30 juni

 
Eftersom det bara är 6 hästar i stallet just nu (+Tasty) så går inte allt vårt bete åt, detta resulterar i att vi ska slå hö på en av våra vallar eftersom ändå bara trampar ner gräset när det är så högt. Och för några dagar sen så körde Helmer med traktor och klippte kanten på hagen. Värsta galoppbanan nu typ så passade på att rida där idag.
 
Började med att skritta fram honom ute och sen travade jag två varv åt båda hållen för att jogga igång. Han kändes väldigt behärskad för dagen och travade igång fint. Efter det tog jag två galoppvarv åt båda hållen. Han var super fin på kortsidorna. Verkligen samlade ihop sig och sprang inte bara på. 
 
Efter detta tog vi en skrittpaus. Blev helt bombade av flugor, myggor och några bromsar. Både jag och Enter blev väldigt irriterade av dem, så efter skrittpausen körde vi två galoppvarv åt båda hållen igen innan vi travade av och skrittade av ute. Han var fin idag, väldigt lugn men tyckte även att det var kul och körde några skutt på ena långsidan. 
 
 
 
När allt fix med Enter var klart så släppte jag ut killarna i nya hagen. Toppen och Rossi sprang runt och luktade överallt och drog några små race. Enter däremot sprang upp till ledhålet som leder till hagen med massa bete. Den var tyvärr stängd och skulle öppnas upp någon timme senare. Enter hängde kvar där uppe och bara väntade på att få trycka i sig massa gräs. Efter ett tag gick han till dem andra för att utforska hagen.
 

Tidig morgon i stallet

Trots att jag mådde skit igår och även imorse gick jag upp vid 7 för att åka med Johanna till stallet. Egentligen hade vi planerat en långtur med kondition, en som Annelie visade mig för någon vecka sedan. Men den planen ändrades eftersom det regnade under natten och även regnade när vi red och galoppsträckorna är på gräs, och för att jag inte mådde så jättebra heller, då var jag inte så sugen på att ge mig ut på en ca 2 timmars tur. Så istället blev det en sväng till travbanan, det var ett tag sedan jag var där sist. Sigge kändes väldigt fin, jobbade honom inte i någon form utan ville mest att han skulle få ur sig lite energi. Som sagt så kändes han fin och lyssnade bra, så jag är nöjd.
 
Sigge fick stå inne en stund efter ridning då Fröken skulle få äta lite och jag fixade lite i stallet. Haha han tycker verkligen inte om att vara inne, han skulle minsann bara ut, stampade hela tiden och gnäggade. Släppte honom sedan i en hage med lite mer gräs i, tillsammans med Findus, så är Annelie snäll och släpper över honom till hns vanliga hage ikväll.
 
 
 

29 juni

Detta är ett inlägg från mobilen så klanka inte ner för mycket om det är för konstigt.

Fixade ju som sagt hagar idag, sjukt slut i kroppen och det känns som att det kryper på hela kroppen. Det var nämligen en grymt stor myrstack vid ett ställe som vi fixade staketet på. Självklart var vi nästan tvungna att stå i själva myrstacken för att få till tråden och det var jag som fick ta den smällen. Hagen blev iallafall väldigt fin och imorgon ska killarna få byta till den.

Enter fick vila eftersom tiden bara rann iväg när vi höll på med hagen. Istället stod han, Toppen och Rossi inne och vilade i lite mer än 7 timmar. Det behövde dem, tröttsamt att vara ute hela tiden. Imorgon får dem komma in igen vid halv åtta och jag åker ut vid lunch för att rida och sen släppa ut dem i nya hagen.

/Ebba


Jag lever fortfarande!

Har varit lite dålig med uppdateringen den senaste tiden känner jag, så ber om ursäkt för det. Mycket har hänt, jag har tagit körlektion, spenderat större delen i stallet, började jobba i måndags och massor mer! Men för tillfället ligger jag just nu i soffan och är sjuk, kände av det igår under kvällen och idag blommade allt ut, suck!
 
I onsdags hade jag ett härligt ridpass med Sigge. Han har varit väldigt stel de senaste veckorna och jag har liksom inte riktigt helt fått loss honom. Men i onsdags sa jag till mig själv hela tiden "ge inte upp, nu SKA han lossna", så efter några övningar blev han riktigt fin och mina ben väldigt trötta. Satt bara och log, kändes som att allt hade fått en vändning. I onsdags anmälde jag mig även i sista sekund till en pay and jump som var i torsdags, då det fanns en ledig plats i trnsporten och Annelie skulle ändå dit, så jag hängde på, alltid bra träning.
 
