Konditionsträning

Red ut med Johanna idag. Jag kan inte direkt påstå att underlaget är det bästa just nu. Funderade på hur jag ska kunna rida Sigge ordentligt nu när vi har kommit igång och så han håller igång till träningarna som är snart. Stället där jag har spenderat varje dressyrpass under vinter håller inte riktigt längre så måste hitta något nytt. Men åter till dagen. Vi hade tänkt att rida till rakbanan och se hur underlaget var där och hoppades på att det åtmistonde skulle gå att trava. Men nej, det var bara massa is där. Men som tur var så hittade vi ett fält, stubb, som det fortfarande låg massor med snö på då det låg precis bredvid skogen där inte solen kom åt så bra. Snacka om bra underlag och att det var en del snö gjorde bara saken bättre. Vi galopperade fram och tillbaka efter att ha värmt upp hästarna. Självklart fick de några skrittpauser också. Sigge fick ta i och verkligen få upp galoppen, tack vare snön. Höll ihop honom samtidigt som han skulle trama på och han var hur fin som helst!! Dock väääldigt pigg. Jobbade i bra form och efteråt hade jag ett riktigt lurvmonster till häst, så svettig var han.
 
 
På vägen hem skrittade vi en längre väg genom skogen för att verkligen skritta av ordentligt. Det hade börjat blicit lite mörkt innan och såklart så var det ännu mörkare inne i skogen. Min pannlampa fungerade inte så bra och själv hittar jag inte alls där. Johanna hittar men var osäker på vägen. Lyckat. Själv trodde jag att vi skulle gå vilse och blanda ihop alla stigar, men då, ännu en gång glänser min häst till rejält! Vi har inte gått där särskilt många gånger och det var ett bra tag sen sedan sist, men ändå så hittade han hela vägen hem, valde stigar som jag först inte såg, men går rätt hela tiden. Släppte tyglarna tillslut och lät honom bara gå och leder oss rakt hemåt. Snacka om att jag har en underbar häst som löser alla problem! Bäst är bara förnamnet.
 
 
 
 

.

Konditionsträning: CHECK!    
 
 
 
Berättar mer sen!
 
 
 
 

30 Januari

 
Riktigt skönt med sovmorgon idag, att bara dra runt ett tag och inte göra nånting. Åkte till stallet strax efter ett och red på direkten. Visste först inte vart jag skulle rida eftersom det verkligen var isgata överallt. Paddocken är ju inte ett alternativ nu under vintern enligt mig eftersom snön blir så gnugglig där så nej tack till det. Bestämde mig till slut för att rida i en av hagarna för efter helgen kommer nog inte den möjligheten finnas då det ska bli kallare igen vilket betyder att skaren kommer vara ett faktum där uppe i djupsnön. 
 
Bestämde mig för att inte ta detta ridpass så seriöst utan bara latja lite. När Enter var uppvärmd och klar så började jag med några travlängingar utan att han skulle slå över till galopp, funkade hyffsat. Några gånger gick han bra kvar och andra slog han över. Sen körde vi lite galopprace. När jag tryckte på han första gången så drog han iväg och slog in en bakutspark, vilket jag verkligen inte trodde han skulle göra så blev lite paff men satt kvar. 
 
När vi hade kört lite race så jobbade vi med lydnaden. Galoppfattningar från skritt, lugn galopp några steg och sen skritt igen. En avslappnad skritt och ingen där han gick och trippade. Funkade till slut riktigt bra och då valde jag att börja trava av. Han fick en fin form i traven även fast jag inte jobbade nått med den idag. 
 
 
/ Ebba 

You only hate the road when you're missing home

Plugg, plugg och återigen plugg. Ledig från skolan idag då hovslagaren var ute hos Sigge och skulle inte hitta tillbaka innan föreläsningarna hade slutat. När Sigge hade fått hovarna fixade så blev det en liten ridtur. Dock var underlaget inte det bästa så ett ordentligt dressyrpass som var planerat blev inte av. Istället blev det bara skrittarbete och sedan lite jobb med traven. Lösgörande övningar och att han skulle lyssna på alla hjälperna. Skrittjobbade med skänkelvikningar, en framdelsvändning efter det och sedan skänkelviking tillbaka igen. Han lossade riktigt bra och var jättefin i traven sedan. Hade stort steg (för att vara Sigge), lyfte ordentligt på frambenen och trampade på utan att springa iväg någonting. Fina hästen.
 
Efter det har skolarbeten stått på schemat och har även fått lite andra saker på min lista gjort. Dags att fortsätta innan middag väntas! Trevlig kväll på er!
 

Schoooool

 
Bara för att jag är ledig imorgon får ni några sköna skolgifs att kolla på! 
 
 
 
 
 
/ Ebba

29 Januari

 
Varje gång jag ska skriva dessa inlägg blir jag alltid helt tom i skallen på hur jag ska starta dem. Det blir alltid så tråkigt. Iallafall så kom jag ut till stallet vid kvart i fem, började med att mocka och fixa foder. Cissi var där så snackade lite med henne. Både Rossi och Toppen har blivit sparkade ett framknä och veterinären var ute igår så nu ska båda äta medicin i 5 dagar. Alltså kommer Enter typ inte få nått sällskap på nån vecka säkert. Cissi hjälpte mig även att ta in torv, fick in världens klump så nu behöver jag nog inte fylla på ett tag. 
 
Började borsta Enter och när jag skulle sätta på honom framskydden kände jag på senan på högerfram. Tyckte den kändes "bucklig" och aningens varm men han var inte halt. Vart orolig att han hade fått en smäll på senan så ringde mamma och diskuterade. Eftersom han var inte var halt så gick jag ut och gick med honom i en halvtimme istället och när vi kom tillbaka var senan inte "bucklig" längre, puh. Han hade ju gått med lindor+paddar på frambenen hela dagen idag så det var säkert därför senan kändes konstig, så det var säkert inget farligt. Får se hur den ser ut imorgon. 
 
Enters fina promenad outfit. 
 
Medan jag väntade på skjuts hem så gosade jag lite med Lilly. Gnuggade med gummiborsten idag igen och fick bort massa päls. Hon tyckte det var jätte skönt att bli kliad med gummiborsten. En riktigt trevlig häst är hon faktiskt, ur snäll och väldigt nyfiken. 
 
Inte så lätt att ta kort på en nyfiken 4 åring som är lös. 
 
/ Ebba 

Just searching for the words to say

 
Sitter och skriver på en analys i svenskan samtidigt som musiklistan spelas för fullt. Snart ska jag stoppa i mig lite mat innan jag fortsätter med min analys av en roman från 1700-talet, kul. 
 
 

Gårdagens ridpass

Känner att uppdateringen är på topp från min sida. Förlåt men har rätt mycket nu och då blir tyvärr bloggen drabbad, men ska försöka bättra mig!
 
Igår red jag i en stor hage kan man säga. Konditionsträning stod på schemat och Sigge blev riktigt svettig. Jobbade med galoppen och gjorde olika övningar. Första övningen var väldigt simpel: drog på galoppen på långsidorna och skrittade sedan på långa tyglar på kortsidorna. Jag red så i några varv och sedan jobbade jag lite på en volt i trav och kände på övergångarna vilket faktiskt gick väldigt bra. Efter en skrittpaus fortsatte jag med en annan övning. Jag red fram och tillbaka längs en kortsida, som i och för sig är rätt lång, i galopp. Varje gång jag skulle vända gjorde jag en så liten volt jag bara kunde, så Sigge verkligen fick sätta bakbenen under sig och jobba, sedan öka massor till andra sida, samla ihop till ett galoppombyta och sedan en sådan liten volt som möjligt åt andra hållet och öka tillbaka. Denna övning var väldigt nyttig för oss båda isåg jag. Jag fick verkligen sitta tillbaka och jobba varje steg för att samla honom och få honom runt skänkelt samt på yttertygeln. Sigge tyckte det var jättejobbigt men det behöver han. Speciellt till tävlingar sedan då han ska orka samla sig och vända snäft för att sedan öka temot. Har massor kvar att jobba med, men måste ju börja någonstans. Han var så duktig och höll igång hela tiden, saktade inte av en enda gång. Stolt ryttre!
 
