen.

 

Tisdag: Dressyr. Fokus på sidvärtsövningar och att han ska behålla formen hela tiden.

 

Onsdag: Lugnare pass. Exakt vad är inte bestämt, men ridning på plogad väg.

 

Torsdag: Dressyr. Styrketräning.

 

Fredag: Dressyr. Lösgörande övningar och fortsätta jobba  lite med galoppen. Hur hårt det blir beror på hur han känns.

 

Lördag: Vila. Följer med Annelie på tävling och ska fixa Sigge inför vår tävling.

 

Söndag: TÄVLING! Jag och Sigge åker till Eskilstuna för att hoppa två klasser. Det ska rent ut sagt bli skitkul! Ska även få inviga vårat nya tävlingsset: röda skydd och ett svart schabrak med röd och vit kant, som våra namn är inristade på. Dösnyggt om ni frågar mig!

 

 

 

 


Energi så det räcker gott och väl

Jösses vilken ridtur säger jag bara! Sigge var överdrivet pigg idag. Tror vårkänslorna är framme för han kan knappt hålla sig på marken.
 
Jag red ut med Johanna och vi bestämde oss för att testa hur travbanan var. Ingen bra idé. Hästarna taggar alltid till lite exktra där och att några hästarn sprang som dårar i hagarna bredvid gjorde inte saken bättre. Vi tog oss förbi dem och bestämde oss för att rida bara på andra sida, där det inte var några hästar. Allt gick jättebra till en början. Försökte sysselsätta Sigge hela tiden och hålla honom lugn, samtidigt som han nästan exploderade i varje steg. Jag råkade ge honom lite för lång tygel ett steg så han tog chansen att bocka och sparka bakut. Fröken hänger på. Jag lyckas få ner Sigge men Föken fortsätter och Johanna ramlar av. I farten lyckas jag komma av Sigge och fånga in Fröken. Allt gick bra, men efter att ha fått stå och vila några miuter var Sigge ännu piggare sedan.
 
Vi bestämde oss för att istället rida till ett fält med djupsnö och planen var att galoppera i kanten. Vi lyckades ta oss dit efter mycket jobb med hästarna. Sigge stod på bakbenen och hade svårt att hålla sig på marken. Han har alltid otroligt mycket energi på våren, men nu när jag dessutom har ridit rätt hårt under vintern har han nu en del muskel och rätt bra kondition så han orkar betydligt mer.
 
Galoppen på fältet gick riktigt bra, det var riktigt mycket tung snö så de fick jobba och båda hästarna var duktiga. Dock fick jag hålla Sigge riktigt mycket då han inte verkade bli ett dugg trött av alla vändor vi körde. På vägen hem lyckades jag åtminstonde få honom att skritta (innan galopperade han bara på stället), så framgång. Därmot var det inte direkt lugn skritt och Sigge verkade inte trött för fem öre.
 
Jag rider honom ungefär 5-6 dagar i veckan och då går han ordenligt, så det är inte att han får vila och har massa överskottsenergi. Nu finns det i alla fall en del snö som hjälper till att "trötta ut" lite, men fasar nästan för när det blir barmark. Ska väl samtidigt inte klaga, jag har ett fullblod på snart 21 år som går på lösdrift och sover ute och ändå är så här pigg och fräsch som Sigge är. Om han ändå bara kunde använda energin på rätt sätt.
 
 

2 mars

 
Galet väder idag och det blev en lika galen ridtur. När jag vaknade snöade det, sen blev det skinande sol innan det började blåsa och bli mulet och sen regnade det? Okej Sverige. 
 
Red ut tillsammans med Sara i ungefär 1,5 timme. Blev en väldigt händelserik ridtur. Allt gick bra till en början men sen red vi på Grävlinge fältet och det var så mycket snö så vi kunde bara skritta. Sen helt plötsligt går Lady omkull och typ lägger sig ner. Sara som satt barbacka åkte av och Lady kom lös, som tur var sprang hon inte hem utan stannade kvar så Sara fick tag på henne. Anledningen till varför hon gick omkull var ett stort hål i marken, värsta avgrunden. Ett stort runt hål som gick jätte djupt ner. Läskigt. 
 
Vi red iallafall vidare och när vi var inne i skogen så möter vi på jätte många rådjur som båda hästarna blev rädda för men vi kunde skritta vidare. Precis framför kurvan där rådjuren sprang stod en älg några meter in bland träden. När Lady vände runt från älgen så stegrar Enter, snurrar runt när han står på bakbenen och kastar sig iväg framåt. Haha, höll på att dö av skratt samtidigt som jag är livrädd för älgar. Vi kunde iallafall runda älgen och rida vidare. Resten av rundan gick utan andra hinder som tur var. 
 
Blev bara skritt och trav idag eftersom Lady inte har kommit igång med galoppen än, vilket vi hoppas hon kan göra rätt snart. 
 
 
Enters look idag. 
 
/ Ebba 

Bilder 1 Mars

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/ Ebba 

1 Mars

 
Idag skulle det varit ett perfekt väder om det inte skulle blåst så mycket. Solen sken och det var nästan inga moln på himlen men så blåste det ju stundvis tyvärr storm. Och eftersom det blåste så mycket kände jag inte för att rida ut själv så det fick bli en promenad och lite trickträning i solskenet istället.
 
Direkt när jag kom till stallet hämtade jag in Enter och lindade av hans lindor som han hade haft sedan igår. Bytte paddarna mot Back on Track paddar och lindade på nytt. Enter fick gå i hagen på framsidan med lunch hö och bara strosa medan jag mockade. 
 
När jag var klar så hämtade jag in honom och bytte utetäcket mot en finare ulltäcke innan vi gick ut på en promenad. Vi började promenaden med att träffa på en shetlandsponny med ledare som Enter tyckte var hur läskig som helst men han kom förbi den lilla shettisen. Senare fick även Enter vara med om snöras från tak, vilket var ännu läskigare men han skötte sig bra. 
 
Väl tillbaka så fortsatte vi att träna på Spansk skritt, som gick jätte bra. Märker att han tänkt igenom det sen vi tränade sist för han verkade ha jätte lätt för det idag. Ett stort steg framåt. Började även med ett nytt trick och så tränade vi lite med bugningarna som vi är fast med. Men allt gick jätte bra idag! 
 
 
/ Ebba

Första mars

Har varit ute på nästan en timmes promenad med hunden i det fina vädret, ätit en nyttig lunch och nu är det dags att plugga lite matte innan jag ska prova lite kläder som jag köpte igår. Blir inget stall för min del idag, Sigge ska få vila. Ikväll väntar bio med mamma och Hasse, vi ska se Beautiful Creatures. Sista fredagen på lovet, lite trist. Ska även plugga på en liten läxa jag har inom ridningen, nämligen att lära mig olika avstånd, hur många galoppsprång det är, inom hoppningen. Känner att jag inte riktigt har exakt koll på det vilket underlättar att man har när man ska träna och tävla. På tal om tävling, nästa helg är det dags för mig och Sigge, börjar faktiskt bli lite nervös.
 
Kram
 
 
 

RSS 2.0