Så i torsdags rullade vi till Vänsta för att hoppa en pay&jump. Anmälde bara till en klass, så hoppade bara en runda på 1m. Sigge var sjukt fin hela tiden, på framridningen trampade han på väldigt bra och kändes rätt mjuk också, för att vara honom. När jag skulle börja hoppa fram drog han på som tusan, vilket var jättekul! På banan var han väldigt fin, trampade på och ja, allt kändes bara så otroligt bra. Mitt mål med den rundan var att jag skulle rida en felfri runda och framför allt tänka på vägarna, då jag brukar bli lite för hetsig och alltid ska vända innanför på alla ställen det går. På träningarna får jag alltid kommentarer om att jag ska rida bättre vägar. Jag är supernöjd med Sigge och faktiskt med min egen ridning också, men självklart har jag massor att jobba med.
 
 
 
 

28 Juni

 
Idag blev det en tur ut i naturen. Enter behövde få komma bort från stallet själv då det var ett tag sen (okej måndag), men han har varit så tittig när jag skrittat igång honom ute så det var dags. 
 
När jag red iväg hade jag inte direkt någon plan vart vi skulle ta vägen, utan det blev mer att vi hamnade där vi hamnade. Skrittade ner mot Brunnby och sen red jag på ett gräsfält som inte är så jätte stort men som funkar bra när man är själv. Joggade igång Enter i traven runt hela fältet i båda varven innan det blev galopp runt hela. Efter 1½ varv i båda varven så visste jag inte vad vi skulle göra efter det så tog ett skrittpaus innan vi körde lite intervaller. Galopperade hela fältet åt ena hållet och sen skrittade vi tillbaka för att upprepa. 
 
Passade på att öka på lite vilket Enter hajade direkt så det blev full fart. Han är så rolig när han får dra på lite fart, flashback från sin karriär typ. Med spetsade öron och bakbenen som paddlar på för allt dem har sträcker han ut över fältet. Avslutade därefter och vi begav oss hem till stallet igen. 
 
 
 
Två bilder på Tasty som chillade lite när jag kom ut. Imorgon ska vi fixa iordning med tråd på några hagar och sen byta hage på hästarna. Blir bra det. 
 

27 Juni

 
Idag fick det bli ett till trimmpass på paddocken för Enter och mig. Hade oturen att det skulle börja regna när vi precis kom ut ur stallet men det höll inte i sig så länge. Gjorde Enter lite vardagsfin med knoppad man idag igen, men man måste ju lyxa till tillvaron lite när man ändå bara är en hemma ryttare. 
 
Började med att skritta fram honom. Efter en stund plockade jag upp honom i skritten men gjorde inte så mycket med honom där utan gick vidare till att trava igång på relativt slappa tyglar. Här sökte han neråt men i en lång form, det fick duga som framridnings form. Tog sedan upp honom helt i traven och jobbade på stora volter och en åttvolt på hela paddocken. Han var lite tittig idag och blev då lite spänd tidvis i vänster varvet. Spändheten resulterade till att han kunde trippa åt sidan och slå ur formen. 
 
Tog sedan tag i galoppen. Här låg han på men jobbade i en fin form trots ett lite högre tempo. Några gånger fick jag ner honom ordentligt i tempo och då hade han en väldigt fin form och bärighet. Dock orkade han inte gå i det tempot hela tiden utan kunde bara ha honom så samlad stundvis. 
 
Red på serpentinbågar i trav med inslag av halter på mitten. Väldigt fin på denna övning. Innan jag började trava av honom så red jag på en mindre volt i galopp. Oj va härlig han var där, speciellt i höger varvet. När jag travade av låg han kvar fint i handen och hade en bra aktivitet genom hela kroppen. 
 
Avslutningsvis gjorde jag några skänkelvikningar i skritt och sen skrittade jag på serpentinbågarna innan jag skrittade av honom på lång tygel. 
 
Imorgon blir det uteritt, troligtvis även på lördag. 
 
 

Tasty.

 
 
 
 
Snart blir fölet hela en månad. Känns verkligen som tiden har gått jätte fort och tycker nästan att hon bara är någon vecka gammal fortfarande. I dagsläget kallas hon för Tasty och troligen kommer hon även att heta så. Tasty har verkligen börjat bli social och kommer alltid fram när man står vi hagen. Hon väldigt orädd och man kan göra rätt mycket med henne. Inte lätt att få bra bilder på henne då hon alltid ska komma så nära. 
 