Trots att han blev ritkigt trött av övningarna, kände hur han fick ta i, så var han pigg som tusan. I pauserna visste han inte vad skritta var utan småtravade hela tiden och började trava på stället så fort jag tog i honom. Knashäst. Men fin och duktigt var han och såg så nöjd ut. Härliga häst!
 
 
 
 
 

Två gosar

 
Idag orkade jag inte rida, kom ut till stallet vid tjugo över fem efter en långdragen dag i skolan. Som tur var hade mamma varit ute och fixat allt tidigare på dagen. Tack för det! Så idag blev det bara massa pyssel. Höll på med Enter i en timme. Började med att dra av massa päls med en gummiborste eftersom han fäller så mycket. Därefter smörjde jag hans hovar, rycktade, borstade allt tagel innan jag till sist borstade huvudet (vilket han avskyr). 
 
Lindade hans framben med paddar för han var rätt gallig i båda, han är alltid lite extra varm och gallig i det högra som är hans "problemben" så då bestämde jag att linda det och man kan ju liksom inte bara linda ett ben. 
 
Linimentade hans rygg, bakknä, haser och senor på bakbenen med arnika innan nattskydden åkte på.
 
 
Innan jag åkte hem pysslade jag även en halvtimme med Lilly som är min mosters sto. Hon fäller precis som Enter men mycket mer eftersom hon inte är rakad på delar av kroppen. Så hon fick en genomgång med en gummiborste innan jag borstade henne. Lilly blir 4 i år och relativt ohanterad eftersom hon skadade sig i hagen som 1 åring och kommer aldrig hålla för ridning. 
 
Sprayade man och svans med pälsglans vilket hon tyckte var lite läskigt men stod snällt stilla. Stod och kliade henne en stund också innan vi avslutade med att lyfta hovarna. 
 
 
Båda två fick fläta i pannluggen dagen till ära!
 
/ Ebba 

Glad häst

 
Snällare häst får man leta efter. Han får stå ut med mycket på grund av mig, 
 
/ Ebba

Söndagsnöjen

 
 
 
 
 
 
 
 
/ Ebba

Norlie & KKV

 
 
 
Alltså denna är ju bara för bra. 
 
/ Ebba 

Race

 
Idag hade jag planer att rida tillsammans med Cissi och Lena, men tyvärr var Rossi halt så det blev bara jag och Cissi. Varken hon eller jag hade någon direkt idé eller lust att rida någon längre ridtur så vid började med att rida ut en runda innan vi avslutade i en av hagarna. Red först två varv trav och två varv galopp tillsammans med Cissi men sen räckte det för Toppen så då körde jag vidare en stund medan hon skrittade.
 
Körde lite busridning med massa fart vilket Enter verkade älska. Drog först en långsida där jag hetsade igång honom lite och såklart satte han in högsta växeln från start. Därefter skulle han bara köra. Varje gång jag svängde och han fick en raksträcka framför sig (oavsett längd) så skulle han gasa. Och gasa det gjorde han. Öronen helt spetsade och bakbenen paddlade på som aldrig förr. Älskar att bara få brassa på allt hästen kan ibland, få saker som kan slå det. 
 
Avslutade med en avskrittning på plogad väg.
 
Det är verkligen sjukt skönt att inte ha några krav på sin ridning. Att bara få flumm rida någon dag är nyttigt. För både häst och ryttare. Känns som att båda presterar bättre då när man väl kör ett dressyrpass. 
 
 
/ Ebba 
 

Enter 25 Januari

Igår hade jag verkligen ingen inspiration till att rida så körde lite trickträning istället. Jobbade mycket med spanska skritten och tycker att det går framåt. Han tar ju upp benet högre men han tappar dock lite av framåtbjudningen i själva momentet. Men vi jobbar på det. Jag har ju ingen aning om vad jag egentligen gör utan jag kör bara på känsla och vad som passar Enter och det han kopplar till rörelserna. 
 
Vi avslutade trickträningen med lite lek i hagen, och det blev verkligen lek. Enter skulle bocka, stegra och ha sig. Han vill att jag ska leka med honom som om jag var en annan häst, men det vill helst inte jag. Så jag hade ett safe-place i hagen som var en pressening som han inte vågade gå på. Där kunde jag springa och ha mig och Enter sprang runt utanför presseningen. Jag kunde göra små ruscher mot honom, då vände han sig mot mig och brallade mot mig med helt spetsade öron och sen skuttade han runt. Både tyckte nog det var lika kul. 
 
 
/Ebba

Well you only need the light when it's burning low

Trött tjej ska snart sticka till stallet. Var ju inte där igår så ska bli så roligt att få träffa min fina häst igen! Dessutom är Johanna hemma igen (hon har varit borta några dagar så jag har ridit och tagit hand om hennes häst Fröken också) vilket resulterar i ridsällskap, jippi! Är väldigt sugen på att klicka några härliga vinterbilder på mig och Sigge, har en idé om hur man kan göra. Gäller bara att hitta någon som kan och en tid. Dock ser Sigge förfärlig ut nu i pälsen, då den blir liksom sträv efter att jag har rakat honom. Så vet inte om det kommer bli så bra. Men tja, drömma kan man ju alltid. 
 
 
 
 

Dreams come slow and they go so fast

Hemma efter en lång skoldag med extra föreläsning av Kunskapsskolans VD. Denna fredagseftermiddag ska jag spendera på mitt rum framför datorn och få undan en del skolarbeten, är väl tanken. Jag har haft roligare fredagar känner jag. Nej nu är det på tiden att börja så jag kanske åtminstonde får lite ledigt ikväll.
 
 
Trevlig helg!
 
 

23 Januari

 
Min dag har varit grym idag. Ledig från skolan, najs. Började dagen med lite slapptid innan jag, mamma och min bror åkte och besökte mormor. Efter det åkte vi till Maxi och handlade lite inför imorgon för då drar jag med min skola till ROMMEEEE och åker skidor. Aldrig stått på ett par skidor. Men det ska nog gå bra!
 
Vidare sen till stallet. Red ut själv med Enter och han var helt fantastisk. Red ner till Hagbyholm och runt ufo:t som i lördags. Grejen är att jag aldrig ridit den själv. Man måste rida över en bro och jag har bara ridit ner till bron en gång själv innan. Enter var jätte lugn fram till bron och han gick över den utan problem men efter den blev han lite orolig och spänd. Dock släppte han det rätt fort. 
 
Galopperade uppför en gräsväg och vände innan jag red runt ufo:t. Enter var riktigt duktig innan vi kom tillbaka till bron då började han titta på några växter på andra sidan. Inte jätte mycket men lite läskigt eftersom det inte finns några räcken på bron, men vi kom över utan problem iallafall. På hemvägen skötte han sig också jättebra trots det var någon som skulle tuta på oss vid vägen. 
 
 
/ Ebba 

Enter genom åren

Har länge velat göra ett inlägg med bilder på Enter från tiden då han inte var min och nu har jag tagit tummen ur och gjort det. Riktigt kul att ha så många bilder från hans uppväxt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lite konstigt att han äldre på denna vinterbild än vad han är på alla ovanstående från galoppen, tycker verkligen att han ser mer "bebis" ut på denna än dem övre. 
 
 
 
 
 
Denna är från när mamma var och kollade på honom för första gången. Minns att hon sa att hon hade varit och kollat på ett marsvin till mig, haha. 
 
Vilken "färg" tycker ni att han passade bäst i? Jag skulle personligen gillat om han hade kvar sin svarta päls. 
 
/ Ebba 

Would you capture, or just let it slip?

Inga ord kan beskriva hur underbar denna häst är. 
 
 
 
 
 
/ Ebba 

Typical Enter

 
Varje eftermiddag när jag kommer ut till stallet efter skolan och alla hästarna redan är inne så öppnar jag alltid Enters boxdörr och hämtar sen grep och skottkärra för att mocka. Medans jag hämtar det så går Enter ut ur sin box, lunkar genom stallgången, går ner till där man vänder, backar själv och går och ställer sig där man ställer upp hästen på gången. 
 
Detta gör han alltså helt själv. Snacka om att han kan sina rutiner. 
 
 
På bilden ser ni ju att han antingen måste svänga höger eller vänster, sen backa typ fem steg innan han kan vända upp och ställa sig som han står på bilden. 
 
/ Ebba 

Januari, 20.

 
Suttit länge nu med detta inlägg och inte kommit någonstans eftersom jag inte vet hur jag ska börja, blir ju alltid samma tråkiga inledning på "ridningsinläggen" vilket jag inte gillar.
 