Bilder 26 Juni

 
 
 
Dessa bilder är alltså från idag och den undre är från förra sommaren. Den bilden togs precis innan han började tappa i vikt så fick ju börja om från noll med Enters hull i höstas. Tycker ändå att han ser bättre ut på dagens bilder då han ser rundare ut överlag. 
 
 

26 Juni

 
Enter fick vila idag. Varje sommar får han alltid samma sak på bakdelen. Det är jätte konstigt. Först blir huden torr och skrovlig, smörjer man då in det med någon mjukgörande och fettande salva så kan man dra av huden dagen efter. Detta får han varje år och han har även börjat få det nu. Men idag när jag tog in honom så hade han tre öppna sår på det ställe som han fått det. Öppna sår brukar han aldrig få. Troligen har han bara stått och kliat upp det. Hoppas inte att det är något annat iallafall. 
 
Tyckte så synd om honom efter att jag hade tvättat såren så lät han vila istället. Roade mig med att knoppa manen och ta uppställningskort istället. Tänkte jämföra med några kort från förra året i ett senare inlägg. 
 
 
 
 

25 Juni

 
Ridningen känns verkligen hur lätt som helst just nu. Det känns som att vi är på topp just nu och allt bara kommer självmant. Hård trimmade dressyren idag med mycket galopp arbete och åter igen hoppade jag av med en härlig känsla från min häst.
 
Jag kan inte ens beskriva hur bra Enter var i högervarvet idag, han bara var där han skulle hela tiden. Perfektion kände jag några gånger under ridpasset. Galoppen var så fin i höger varvet. Samlad, power och fin form utan att slå ifrån sig. I vänster varvet var tempot lite högre då han inte än orkar bära sig på samma sätt som i höger varvet men annars var han väldigt härlig där också. 
 
Red ungefär på samma sätt som i söndags, började så men utvecklade allt eftersom. Testade på serpentinbågar i galopp men med halter på mitten. Detta funkade väldigt bra. Kände dock ibland att han blev aningens för stark och hängde sig i tygeln i avsaktningarna. Måste själv bli starkare i min ridning för att orka sitta tillbaka. 
 
Provade några galoppombyten också. Fick till ett sånt klockrent galoppombyte. Helt fantastikt var det. Samlat och med fin rytm. Detta kom efter att jag fick jobba röven av mig. Enter blir verkligen stark i galoppombyten och slänger sig in i dem vilket jag vill få ett stopp på. Måste börja rida bättre för att lyckas med detta. 
 
Det känns verkligen som att vi är på gång nu!

24 juni

 
Enter fick sig en skön skritt tur idag. Innan vi red iväg så passade jag på att fläta hela hans man vilket han älskar, dock klär han inte direkt i flätor men på en skritt tur så får man se ut lite som man vill ibland. 
 
E18 var tydligen avstängd idag vilket resulterar i grymt mycket trafik på gamla Stockholmsvägen. Passade då på att rida runt cykelbanan som går längs gamla Stockholmsvägen in mot Irsta för att få lite hjärnaktivitet under ridturen också. Så idag har vi alltså skrittat i samma takt och fart som lastbilar och personbilar. Enter hade inga som helst problem med det men tyckte att vissa lastbilar var lite läskiga när dem låg precis bakom honom och det skrek lite om bromsarna. Då var det bara att stanna, låta han se dem och sen kunde han fortsätta i ro.
 
Imorgon blir det nog paddocken igen om humöret och orken finns till det. 
 
Enters outfit idag. Blev en hel del svart insåg jag när allt var på. Även första gången jag använde dressyrsadeln ute. Så skön att sitta i så tror nog att den kommer åka på vid fler skritt turer. 
 

Hööks.

 
Var till Hööks idag. Hade planerat att bara köpa en flughuva men kom ändå ut därifrån 500 kronor fattigare. Med mig därifrån kom en flughuva med nät för nosen, två svampar och biotin. 
 
 
Enter ser lite ut som en utomjording i flughuvan, heltäckande om inte annat. 
 

Kraftfoder.

 
Nu har Enter gått ute även på nätterna i lite mer än 1,5 vecka. Och det är för mig en självklarhet att fodra med kraftfoder även när hästarna går ute på bete. Dels för det tar mer energimässigt för hästarna att sova ute och eftersom det kräver mer energi för dem att sova ute så gör dem ju av med mer energi. Får då inte Enter tillräckligt med energi och protein från kraftfoder så ryker hans hull på två sekunder. 
 
Just nu får han denna kraftfodergiva varje dag. 
 
- 1½-2 skopor blötlagd betfor. 
- ½ kilo korn
- 1-1½ kilo havre. 
+ mineraler, biotin och glukosamin.
 
Ska snart sluta med kornet då han gått över från kornet till havren. När jag tar bort kornet så kommer havregivan öka, då kommer han troligtvis få minst 1½ kilo havre varje dag. 
 
 

Oh lord.

 
 
 

23 juni

 
För första gången sen 6 juni så red jag seriöst och ett hårdare pass idag. Det var tänkt att jag och Cissi skulle rida för min moster, hade tagit fram hoppsadeln och martingalen för Cissi ville hoppa lite så då körde jag all in. Men när vi gjorde i ordning hästarna så var Toppens ena framben jätte tjockt och han var halt. Blev till att hänga tillbaka hopputrustningen och ta fram dressyrsadeln - kände inte för att hoppa om det ändå bara skulle vara jag. 
 
Började rida fram Enter för mig själv i skritt och trav innan min moster kom för att hjälpa mig. Det första hon frågade när hon kom var om jag hade tjuv tränat sedan sist då Enter gick jätte bra. Sånt gör mig glad med tanke på att Enter vilade mellan 7-15 juni och efter det har han inte ridits en endaste gång uppe på paddocken. 
 
Idag var det en bra dag att rida min häst. Satt mestadels där uppe och bara var sådär glad som man blir när allt är perfekt. För idag var han verkligen perfekt. Skritten, traven, galoppen, skänkelvikningarna och halterna. Allt satt. Kunde inte varit en mer nöjd ryttare än vad jag var när jag satt av idag. 
 
 
Det känns verkligen som att vi båda tagit gigantiska steg framåt i ridningen sedan vintern. Och jag tänker tillbaka till kvällarna som vi skrittade runt på stallplanen i vintras i mörkret - hur mycket det gav oss i ridningen. Förhoppningarna för denna sommar är att arbeta vidare med den ridning vi har nu, få en starkare häst. Genom detta vill jag återta arbetet med galoppombytena. I nuläget kan han inte göra samlade galoppombyten utan nu går dem mer på fart. Målet är att kunna göra galoppombyten på en serpentinbåge med tre bågar - alltså två byten väldigt tätt in på. 
 

Superhärlig ridtur!

Tjenare! Hade ni en trevlig midsommar? Min började med en härlig och väldigt lång uteritt tillsammans med Johanna och Annelie. Resten av dagen, och även lördagen, spenderade jag i stugan med familjen.
 
Idag vaknade jag av ett sms från Annelie om jag skulle med ut på uteritt, så kastade i mig lite frukost och drog på mig ridkläderna. Några minuter sedare satt jag på moppen på väg till stallet. När jag kom fram gick Sigge omkring på Annelies gräsmatta helt lös och betade lite, härlig häst det där. Svällde hans betfor och sedan fick han komma in i stallet.
 
 
Idag fick jag se en ny väg, en väldigt bra konditionssträcka. Problemet är bara att jag är inte helt säker på om jag hittar dit igen, haha. Sigge fick ligga på från första skrittstegen för att hinna med i tempot. Han har lite svårt att hänga med i skritten, men i traven och galoppen går det bra. Hur som helst så var han fin och han har nog bättre kondition än vad jag tror. I galoppen drog vi på som bara den ett tag, men det gick bra, riktigt härligt! Sista galoppen tog vi över ett öppet fält. Vi släppte hästarna och kände hur Sigge bara försvann under mig och drog iväg. Superhärlig ridtur måste jag säga som jag lugnt kommer rida fler gånger, om jag nu kommer ihåg den vill säga ;)
 
 
 
 

Failad bildserie..

Tänkte i brist på annat dela med mig utav denna bildserie! 
 
 
Väldans svårsvängd häst som samtidigt taggar till ordentligt
 
 
Inser att jag aldrig kommer kunna korta upp honom så det blir gasen istället
 
Superb ridning!
 

Live every second like it was my last one

De senaste dagarna har jag haft fullt upp, jag har ridit två hästar varje dag, varit på körskolan och tillbringat tid med familjen.
 
Idag var jag i Ransta med Sigge och hopptränade. Fick jobba som tusan på uppvärmningen då han var lite stel, men när vi väl hade börjar hoppa lite så kom han loss. Han var fin så länge jag red ordentligt. Tränade på lite olika saker och fick jobba en del med min sits, att luta mig mer tillbaka. Jag vet själv också att jag tänker för mycket på att få fram honom så då lutar jag mig framåt vilket gör att skänkeln åker upp, tyglarna blir lite slappa och han blir lång och dyker ner. Måste kommma tillbaka lite mer och på så vis får jag även upp honom lite.
 