Var ute i stallet strax efter lunchtid och strax efter mig kom även Cissi. Mockning och lite fix gjordes först och sen tog vi in hästarna. Enter hade det riktigt jobbigt under tiden jag gjorde iordning honom för först gick massa människor förbi utanför stallet på vägen, sen kom en främmande häst ridandes och sist en traktor med släp. Han blev riktigt upprörd inne i sin box. 
 
Vi red iväg genom lilla skogen som var helt igensnöad. Herregud, inte ofta man är med om att man blir så snöig och då gick ändå Toppen först och drog ner massa snö. Fick till och med hoppa av för att få bort all snö från mig själv, stod inte ut med massa snö i nacken. Från skogen kom vi ut på Brunnbyvägen och red sen mot Klinta. Vi skulle ju testa på en ny väg så vi red in vid Klinta och red en slinga runt så vi kom upp bakom Klinta IP. Både Enter och Toppen tyckte det var läskigt med ett nytt ställe med massa nya saker. Nyttigt. Vi avslutade rundan med en ny stig in i lilla skogen från vägen som leder till stallet. 
 
En väldigt bra ridtur med massa nya saker för hästarna. 
 
 
/ Ebba

When you hold me, I'm alive

Kan börja med att säga att jag haft en riktigt bra helg! Gådagen spenderades på Strömsholm som hästskötare. Båda Annelies hästar var superfina och det var en riktigt rolig dag från mitt håll. Idag började dagen med en fantastisk ridtur i solen och ca 3 minusgrader. Det var första gången på riktigt länge som jag red utan överdragsbyxor. Sigge var fin, inte så jättepigg men trampade ändå på. Sigge fick verkligen upp flåset, vilket han behöver, måste verkligen jobba med konditionen, för bådas skull. Jobbade mycket på volt och tänkte en del på mig själv, hur jag satt och så vidare. Han var fin och fick ihop honom mer än jag trodde innan, så är nöjd.
 
 
Efter det åkte jag ner till stan och mötte upp Fahrim. Tillsammans gick vi till biblioteket och pluggade, då vi båda har mycket i skolan och alltid roligare med sällskap. Fick en del matte gjort, vilket känns skönt. När vi hade pluggat ett tag blev det solarium och avslutade kvällen med subway tillsammans. Riktigt trevligt måste jag säga :)
 
 
Nu: dags för kemirapport innan det är dags att dejta min kudde.
 
 
 

Mot oändligheten och vidare!

 
Sticker ut till stallet nu. Blir ridning tillsammans med Cissi och Toppen. Vi pratade i torsdags om att vi skulle testa en ny väg idag, för lite omväxlings skull. Men vi får se hur det blir! 
 
 
/ Ebba 

Go on and take a bow.

 
 
 
 
 
/ Ebba

Enter 18 Januari

 
Tar ridpasset från igår nu såhär i lite efterhand. Var helt själv i stallet så tänkte rida lite i dressyrsadeln eftersom Enter fick gå relativt hårt för hans kondition både onsdag och torsdag. Jag riktigt suger på att rida i dressyrsadeln, jag orkar helt enkelt inte. Så jäkla frustrerande faktiskt. Det funkar helt okej i skritten, då går det bättre att rida honom ordentligt än om jag skulle rida i hoppsadeln, men i traven och galoppen - skäms. 
 
Iallafall, jobbade honom på volter, åttor och sidvärtes övningar. Han gick väldigt bra. Försökte få upp honom i skritten och mer på bakbenen. Skulle på slutet avsluta med lite trav och galopp. Mest för mig själv. Jag skulle bara träna på att sitta tillbaka och ner i sadeln. Enter drog på grym bakutspark som jag nästan åkte i backen på. Efter den bakutsparken så travade jag och hade mycket stöd i stigbyglarna. Helt plötsligt gled foten ur stigbygeln, hade uggs, och var hur nära som helst på att åka av. Bra avslut! 
 
 
/ Ebba 

19 Januari

 
 Hade stalljouren idag så var ute i stallet tidigt på morgonen för att släppa ut hästarna. När alla var påklädda och utsläppta så fixade jag mockning+foder åt Enter, Lilly och Toppen i väntan på mitt ridsällskap. Hade bestämt tid med Lena och hon skulle komma vid 10. 
 
Lena och jag fick även sällskap av Rebecca som hakade på oss. Det var ju runt -20 när vi red. -25 när jag åkte ut på morgonen, kallt med andra ord. Gled runt i michelinkläderna och det var rätt skönt endå. 
 
Vi red ner till Hagbyholm och runt ufot som vi kallar en runda. Den är rätt bra dagar som dessa när det är så kallt och man inte kan göra mer än att skritta. Bra distans utan att man fryser ihjäl helt och mycket miljöträning för hästarna. Hela rundan tar nog ungefär en timme att bara skritta, men det går ju såklart att även köra alla gångarter på den.
 
När vi hade ridit klart lunchfodrade jag båda hagarna och slängde även in flera grenar till Enters hage eftersom dem hade gnagat sönder dem som jag la in förra helgen. 
 
 
/ Ebba 

Vinka, puss & stegra.

 
Som ni kanske märkte med mina fotoinlägg så har jag lärt Enter lite tricks nu under vintern. Har under flera år tänkt lära honom simpla saker som vinka men han har nog aldrig förstått så det har liksom aldrig blivit nått med det. Men iår så tog jag upp detta "projekt" igen. Varje år har jag börjat att försöka få honom att vinka vilket aldrig har gått så nu tänkte jag fuck it, kör på stegra först. Vilket han förstod till min lycka. 
 
Hur gjorde jag då? Jo, ställde mig framför honom, hade ett dressyrspö i vardera hand. Tog ett steg mot honom, höjde händerna och sa "upp". Efter några gånger förstod han att jag ville att han skulle resa sig. Efter ungefär en halvtimme hade han helt fattat vad jag ville och utförde det. 
 
 
Vinka då? Ställde mig på sidan av honom och petade med ett dressyrspö på baksidan av hans framknä. När han lyfte på benet så sa jag "vinka" Efter några gånger så började han själv dra fram benet, vilket jag ville uppnå. Vinka tog nog 15 minuter för honom att befästa helt.  
 
 
Puss? Denna var enklast. Ställde mig framför honom med händerna bakom ryggen. Väntade helt enkelt bara ut honom tills han tog upp mulen mot mitt ansikte. När han nuddade mitt ansikte sa jag "puss" och berömde. Puss var det han lärde sig snabbast. 5 minuter och så satt det som sten. 
 
 
Och så självklart så har han fått beröm genom godis/röst/klappar varje gång han gjort det jag velat. Därefter finslipar man ju bara tills det blir perfekt! 
 
 
Puss gör han bara jag ställer mig i positionen framför honom och stegra gör han sig beredd på om jag står framför honom i den positionen. Vinka kan han ju även göra ifrån ryggen. Dock har jag inga planer över huvudtaget att försöka ta upp kommandot för stegra upp på ryggen - det är nått jag tycker är helt idiotiskt. 
 
 
 
Buga är något vi försöker lära oss. Det som ni ser på bilden är det han kan, men sen har jag kört fast och vet inte riktigt hur jag ska utveckla det. Men det kommer väl! 
 
Har även planer att lära honom Spansk Skritt. 
 
/ Ebba 

Då är du den finaste jag mött.

Stegra.
 
 
 
 
 
/ Ebba

Idag och resten av helgen

Sigge var betydligt lugnare idag. Lyckades komma ut till stallet när det fortfarande var ljust vilket var väldigt skönt, dock var det riktigt kallt idag! Sigge höll sig lugn och sansad så länge jag låg på en volt, men så fort det blev rakt spår så blev det krut i gubben. Jag jobbade med olika böjningar och flyttade åt lite olika håll, samt växlande tempo. Han lyssnade väldigt bra tycker jag, men kan inte påstå att han blir direkt trött. Men vill heller inte köra helt slut på honom, utan bygga upp det succusivt och inte köra järnet bara för att han är pigg. Han har ju inte den bästa konditionen eller de starkaste musklerna än, så en dag i taget. 
 
 
Imorgon är planerna att åka ut tidigt till stallet. Tänkte rida lite på en plogad grusväg fram och tillbaka för att han ska få slippa jobba i massa snö hela tiden, bra med variation. Ska bli spännande att se om han har lugnat ner sig till imorgon, eftersom det har blivit bättre för varje dag, eller om han taggar till ännu mer för att det är plogat och för att jag får rida fram och tillbaka hela tiden. Det återstår att se. Efter det bär det av till Strömsholm med Annelie och hennes hästar. Måste säga att jag tycker verkligen det är roligt att följa med, dels för att man får se så många hästar (såklart) och sedan tycker jag att det är väldigt lärorikt, både att få hjälpa till och titta när andra rider (på den nivån), alltid är det något man kan snappa upp! 
 
För övrigt är helgen ganska fullpackad med plugg och på söndag väntar stall, ännu mera plugg och att träffa Fahrim. Uppdaterar så fort jag hinner. Trevlig helg på er!
 
 
 
 
 

Gilla

Äntligen är det helg efter en tuff pluggvecka, slutade skolan tidigt, är i stallet och rida i solen. Kan det bli bättre? Jag klagar inte i alla fall :) 
 

Nobody makes me smile like you.

Puss
 
 
 
 
 
 
/ Ebba

Det bästa som finns.

 
Även fast det var en tragisk dag återigen på praktiken så var det skönt att få åka ut till min fina prins och få känna på det bästa med hästar och varför man håller på med dessa djur. Att bara mysrida i snön och galoppera med lite skratt. 
 
Hade bestämt att jag skulle rida ut med Cissi och Toppen. Vi red först ut en stund, kanske 25 minuter i både skog och lite fält. Då blev det bara skritt för att skritta igång hästarna. Därefter red vi i en hage som det är kanoners underlag i. I travade några varv innan vi körde lite galopp. Det var riktigt kul att få köra lite galopp tillsammans med Cissi och Toppen. Toppen tände även till lite på sista galoppen och sprang på riktigt bra - vilket han inte brukar göra. Manade då på Enter som tände till ännu mer. Avrundade allt med att skritta av dem i hagen några varv innan vi begav oss tillbaka till stallet. 
 
 
/ Ebba

Det värsta tänkbara.

 
Har idag återigen varit med och det värsta som kan hända när man har hästar i sitt liv. Precis som förra veckan på praktiken drabbades en till häst av kolik. Prancer. Vi upptäckte att han låg ner ungefär exakt samma tid som förra veckan och det tog ungefär lika lång tid innan beslutet togs. Lite obehagligt när man tänker på det. 
 
Prancer svarade inte på någon behandling och när han hade fått alla mediciner så låg han på 80 i puls vilket är högt. Eftersom han inte svarade på nått så hade en troligtvis fått tarmvred precis som Serenad. 
 
Det enda man kan trösta sig med är att både Prancer och Serenad fick hjälp så fort som möjligt och slapp onödigt lidande. Och hoppas på att Rocklunda slipper detta skit på en lång tid framöver. 
 
Fina Prancer.
 
/ Ebba
 

Fina fina Sigge

Igår var Sigge något lugnare än i måndags, men jösses vilken kraft han har i stegen när han väl sätter fart. Idag började han med att vara relativt lung, men det höll bara i sig några varv. Idag jobbade jag med traven och han blev ritkigt fin. Passet betstod mestadels av halvhalter och hitta på saker för att sysselsätta honom så han inte bara skulle springa allt vad han kunde. Efter att ha jobbat och gjort lite övningar på en volt och fått ut det jag ville: att han lyssnade, tog förhållningar och jobbade, så gick jag över på rakt språk. Även om han var pigg som satan så ville jag ändå kolla att gasen funkade och han behövde få springa av sig lite också efter att ha jobbat i kort form. Så drog på i traven. Han har en riktigt maffig ökad trav när man väl får till den och han är lite taggad. Idag var det snö och hästen var övertaggad, vilket resulterade till att frambenen åkte upp ännu högre och jag sköts verkligen ur sadeln för varje steg, jag älskar verklgien den där känslan av det där steget. Drog några vändor i galopp också, fast drog inte på så mycket utan ville att han skulle galoppera på men balanserad och avslappnat utan att bli så lång. Åh vad fin han var!
 
 
Hoppas att snön kan ligga kvar nu ett tag och helst ska det komma betydligt mer om ni frågar mig. Hoppas även att Sigge kan hålla i sig och vara så här fin. Taggad till tusen till hoppträningen om några veckor!!
 

It's were my demons hide.

 
Bjuder på dessa, haha. Detta är Enters sätt att "bocka" när man rider. Höjer rygger, droppar huvudet och studsar typ. I hagen däremot gör han riktiga bockserier så är lite lättad att han bara håller sig till dessa med mig på. Öronen fram hela tiden och livet leker tycker nog han just för stunden. 
 
 
 
 
 
/ Ebba 

Något jag måste träna på

Jag har några saker i min ridning som jag är fullt medventen om att jag VERKLIGEN måste förbättra. Så jag försöker att tänka extra mycket på dessa sker när jag rider för att få in det och känna "rätt" känsla. Självklart finns det betydligt fler saker som jag måste förbättra men dessa ligger på prioriteringslistan!
 
Min sits: Jag måste komma ner mer i sadeln, luta mig bakåt och trampa ner hälen. Inte den snyggaste bilden precis innan ett galoppombyte. Men den visar tydligt mitt problem, jag lutar mig väldigt mycket framåt, drar upp skänkel och liksom lättar från sadeln.
 
Hålla på yttertygeln och ha mera stöd där. Det blir att jag bara släpper på yttern vilket inte ger så br resultat. Jag måste ha betydligt mer stöd och rida mer på yttertygeln. Det är värst i höger varv, men samma sak händer även i vänster varv.Genom att få mer stöd på ytter så inte den glappar och nästan hänger så får jag ihop honom mera, vilket han behöver för att jobba mera. Sigge är även expert på att skjuta ut bogen och så behöver jag stödet ännu mera så att han inte ska komma undan.
 
Korta upp tyglarna. Jag rider alltid med för långa tyglar, vilket även kommer in i förgående stycke om yttertygeln. Lite samma sak här, jag släpper på tyglarna och ger inte Sigge något stöd.
 
Alla delarna hänger ihop med varandra på sätt och vis. Jag tycker personligen att dessa delar är ändå rätt viktiga så därför försöker jag tänka extra mycket på det nu när jag rider. Skärpning Ida!
 
 
 

Did I say it? I love you.

 
 
 
 
 
 
 
/ Ebba

Den 15/1-13

Inget stall för min del idag. Istället slår jag mig ner vid min dator och tar tag i skolarbete. Det börjar bli en del att göra nu så bäst att dra igång! På mitt schema för kvällen står en text som ska översättas till engelska, läsa två kapitel i en bok på tyska samt börja på en laborationsrapport i kemin om redoxreaktioner. Efter det ska jag även ta mig genom några sidor i svenskaboken. Hoppas ni andra får en bättre kväll än vad jag får!
 
 

The typical Sigge

Något som är väldigt typiskt för Sigge som ni kanske inte visste är:
 
När man har hoppat av honom, eller precis när man ska göra det, så ska han alltid dra ner huvudet och klia sig på benet, vänster framben.
Hittade ingen bild som visar hur han gör, men här är han påväg att göra det.
 
Sigge ska alltid kissa när han kommer in efter en ridtur, oavsett hur långt eller hårt passet har varit, alltid.
 
 

Nobody compares to you.

Vinka. 
 
 
 
 
 
 
/Ebba

Vart kom all energi ifrån?

Sigge var så galet pigg idag! Visst, han har vilat i nästan två veckor, men jag har ändå ridit honom några dagar nu. Hur som helst, han var så övertaggad att han knappt visste vart han skulle sätta fötterna. Skritta visste han inte vad det var så småtravade hela tiden och så fort jag tog i honom körde han upp huvudet och tvärbromasade eller stampade på stället.
 
Idag låg fokus på galoppen. Känner att jag måste få någon riktigt ordning på den, då han mest blir lång. Så dagens ridpass jobbade jag med att få ihop honom men samtidigt aktiv. Ofta när jag tar i Sigge och ska samla honom så lägger han totalt i bromsen. Så betydligt mycket mer ben behövs för att samtidigt hålla igång honom. Även om han var pigg och hade energi som jag kunde ta av så var det mycket häst att rida. Mina ben höll på att domna bort i slutet. Men jösses var fin han var, speciellt i vänster varv.
 