Det var väldigt roligt och intressant att höra Monica berätta hur han var tidigare. Vissa saker kunde jag inte riktigt föreställa mig om honom, som att han var väldigt högt med huvudet och svårt att få ner honom om jag uppfattade rätt. I dagsläget är det helt tvärtom, han är rak och lång, försöker få honom att komma upp mer. Men det var väldigt roligt att höra hennes version av Sigge och hur han har varit mer på träning. Försöker ta reda på så mycket som möjligt om honom.
 
 
Efter träningen blev det lunch med Annelie och sedan ett pass i paddocken på en av hennes hästar. En fux på kring 1.80 i manken som är hur maffig som helst att rida! Shit vilka gångarter säger jag bara. Idag sa hon att jag kunde jobba lite med bommar och igår fick jag hoppa honom lite, vi kom upp till en höjd på 1.10 m, som visserligen inte är någon höjd för den hästen som tävlar på hög nivå. Det var superkul och riktigt häftigt!!!
 
 
 

Dagen

 
Känner mig så sliten, har i ungefär en veckas tid inte kunnat somna så har legat vaken till halv tre-tre varje natt och sen gått upp vid nio. På det så har det varit jobb+stall+jobb dem senaste tre dagarna. Känner att det kommer bli en tidig kväll snart men dagen har verkligen varit jätte bra. 
 
Först var Enter en stjärna i ridningen. Han har alltså inte blivit ordentligt riden sen 6 juni och så tänkte jag rida lite seriöst för en gångs skull idag, ta tag i det igen liksom. Han är så fin. Allt sitter kvar sen innan vilan. Visst, hade hoppsadeln så blev inte världens ridning men han gick ändå så jäklans bra. Var lite sparkig i baken i galoppen men det är så honom och det kommer alltid vara. Red inte så jätte länge eftersom jag inte hade så lång tid på mig men det blev lagom för honom efter vilan. 
 
Efter stallet var det snabbt hem och duscha+fixa iordning sig och sedan iväg för att träffa tjejerna. När man sitter och pratar gamla minnen så känns det som det var igår men egentligen är det två år sen. Förstå hur fort dessa två år har gått. Känns som det var förra månaden vi var på klassresa i nian och sen skilldes från alla. Älskade verkligen min klass på grundskolan, bättre klass får man leta efter. Vi ska försöka få ihop hela klassen nu i sommar igen för att umgås och så. 
 

Tiden räcker inte alltid till.

 
Ska snart åka ner till skolan och fixa allt där. Blev ingen uppdatering igår eftersom jag var hur trött som helst efter skola, ridning och sen lite extra jobb. Enter fick bara en barbacka tur runt Brunnby-Klinta tillsammans med Jossan och Pandora. Gick hur bra som helst men vi skrittade bara så det hände ju inget speciellt. 
 
Ikväll blir det troligtvis ingen uppdatering heller eftersom jag ska till skolan nu, sen ska jag jobba lite extra och sen  blir det ridning. Senare ska jag ut och äta tillsammans med några tjejer från gamla klassen på grundskolan. Verkligen kul då jag inte träffat dem flesta på jätte länge. Man säger ju alltid att man ska hålla kontakten och träffas men det är ju svårt eftersom alla går olika vägar här i livet. 
 
Så ingen mer uppdatering från mig idag. Hoppas ni alla har ett skönt sommarlov, det har iallafall jag! 
 
 

Full rulle hela dagen

Sigge fick gå ett pass på gräsfältet idag. Han kändes seg och allmänt trött, vilket kan bero på värmen också. För att få igång honom lite så bestämde jag mig att jobba med lite övergångar, efter att ha värmt upp i samtliga gångarter. Han tog faktiskt övergångarna väldigt bra, till min förvåning. Avsaktningarna var inga problem men han var även rätt snabb på igångsättningarna. Sigge är fortfarande rätt stel i kroppen efter att ha tagit det lugnt i några veckor, så imorgon ska Annelie få rida honom lite. Jag frågade henne då jag känner att det är bättre om han kommer loss på riktigt än att jag ska försöka och så lossnar han inte helt. Så imorgon rider Annelie honom och jag får rida en av hennes hästar, bra deal om ni frågar mig!
 
 
 
På torsdag åker vi till Ransta och tränar för Monica, vilket ska bli superkul! Har nämligen forskat lite om Sigges tidigare liv och även fått kontakt med en av hans tidigare ägare som hade honom väldigt länge. Hon har berättat en hel del om honom och man hör verkligen att det är Sigge hon pratar om. Har även fått veta att Sigge stod i Ransta efter att han slutade på galoppbanan och det var där som han skolades om. Så Monica vet vem han är och hur han var då, så ska bli väldigt roligt att komma dit med honom!
 