 
Jobbade först längs en långsida fram och tillbaka med varsin volt på varje kortsida. På långsidorna varierade jag mellan rakställd, öppna och sluta, för att aktivera och mjukgöra. Han blev även väldigt mjuk av volterna. Såg till att det hela tiden hände något så han fick något att tänka på. Efter en liten stund gick jag över till att rida på en ganska liten åttvolt. Jag galopperade på volterna och tänkte mycket på att samla upp honom, hålla en aktiv galopp och samtidigt vara runt skänkeln. I mitten saktade jag av till skritt och där låg fokus på att rida in i avbrottet och igångsättningen samt att han skulle skritta lugnt med aktiv och inte småtrava, som han gärna ville. I början hade vi väldigt delade åsikter men efter några varv var han superfin! Denna övning gjorde jag inte så länge då han blev ganska trött av den.
 
Supernöjd över honom idag, även om vi har många saker att jobba med. Men nu blir det hårdträning igen om v.6 åker jag på hoppträning på Skästa igen, snacka om att jag längtar!!
 
 
 

You are my cinema

 
 
 
 
 
 
/ Ebba 

Jobbig häst

 
Enter var ett riktigt as idag om jag får säga det själv. Började att han var jätte dryg när jag gjorde iordning honom, stod och blåste hela tiden och var allmänt stissig. När jag red iväg så skulle han inte gå förbi ett hus som han tycker är läskigt men idag betedde han sig som att det låg tusen lejon bakom varje krön. 
 
Han stannade, klev ett steg fram för att sedan kasta sig runt och stå och studsa. Slutade med att jag fick backa honom upp för hela backen som är innan huset och sen vända för att skritta förbi. Red ner till ett fält och skrittjobbade honom. Då skötte han sig jättebra och jobbade på fint, men så fort jag red hem blev han lika spänd och stissig. Aja, så är det med hästar.
 
Slängde ut granris och massa smågrenar till hästarna efter ridningen. Dem uppskattade det verkligen. Granriset var helt borta när vi tog in dem och flera grenar också, dem som var kvar var sönder gnagade så jag slängde in nya grenar till imorgon. 
 
 
/ Ebba

Häst-söndag!

Ställde klockan tidigt imorse för att åka till stallet. Väl där så red jag Sigge en stund.Han var riktigt fin idag måste jag säga, jag jobbade mycket med halvhalter och temoväxlingar för att få honom mer uppmärksammad på mina hälper och börja aktivera bakbenen. Till en början kändes han lite motsträvig men det släppte ganska snabbt. Jobbade i lång och låg form och han lyssnade på alla mina hjälper samt jobbade riktigt bra. Att även solen var framme och lös på oss på fältet gjorde saken ännu bättre. Som ni märker började min söndag väldigt bra.
 
Bild från senaste hopptävlingen.
 
Efter att ha släppt ut Sigge i hagen igen hjälpte jag Annelie att lasta hennes hästar och följde med på hennes hoppkurs. Det var en väldigt lärorik dag även för mig faktiskt då jag fick hjälpa till med hennes hästar och kunde även höra och se hoppningen så snappade upp några tips. Vi tillbringade ganska många timmar på Skästa gård innan vi åkte tillbaka till stallet. Där gav jag Sigge mat och sedan bar det av hemåt!
 
Trevlig dag och ett bra avslut på helgen. Nu sitter jag med skolarbete framför mig som ska göras innan jag kan sova.
 
 

You are my one and only.

 
 
 
 
 
 
/ Ebba

Full fart imorgon

 
Planer för imorgon i stallet är följande, har stalljour så åker ut tidigt för att släppa ut hästarna (mamma åker ut tidigare och fodrar). Stannar kvar efter utsläppet, mockar och fixar foder. Rider ut - ingen aning än men det visar sig väl imorgon. Lägger ut hö till hästarna och så ska jag gå på jakt efter lite granris och sånna saker som jag kan lägga in i hagen, Enter verkar inte få utlopp för sitt tuggbehov i hagen, dem har ett helt träd som blåste omkull i höstas men det är helt söndertuggat nu så då har han gått över till stolparna - inte bra. Tänkte att det blir lite roligare för honom om han får nya saker att gnaga på. 
 
Ja, jag vet att jag är störd ibland. 
 
/ Ebba

Tidenistallet

 
Tycker att det alltid är så svårt att börja dessa "dagens ridning" inlägg. Blir alltid "idag red jag.." vilket jag tycker är så tråkigt. Men det får väl bli en sådan idag också för precis som jag skrev igår så blev det en uteritt i skritt med Cissi och Rebecca i ungefär 45 minuter. 
 
Enter skötte sig kanoners och varvade med att gå först ibland. Försökte även jobba honom ett tag men tappade intresset rätt fort för det så jag struntade i det istället. 
 
Väl tillbaka i stallet så fixade jag mockningen och all mat. Packade 5 uppsättningar med höpåsar till den kommande veckan så imorgon behöver jag bara packa en uppsättning så har jag för hela veckan sen. Fyllde på med torv och satte upp en ny slicksten. Denna gången blev det ju med banansmak och det luktade så gott i boxen när den var uppe. 
 
Innan jag åkte hem så fixade jag med sadlarna. Bytte schabrak och klippte till varsin renskinnspadd från renskinnsfällen jag köpte förra helgen. Har blivit så van vid den gamla som är rätt sliten nu så dem nya kändes helt fantastiska - riktigt lena och mjuka. 
 

Du är den vackraste jag mött.

 
 
 
 
 
 
 

 / Ebba


Vilse i skogen

Kom precis hem efter en ridtur med Johanna. Jag skulle visa henne en väg som Annelie har visat mig tidigare, men mitt minne bevisade för mig att det inte är på topp. Med flera saker i huvudet lyckades vi snurra runt oss i skogen och tappa bort alla stigar. Lyckat. Efter ett tag med mycket om och men så kom vi tillbaka till en beknat väg och hittade sedan rätt. Blev mest skritt, travade och galopperade lite grann bara. Men hästarna blev rätt trötta i alla fall med allt snurrande i orörd snö som fortfarande var ganska djup.
 
Sigge skötte sig super och var lugn hela tiden även när vi vände på en lång raksträcka och både travade och galoperade hemåt. Stolt över honom med tanke på att han har vilat i flera dagar och blev igångsatt igår.
 
 
 

Detta..

 
..visste du kanske inte om mig..
 
-Jag avskyr lukten av blod. Så vidrigt och vill bara spy varje gång. 
-Jag har blivit stoppad av polisen och precis undvikit böter. 
- Börjar jag med nått i matväg har jag svårt att sluta. T.ex. om jag dricker s
aft en dag så dricker jag det varje dag i typ en vecka innan jag hittar nått nytt. 
- Jag inte skulle kunna leva utan lypsyl. 
- Jag har brutit foten, fått två hjärnblödningar och fått en hjärnskakning med en minneslucka på 8 timmar. 
 
Kul bild från sjukhuset
 
/ Ebba

Dagens mörkerritt

Idag bestämde jag mig för att rida i dressyrsadeln och tänka lite på sitsen som är för jävlig rent ut sagt. Inte ridit i dressyrsadeln sedan säkert oktober för jag har varit så lat - det är ju jobbigt att rida i dressyrsadeln och framförallt så skäms jag lite över hur det ser ut när jag rider i den för tillfället i en annan gångart än skritt. 
 
Men iallafall, började att jobba honom lääänge i skritt. Volter, åttor, skänkelvikning, öppna och slutor. Basicgrejs liksom. Ibörjan var han lite all over the place. Trippade runt och taktade när jag la för mycket skänklar enligt honom. Men sen skärpte han till sig och jobbade på fint. Fin form och bjudning framåt men endå bra med tillbaka. Perfa! 
 
Valde sen att köra lite galopp på en volt i några varv i båda galopperna så han skulle få ut lite överskottsenergi. Började i högervarvet, funkade bra men fick sitta tillbaka väldigt mycket för att få en bra galopp. Sen skulle jag köra vänster. Fick igång han bra sen började han studsa och lyfta fram. Stannade honom då och bad han fatta om, då visste han inte vart han skulle ta vägen. Studsade uppåt med framdelen och ville gå iväg i högergalopp. Om jag lät han gå iväg i höger så började han bocka och ha sig. Fick tillslut en bra vänstergalopp och gick efter den tillbaka till skritten och avslutade. 
 