Idag har jag även ridit en av Annelies hästar, hur kul som helst! Det är verkligen stor skillnad jämfört med Sigge, lite mer egen motor, rolig häst faktiskt! När man får en sådan möjlighet så tackar man ju inte direkt nej :)
 
Imorgon blir det tidig morgon för körlektion på bilskolan och sedan direkt till stallet.
 
 
 

Enter 17 juni

 
Idag fick det bli longering för Enter. Mest i skritt och trav men han fick köra två varv i varje galopp också. Höll på i max en halvtimme och han skötte sig verkligen exemplariskt. Brukar alltid dubbellongera - alltså med två linor - eftersom Enter gärna söker sig inåt och då vill jag gärna ha som en yttertygel för att hålla kvar honom på en volt. Men idag fick det bara bli en lina och han höll sig hela tiden ute på volten. Verkligen förvånad att han var så enkel att longera idag, behövde bara smacka lite och så skötte han resten själv.
 
 
 
 
 
Efter longeringen så fick han sitt kraftfoder och passade på att tvätta hans skap. Bra att tvätta skapet på sommaren och speciellt med tanke på Enters melanom. Till min besvikelse har melanomen växt rejält sen i januari och jag kan verkligen inte förstå hur allt får plats utan att skapa något större besvär. Ska under sommaren tvätta skapet några gånger eftersom det gärna blir äckligare på sommaren. 
 
 

Kärlek är som ett gummiband, när den ena släpper får den andra ta smällen

Helgen har spenderats i Mockfjärd på Gagnefs ridklubb som hästkötare. Superkul har det varit! Det gick väldigt bra för Annelie som blev placerad i två av tre klasser. Vi har bott i Falun på en riktigt fin gård och hästarna hade det bra där. Finns en hel del att skriva om men orkar inte berätta allt. Kort och gott var det en bra helg och en kul upplevelse!
 
Idag har jag varit på körskolan och pratat lite, ska köra min första lektion på onsdag, åh vad roligt det ska bli! Förhoppningsvis så blir det även en tur till Ransta någon dag i veckan för hoppträning, ska få hoppa ponnyn och är Sigge okej så får han också följa med och träna för Monica! Nästa vecka är en pay&jump inplanerad och kanske en tävling också. Rooooligt!
 
/IDA

Fölet

 
Innan jag åkte hem från stallet var jag ner till Lilly och fölet. Den börjar bli så stor nu. När dem är ute i hagen kommer den ofta fram till staketet och gnäggar åt en. Den är väldigt intresserad när man kommer med dem andra hästarna och springer med längst staketet när man rider ut från stallplan. 
 
Idag stod den till och med kvar vid boxdörren när jag öppnade till boxen. Jag kunde klappad den på halsen och ryggen utan att den sprang runt Lilly för skydd. Den tyckte verkligen att det var skönt när jag kliade den vid manken och på rumpan, mulen blev väldigt lång. För varje dag som går så blir den modigare och det är så kul med ett föl i stallet. 
 
Bild från första gången ute i hagen. 
 

16 juni - Enter & Rossi

 
Idag blev det en skritt tur tillsammans med Cissi och Toppen i skogen. Finns inte så mycket att säga då vi bara skrittade och det hände inget märkvärt under ridturen. Dock var Enter hur skitig som helst när jag tog in honom, han som hållt sig så ren i typ en vecka nu men så var han tvungen att lera ner sig. 
 
Idag fick Rossi röra på sig igen. Han fick vara igår då jag inte orkade hålla på med honom. Igår särade vi på hästarna i hagen då varken Toppen, Rossi eller Pandora har lugnat ner sig och det har nu gått en vecka, känns inte som att det kommer lugna ner sig något. Då är det lika bra att vi har en valack hage och en sto hage. Tycker egentligen inte om att ha blandad hage då det ofta med min erfarenhet varit mycket konflikter, mycket ofta har det blivit att valackerna vaktar på stona och då börjar bråka med de andra valackarna. Enter mår dessutom som bäst psykiskt med bara valacker så är nöjd med beslutet även om det är synd med bara tre hästar i en hage. 
 
Eftersom hagen blev splittrad så hade Rossi lugnat ner sig jätte mycket jämfört med hur han var i fredags. Han skötte sig jätte bra när jag longerade och sen svampade av honom. Han tyckte det var lite jobbigt att bli sprayad med flugspray men ställde sig till sist snällt stilla så jag kunde spraya honom. Rossi är verkligen en jätte trevlig häst bara han inte ska hålla på att dryga eller vara sur, vilket han ofta gör. 
 