 
Imorgon blir det uteritt tillsammans med Cissi och Rebecca som skulle promenera med Toppen och Lady. 
 
/ Ebba 

I fancy this horse.

 
 
 
 
 
 Fin prins. 
 
/ Ebba

Känslofull dag.

 
Gick ifrån praktiken idag med väldigt blandade känslor. Det var jätte kul att vara tillbaka och träffa alla människor och hästar men det blev endå en väldigt dyster dag. Vid halv ett stod vi och fixade manar på flera hästar när en häst, Serenad, visar tecken på kraftig kolik. Vi tog ut henne i ridhuset och longerade henne länge, men det hjälpte ingenting. Hon försökte kasta sig ner gång på gång och lägga sig. Veterinär tillkallades och hon gjorde allt hon kunde, gav allt hon kunde och mer men ingenting hjälpte. Serenad svarade inte på något. Så Lena - som äger Rocklunda - tog beslutet att ta bort henne. 
 
Även fast jag inte hade ett direkt starkt band till Serenad så var det en jobbig process. Jag var med från början till slut. Under hela veterinär undersökningen, all promenad i ridhuset och under avlivningen. Mycket att tänka på då klockan var tjugo över tre när veterinärer tog bort henne och dem första barnen hade precis börjat komma för att rida. 
 
 
Hon var en av många barns favorit, helt okomplicerad i all ridning och hantering. En väldigt fin häst. Verkligen en dag fylld med många känslor. 
 
/ Ebba 

Just nu: i stallet


Bilder på väg.

 
Har suttit och fixat med lite bilder nu på kvällen så håll koll under veckan så kommer det upp lite bildinlägg. Diggar dem verkligen. 
 
Imorgon börjar jag min praktik igen. Åter till Rocklunda vilket jag är rätt taggad på. Trivs verkligen där och det är inget "slav" arbete. Nu kör jag hårt vårterminen så jag kan ta ett skönt sommarlov sen med fina betyg och fantastiska omdömen från praktikplatsen. 
 
Efter praktiken åker jag till Enter och rider honom + fixar allt övrigt. Härlig dag med bara stall, ingen skola! 
 
 
/ Ebba

Skola, shopping och avramling.

Idag slutade jag kvart över elva med en hemuppgift eftersom vår engelska lärare var sjuk. Skönt efter två rätt tuffa dagar direkt efter lovet med grymt långa dagar som alltid. Var hemma vid tolv ungefär eftersom jag och Sara körde en lite fika först. Tog det lite lungt hemma innan jag, min bror och min mamma begav oss till Erikslund. 
 
Var snabbt inne på Hööks efter som jag var "tvungen" att fylla mitt bonuskort med en till stämpel innan första februari. Hittade faktiskt nått som jag ser som ett fynd. Såna där röda små plats hållarna som man kan lägga bommar på så man får cavalleti, man kan ju också sätta ihop dem. Det var halva priset på dem och det fanns två kvar så jag köpte båda. 2 för priset av 1. Fyllde samtidigt mitt kort. Tar bild på dem imorgon så ni får se. 
 
Åkte därefter till stallet för att fixa allt. Enter var utlånad till Linda som skulle rida ut med sin mamma på Rossi - så jag behövde bara fixa mat och mocka. Fick höra att Enter hade kastat av Linda - som bröt ryggen i somras. Skämdes lite. Men det hade gått bra, han hade stått kvar och Linda var endå rätt "glad" att första avramlingen är gjord sen hennes olycka. Enter hade gjort en tvärnit när dem hade galopperat samtidigt som Linda kollat bakåt mot sin mamma så hon var helt oförbered. Ingen skada skedd som tur är. 
 
 
/ Ebba 

Jag går bredvid men halkar efter

Första skoldagen för min del. Ingen mjukstart här inte, vid 17 lämnde jag skolans lokaler. Efter middag och lite umgänge med familjen har jag nu tagit tag i lite skolarbete, lite renskrivning som behövde göras. Jag har faktiskt dragit på mig lite myskläder och just spelas det musik från datorn men tänkte snart ta och krypa ner i sängen tillsammans med boken som vi ska läsa i svenskan. Som ni hör blev det inget stall för min del idag. Men imorgon ska jag börja rida min prins efter 9 dagars vila, känns som en evighet sedan. Men han har förtjänat denna vila tycker jag.
 
 
 
 

Så många frågor utan svar

 
Min dag har spenderats hemma hos min syster. Jag vaknade upp där imorse och har under dagen varit där och passat hennes hund. Vid 15.30 åkte jag till stallet där jag pysslade om Sigge. När jag hade tagit in honom och stod och klappade honom lite fick jag mig ett par riktigt blöta pussar i hela ansiktet. Min härliga häst, han var på så bra humör idag och så positiv! Annars har det inte hänt något speciellt för min del idag så har inte så mycket att berätta.
 
 
 
 

Första dagen i mörkret på 2013

 
Kändes jätte depp att åka ut till stallet för första gången på länge i mörkret igen. Varför kan man inte alltid få ha lov? Blev så otaggad på att rida men väl där bestämde jag med Rebecca som är ny att vi skulle rida ut. Vi red i bara 30 minuter och endast skritt för Lady som hon äger har varit skadad i 3 månader och är under igångsättning nu. 
 
Visade henne lite enkla vägar i lilla skogen som hon kan rida. Enter skötte sig jätte bra trots att han fick gå först och det var mörkt. Han trampade bara på och tyckte det var kul att vara ute.
 
Fick ju bilderna från Ida som var med och fotade i fredags idag. 697 bilder blev det och jag har kollat igenom alla, kanske inte så noga på alla men iallafall. Så när jag har ork ska jag sätta mig ner och fixa några bildinlägg. 
 
 
/ Ebba 

Ett snabbt inlägg

Det blev en lugn stund i stallet idag. Pysslade bara om hästen, lunchfodrade och bara tog det lugnt. Väl hemma har jag duschat och pluggat lite. Nu är det dags att åka till syrran på middag med resten av familjen. Jag blir även kvar där inatt för att passa hennes hund imorgon.
 

Visste du att..

 
..man helst ska använda sig av renskinn istället för fårskinn om man har det mot hästens kropp? 
Fårskinnet skapar en friktion som kan bränna på hästen och orsaka mer skav. Renskinnet däremot lägger sig aldrig tätt mot hästens kropp utan det bildas en "luftficka". Renskinnet är mer tryckutjämnande än vad fårskinnet är. 
 
 
 
/ Ebba

11.29

Nu ska jag ta och byta om och sticka till stallet, jag saknar faktiskt min lilla häst efter att inte ha varit där igår. Vill bara dit och pussa lite på honom! Vi hörs sen.
 
 

Godmorgon!

Jag är rätt glad att jag inte börjar skolan idag som många andra. Jag börjar nämligen på onsdag. När börjar ni?  
 
Trots att jag kan sova hur länge jag vill idag, egentligen, så väcktes jag av hantverkare som är här och renoverar vårt kök. Men, jag är inte bitter. Nu kom jag istället upp i någolunda bra tid och börjar dagen med lite matteplugg vid frukosten, äntligen får jag börja på matte 4c! Ha en bra dag :)
 
 
 
 

tråkigtinläggcomingatyou

 
Idag blev det ingen ridning utan körde lite olika övningar där jag kunde ha honom lös. Blev även lite bus med jämna mellanrum. Inget avancerat men lite hjärngympa när han inte reds. Mer än så blev det inte förutom dem vanliga rutinerna. 
 
Gud va tråkigt detta inlägg blev.. förlåt för detta men vet inte vad jag mer ska skriva. 
 
 
/ Ebba

Shopping

Blev lite mer än vad jag hade tänkt mig som fick följa med från Glada Hästen. Hittade ett snyggt sammets schabrak från JW men tyvärr va det i ponny size, så det fick bli detta ceriserosa schabraket från Glen Gordon som jag länge velat ha. 
 
Har ett par lindor i samma gråa nyans som ena passpoalen som jag tror kommer bli grymt att ha till detta. 449:- 
 
Slicksten med banan smak. 69:- 
 
Ett stort renskinn. Måste ha renskinn under schabraket för annars får Enter skav av schabraken och mitt som jag har nu har börjat sjunga på sista versen. Nu har jag även så jag har till båda sadlarna så jag slipper byta när jag byter sadel + räcker till nya paddar längre fram. Denna gick på 750 :- 
 
/ Ebba 

Cravings..

 
Har suttit hela kvällen och kollat efter snygga schabrak. Hittar ju en del men sen så kickar snålheten in och jag håller hårt i plånboken. Allra helst skulle jag vilja ha ett sammets schabrak från JW, antingen mossgrönt eller vinrött. Tror Enter skulle passa grymt bra i nått av dem. Några schabrak från Scapa eller HV Polo skulle ju inte sitta helt fel heller, men vill inte direkt slösa massa pengar massa pengar heller. 
 
Tänkte nog stanna till på Glada Hästen på vägen ut till stallet imorgon och titta om dem har några fina schabrak till nått bra pris. 
 
/ Ebba 

Arab delen

 
 
 
Det bästa med en arab är när dem börjar showa. Här är han i slutet av en länga han drog igår. Ni får se lite snyggare bilder senare i veckan på hans show! Denna bild är ju dock ganska ful, haha.. 
 
/ Ebba 

5/1-13

 
Efter att ha haft vattenhink i cirka 5 år så har Enter nu fått en vattenkopp installerad (han står ju vanligtvis i uteboxarna + har det inte funnits någon i den han står i nu inne i stallet). Kändes grymt konstigt att inte behöva göra vattenhinken och känner på mig att jag säkert kommer känna att jag glömt göra något när jag åker hem nu ibörjan. 
 
Iallafall så fick Enter springa ur sig lite energi idag. Även om Enter är en väldigt speciell häst som inte bryr sig om han bara skrittar i flera veckor eller vilar, han blir inte knäpp för det så kände jag för att galoppera lite idag.
 
Började med att skritta ut först en stund och sen red jag till en av hagarna som det fanns rätt mycket snö kvar i. Det funkade helt okej att rida där. Enter förstår ju när man vänder tillbaka och galopperar "hemåt" så då låg han på ganska mycket men helt reglerbart med tanke på att jag inte hade någon nosgrimma. Men annars var det underbart att känna lite drag igen. 
 
Avslutade med att jobba lite på att sitta tillbaka och inte bli framåtliggandes. Har ju verkligen inga rygg- eller magmuskler så känner att det kommer bli himlans jobbigt sen när man börjar rida ordentligt igen. 
 
 
Två från igår. 
 
/ Ebba 

Gosig häst

 
Sigge har en liten vilopaus nu får ridningen, det förtjänar han. Så idag åkte jag ut och bara pysslade om min lilla häst. Medan hans mat svällde så stod jag och borsta honom väldigt länge. Jag klippte även hans man och hovskägget, nyfriserad häst. Stod och pysslade länge och Sigge skulle vara med precis överallt, skulle titta när jag borstade benen och allting. Sötis-hästen! Han stod lös hela tiden och var så mysig så. Sedan fick han sin mat och fick efter det komma ut i hagen igen.
 
 

Hejhopp!

Mer än 600 bilder blev klickade idag. Har fått 6 bilder nu på kvällen på min prins och får resten på måndag. Blev inga klassiska ridbilder som jag brukar vilja ha, men säger inte mer om det nu utan ni får se senare! 
 
Kan ju säga att Enter var på bushumör idag, ville ha några barbacka bilder i galopp men så fort jag skulle galoppera så började han bocka. Jisses va chockad jag blev första gången när han bara försvann och det enda som hindrade mig ifrån att göra en kullerbytta över huvudet på honom var hans manke och mina fötter. Kul endå att han tyckte det var roligt. Fick några bilder i galopp men är inte helt säker på att dem är visningsbara.. 
 
Har får ni några smakprov, håll till godo tills på måndag. 
 
 
 
Denna är en ny favorit helt klart! 
 
/ Ebba 

enrubrikhärtack!

Hej där! Idag har min prins förvånat mig flera gånger. Hade bestämt att jag skulle rida tillsammans med Zandra idag, grejen är bara den att hennes nya sköthäst står ungefär 30-40 minuter ifrån vårt stall så jag skulle få rida själv och möta henne för att sedan rida själv tillbaka. 
 
Började fixa iordning Enter och han var på ett strålande humör, kunde ha honom själv inne i stallet utan protester eller att han sprang runt i boxen - händer inte ofta må jag säga. Red sedan iväg och han skötte sig hela vägen till Grävlinge där vi hade bestämt träff för att slippa mötas i skogen och råka ut för SURPISE moment. Enter fjantade sig lite innan jag kom fram men hade aldrig varit där själv med honom heller så han är förlåten. 
 
Det värsta när jag red själv var att min mobil helt frös - den vägrade spela ljud. Avskyr att rida själv utan musik på högtalaren och Enter blir mer avslappnad när det är musik på. Så jag fick sätta mig och sjunga på hästryggen men såklart blir man ju helt blockad när man ska komma på en låt att sjunga. Genom mina år har jag säkert sjungit på 1 miljon låtar men idag var det bara en låt som ploppade upp i skallen - Barbie Girl med Aqua. Japp, där satt jag och sjöng Barbie Girl i skogen. Haha, skämmigt om någon skulle kommit. 
 
Enter skötte sig jätte bra tillsammans med Zandra på Fabrina, han sneglade lite på henne ibörjan men fann sig snabbt i hennes sällskap. Vi red runt på grusvägarna vid Grävlinge innan det blev dags för oss att dra tillbaka till stallet. Med ungefär tio minuter från stallet var mina fötter helt bortdomnade. Gjorde så ont att jag knappt kunde tänka så jag valde att hoppa av då jag trodde att det skulle bli bättre om jag gick. Värsta jag gjort att gå på halkigt underlag utan känsel i fötterna, det gör jag aldrig om. Trodde jag skulle ramla i varje steg. 
 
Riktig duktig häst var mina fina prins idag! Imorgon blir det fotografering! 
 
 
 
Två behind the scenes bilder från en fotografering 2011. 
 
/ Ebba 

Inte min dag idag

Är hemma och är sjuk så det blir inget stall idag. Vädre är ingen höjdare. Större del av snön har försviunnit och underlaget är inget att hurra för till ridning. Sigge brukar få en liten vintervila och det är kanske dags att sätta in den nu, när det nästan ändå inte går att göra annat än skritta. Skulle önska att det kom så där mycket snö igen, jag älskar verkligen de dagarna när man får pulsa omkring i djupsnön med hästen med bara några minusgrader kallt. Samtidigt längtar jag massor till sommaren och de planerna! Men jag får fort nog fortsätta drömma lite.
 

2012 resumé

Tänkte köra en kort sammanfattning av hur mitt liv såg ut 2012! Tack för att bloggen finns för har ju glömt bort grymt mycket som hänt. 
 
Januari: 
Året började kasst, Enter blev halt i början av januari, fick broddspark i huvudet och hade vissa dagar muskelryckningar när jag höll på med honom. Ingen ridning på hela januari. 
 
 
Februari: 
I mitten av februari fick jag börja rida Enter igen, vilket han tyckte var hur kul som helst. Rullade på med lugn ridning hela månaden. 
 
 
Mars: 
Ridning fortsatte och Enter började komma igång ordentligt igen. Började lite smått komma ut själv med Enter, mest på grusvägar i närheten men fortfarande ett steg mot en självständig häst. 
Hade genom skolan en praktikplats på Arken Zoo, hos dem fick jag jobba en lördag i en maskotdräkt i slutet av mars. Fick mig att inse hur jobbiga barn det finns och hur fantastiska vissa kan vara. 
 
 
April: 
April började med att jag köpte en dressyrsadel som jag länge velat ha. Min kusin red Enter lite då och då eftersom hennes häst var dålig, en gång blev det hoppning och Enter var grym. 
Månaden avslutades med att jag la ner nästan 5000 kronor på Glada Hästens medlemsdag. 
 
 
Maj:
Började rida ut mer och mer själv, testa begränsningarna. Fick även hets att ta kort från hästryggen och posta på facebook - helst i galopp. Fick en grym bränna efter en praktisk dag på Vallby med skolan. 
 
 
 
Juni: 
Juni var full av blandade känslor. Speciellt 8 juni. Skolavslutning och min bror skulle ta studenten. Klockan 8.15 var jag helt klar för att åka till skolan. Den vita klänningen på, sminket och klackarna var självklara. 8.20 skriker vår granne nere vid vår grind. En av våra älskade katter låg död utanför vår bilparkering. Fina Lilleman blev påkörd och lämnad mitt på gatan. Helt förstörd för dagen. 
 