 
 
 
 
 
 

Enter 15 juni

 
Idag red jag min pärla igen. Så kul att få rida igen även om det bara blev en skritt tur. Skrittade bara Brunnby-Klinta runt som tar ungefär 45 minuter men det är bra underlag där för skritt. Grusväg och asfalt vilket är slätt och enkelt att skritta på. Enter var lite skeptiskt till att behöva lämna kompisarna helt själv så i början tänkte han inte mycket framåt utan gick istället och bara såsade i sin egen takt. 
 
När vi var nere vid Brunnby så hade han kommit igång och var inte längre så brydd över att vara ute själv. Vi stötte på lite allt möjligt som var bra träning. Grävmaskiner, en man som bytte om i en flyttbil(hahah?), superdupermega läskiga gula blommor och fyra människor som klev in i en bil. Det sistanämnda var hur läskigt som helst tyckte Enter. Men förbi kom vi. Han är rätt snäll som går förbi även fast han håller på att dö inombords, det enda han gör är att han ökar takten när det är nått läskigt - så han kommer förbi det så snabbt som möjligt. 
 
 

14 juni

 
Ska ha Rossi i helgen igen. Hade han idag. Usch, vilken mega super duper dryg häst. Longerade honom och det första han gör när han får lite lina så han kan skritta igång på en lite större volt är att han sätter av i galopp? Och sen så fort han fick större volt så började han galoppera igen. Med hjälp av en snodd och tålamod så blev han iallafall bättre och jobbade fint.
 
Även fast han lugnade ner sig i longeringen så var han ett riktigt as inne i stallet. Drygare häst får man leta efter länge. Trodde även att han var hingst när han kom ut i hagen. Suck. 
 
Enter ska kollas imorgon och det börjar märkas att han vilat ett tag för han börjar tycka att små saker är läskiga nu. Men han är säkert trött över att sova ute också, när han är trött blir han tittig. Hoppas verkligen jag kan rida igång honom imorgon, saknar att rida nu. 
 

12.17

Alldeles strax ska jag äta lite lunch och sedan sticker jag till stallet. Ska få prova hoppa upp på en liten c-ponny vilket ska bli spännande att se hur går. Sedan ska jag rida ut på Sigge tillsammans med Johanna, länge sedan bara vi två var ute på en tur så det ska bli kul!
 
När jag väl är klar i stallet kommer mamma och hämtar mig för att åka och handla lite inför helgen. Imorgon åker jag till Gagnef och det ska bli sjukt kul, ser fram emot det! 
 
 
 
 
 
 

13 juni

 
Fick nu på kvällskvisten världens sug efter att få rida. Paddocken är nyharvad i stallet och regnet som kommit under dagen har ju gjort under för alla grusvägar. Och så har jag ingen häst att rida. Visst är det typiskt? En dags vila kvar för Enter sen ska det springas fram och tillbaka för att studera hans gång. Är han fräsch så ska han sättas  igång men eftersom han vilat nu i en vecka så blir det nog minst två dagar bara skritt, sen lite trav. Så kanske på onsdag kan jag galoppera igen, om han är fräsch det vill säga. 
 
Igångsättning ska ju helst ske under samma period som vilan var på. Alltså i Enters fall en vecka, men jag tar det gärna lugnt och vill inte jäkta igång något bara för att rida lite "hårdare" utan det får helt enkelt ta sin tid det tar - förutsett att han är fräsch på lördag alltså. 
 
Förstår inte hur Enter kan se så lång ut på denna bild. Jag ser verkligen inget slut på honom typ. Då är detta en häst som har ponny size på täcken men har typ världens giraff hals jämfört med sin rygg. Fina lill killen! 
 

Ridit två hästar i regnet

Sigge fick gå en liten stund på vallen idag igen i sällskap av Annelie och en liten ponny. Denna ponny sprang väldigt snabbt vilket gjorde att Sigge trampade på rätt bra för att försöka hänga med i tempot. Övrigt verkade han piggare idag jämfört med igår. Red inte så länge och jobbade honom inte i någon form, men tyckte det räckte för honom. Imorgon blir det en uteritt!
 