Åkte till skolan och tilldelades inte bara betyg som bestod av 4 A, 2 B och 1 C utan även ett stipendium för mitt arbete i ettan. 
 
Avslutade junimånad med att åka av årets enda avramling. 
 
 
 
Juli:
Månaden invigdes med att vi äntligen köpte Enter. Hästarna var ute på bete och jag chillade mest runt hela tiden, Strömsholm var givet där en rosa outfit inhandlades. 
 
 
 
Augusti: 
Åkte upp till vår stuga i Örnsköldsvik under månadskiftet Juli/Augusti, Ida tog hand om Prinsen. Jag gick på ispremiären i Övik och såg mitt älskade Modo Hockey för första gången för säsongen. Senare i månaden åkte jag till Märsta och såg en träningsmatch också. 
Blev två fotograferingar inom kort tid, en på stubben och en i en gräshage. Blev många fina kort. Enter var i fin form i början av månaden men började falla i vikt så valde att ställa in honom på nätterna igen och göda upp honom. 
 
Förlorade min morfar under månadens gång vilket var en väldigt jobbig upplevelse. 
 
Övik
 
 
September: 
Fyllde 17 år - woho sämsta åldern någonsin! Red ut på tvåtimmarn själv, trodde aldrig Enter skulla palla det. Enter fick flytta in i stallet och kunde ha honom mer och mer själv. Kul att se Enters underbara utveckling. 
 
Trigger i stallet fick hastigt avlivas efter jätte kraftig kolik. 
 
Fick massa saker från Enters ägare, pokaler och rosetter. 
 
 
Oktober:
Började rida ut mer och mer med Cissi och Toppen som tryggt sällskap till treåriga Toppen. Enter skötte sig perfekt i ledarrollen. Det var lungt och skönt i stallet med bara 5 hästar. Tränade dressyr och markarbete tillsammans med Cissi, fast med individuella uppgifter.
 
 
November:
November fortsatte helt i Oktobers spår. Blev uteritter tillsammans med Cissi och Toppen nästan hela månaden,  hamnade i ett skönt mönster. 
 
December: 
För första gången i hela mitt liv klippte jag Enter själv, riktigt nöjd. Drog in världens snöväder som gjorde det svårt att göra annat än att skritta så mitt mönster tillsammans med Cissi fortsatte. Hann med några snögalopper också men dem blev dem enda eftersom snön tydligen inte ville vara kvar i år heller. Avslutade min praktik på Rocklunda Ridskola med att åka in med Enter. Han var helt fantastisk, visade grym mognad min prins! Avslutade året med att fira 5 år med min bästa vän. 
 
 
 
Sammanfattningsvis har mitt 2012 varit väldigt nyanserat. Blandat med underbara stunder och grym stolthet över min häst och många skratt men även jobbiga stunder då jag endast velat försvinna. 
 
 
 
/ Ebba

Härskadetståenrubrikavnågotslag

 
Hej alla bloggläsare, tänkte kolla in här eftersom det var längesen. Har klurat ihop en sammanfattning av 2012 som kommer upp imorgon! 
 
På fredag följer min kompis med ut till stallet och fotar. Kommer vad jag hoppas bli helt grymma bilder, har hållt på med ett projekt som jag hållt utanför bloggen som ni kommer få se resultat i bilderna! 
 
/ Ebba 

2012

JANUARI:
Året började lugnt för Sigge och mig. Det blev inte så mycket hård ridning på grund av att underlaget inte alls var bra. Det var blankis nästan hela tiden så det gick inte att göra så värst mycket.
 
FEBRUARI:
Fortsättning på januari. Det blev mer ridning när underlaget höll, men det var fortfarande inte så mycket. Denna vinter önskade jag att jag hade tillgång till ridhus kan jag säga!
 
MARS:
Snön smälte bort och paddocken gick nu att rida på. Det gjorde att vi kunde komma igång med hoppningen för året, vilket såklart var superkul!
 
APRIL:
I april bestämde jag mig för att vara med i en lokal hopptävling som sedan ägde rum första maj. Sigge och jag hade inte många veckor på oss att träna och eftersom det inte hade blivit så mycket träning under vinter var inte Sigge i så bra kondition. Men han var fin under träningarna och vi tränade massor inför tävlingen!
 
Den 6:e april fyllde Sigge även 20 år. Kan inte fatta att han blev så gammal och ibland tror jag inte Sigge känner sig som det heller när han kan dra iväg sina bockserier.
 
MAJ:
Första maj var det dags för Sigges och min andra lokala tävling tillsammans! Vi hoppade två 1m - klasser, och den första vann vi! Jösses vad stolt jag var (är) över Sigge! Han kämpade och gjorde allt. Snacka om nöjd häst sedan på prisutdelningen när han fick vara först på ärevarvet, det var han absolut värd. I andra klassen rev vi ett hinder som totalt var mitt fel, men jag kan inte vara annat än nöjd över min fina häst!<3
 
Vi fortsatte även att träna under maj och hästen fortsatte att levera på ridpassen.
 
JUNI:
Sommaren kom med många regniga dagar. Sigge släpptes ut på bete, vilket är det bästa han vet. Han njuter verkligen av att vara ute. Dock fick han komma in en stund på dagarna inför ridning eller när regnet vräkte ner.
 
JULI:
Härlig månad! Vi fick många mysiga kvällar och dagar i stallet, jag och Sigge. Ridningen hölls igång och vi var ute på många härliga ritter i flera timmar. Underbart.
Jag hade även hand om Enter några dagar när Ebba var borta. Det blev mest jobb på paddocken men en dag fick jag med min syster till stallet. Tillsammans red vi ut en sväng, hon på Sigge och jag på Enter. Det var riktigt mysigt faktiskt!

Dock kan jag inte säga att juli inte var regnfri, självklart fick vi en hel del nederbörd också.
 
AUGUSTI:
Det bästa med denna månaden var att både Ebba och jag fick med oss varsin kompis som följde med och fotade oss och hästarna varsin dag. Först följde Ebbas kompis Ida (snyggt namn förresten!) med och fotade oss på stubbåkern. Stubbåkrarna är för övrigt annars det bästa med denna månad!
 
Efter det följde min kompis Maria med och tog lite kort.
 
SEPTEMBER:
Ridmässigt jobbade vi på, Sigge var fin och vi trimmade allt från långa galoppturer, kondition, bommar och dressyr på paddocken. På det hållet var denna månad inte speciell. Dock blev det min sista månad i detta stall, jag sa upp min stallplats som jag hade haft i drygt 2½ år och skrev istället på kontrakt för en annan plats, i ett annat stall.
 
OKTOBER:
I oktober, eller 29/9 rättare sagt, flyttade jag Sigge till det nya stallet. Johanna, från samma stall, flyttade samtidigt till samma stall, så det var skönt att komma dit med lite sällskap. Sigge flyttade nu ut på lösdrift tillsammans med Fröken. Vi fick som en ny start och allt blev som jag hade tänkt mig. Ridningen blev mer seriös och Sigge blev riktigt fin. Vi började hoppträna för Annelie, stallägaren som även är just hopptränare. Jösses vilken skillnad det blev att träna för någon mot att nöta själv.
 
NOVEMBER:
Vi hopptränade för fullt och startade även vår tredje lokala hopptävling. Hoppade clear round felfritt och blev placerade på en 6:e plats i 1 m.
 
Johanna, som äger Fröken, var även borta mycket i november och då fick jag äran att rida hennes häst. Vi fick hoppträna för Annelie, vilket gav mig väldigt mycket då hon är en helt annan häst än Sigge.
 
DECEMBER:
Snön  och kylan kom. Perfekt att träna i djupsnön! Vi har varit ute och galopperat i snön och upptäckt nya vägar. Vi åkte även in till Skästa gård och var med på en hoppträning i ridhus. Som vanligt är Sigge en pärla och man slutar aldrig förvånas över honom. Han kan han, min häst!
 
Ett fantastiskt år på hästfronten. Nästa år ska vi komma igång med träningarna från början och komma ut på mer tävlingar, allt så länge Sigge håller sig fräsch och tycker det är roligt.
 
 
 
 

RSS 2.0