Efter Sigge var det dags för Fröken att få röra på sig. Jag la ut fem galoppbommar som jag jobbade över. Fokus låg på att hon skulle vara lugn och inte dra och/eller öka i själva serien. Sist jag gjorde detta drog hon en hel del, men fick då hjälp med hur jag skulle göra och idag var hon jätteduktig. Några gånger ökade hon en hel del men de flesta gångerna galopperade hon lugnt och fint. Det kändes jättebra med tanke på att hon var lite spänd när jag hoppade upp och hoppade för saker jag inte ens såg. Haha hon är lite söt ändå!
 
 
Det dryga var att det regnade hela tiden när jag var stallet och när jag red Fröken så öppnade himlen sig för en stund. Men men, kul var det i alla fall!
 
 
 

12 juni

 
Idag är första dagen ute på nätterna för våra hästar. Dock ska det vara kasst väder imorgon så vet inte om jag slängr in Enter då över natten eller hur det blir. Kan tänka mig att han är väldigt upprörd nu och att han verkligen inte kan förstå varför ingen tar in honom, han brukar ju liksom gå in vid halv nio? 
 
Enter fick idag gå ut på en liten promenad på kanske tio minuter när Cissi skrittade fram Toppen. Enter såg verkligen trött ut idag så funderar på hur han kommer se ut imorgon. Borstade, sprayade med flugspray och gav kraftfodret sen fick han gå ut i hagen igen. 
 
Idag fick jag även testa på att rida Toppen. När jag skulle sitta upp var han lite osäker på det hela - men det är ju bara Cissi som har ridit på honom i över ett år och så är han ju bara 4. Precis när jag hade suttit upp så var han lite spänd men det släppte rätt snabbt. Skrittade runt och travade sedan en stund innan det fick räcka. Det var verkligen helt annorlunda ifrån Enter, men trodde att han skulle kännas mindre. Tyckte att det kändes att rida på en ponny med långa ben eftersom han har så kort hals jämfört med Enter. Toppen var överlag mycket mer kompakt och biffigare än vad Enter är. 
 
Var helt klart en kul grej att testa på att rida Toppen! 
 
 

Lång men rolig dag

Dagen började med en promenad, i hundens sällskap, till pappa som kom hem från Qatar idag. Tyvärr stannar han bara i några dagar så får passa på att umgås med honom! Efter en lugn dag hemma sen stack jag till stallet vid 14.30.
 
Red Sigge i ca 30 minuter på ett gräsfält. Red kravlöst i samtliga gångarter men fick driva lite för att han ens skulle gå framåt. Efter lite galopp så tramapade han på. Sigge verkade tycka det var lite roligt att komma ut på ett fält och dessutom har vi inte varit där sedan i vintras, så vi båda njöt! Annars var det inge speciellt, händer liksom inte så mycket på ridturerna dessa dagar. En veterinär kommer ut till stallet någon dag snart så tänkte passa på då att rådfråga lite om Sigges ben och om det finns något jag kan göra eftersom det fortfarande är lite tjockt. Däremot går det ner när jag rider. Hur som helst så skadar det ju inte att rådfråga.
 
 
När Sigge var klar åkte jag till Skästa för att titta på Annelies hoppträning, lika roligt som vanligt! Jag tycker det är nyttigt att se andra rida och höra lärarens kommentarer, det är alltid något man kan ta med sig och jobba med själv. Dessutom får man inspiration på övningar och varför dem är bra, vilket är viktigt att veta så man inte bara gör en övning för att göra den, men sedan inte vet vad det ger för nytta.
 
Imorgon blir det uteritt tillsammans med Annelie och sedan ska jag få rida Fröken, wihoo! Ser fram emot morgondagen då fler roliga saker händer!
 
 
 
 

11 Juni

 
Händer inte så mycket på hästfronten med Enter just nu. Inte ridit sen i lördags och ska vänta tills helgen och se hur han rör sig då, tills dess får han vila. Han blev ju alltså ofräsch i högerbenet efter ett sår han fick i hagen och sen igår så skoddes han. Troligen så är han öm i sulan på vänster fram för han är oren på vänster fram. Hovslagaren var ut idag igen för att ta av skon utifall han blivit sömstucken men kom fram till att han nog helt enkelt tog lite mycket i tån och att han är öm i sulan.  
 
Bara att vänta ut helt enkelt. Imorgon släpps hästarna i en ny hage och dem ska även börja gå ute på nätterna imorgon. Helt sjukt hur mycket bete vi har i år. Fyra hagar med hur mycket bete som helst i till fem hästar. Dem kommer leva livet i sommar helt klart. 
 
Enter igår. 
 

Resterande vecka

Känner att mitt sommarlov ändå har börjat väldigt bra och en del saker är redan inplanerade. Imorgon ska jag passa Lucas och lite senare sticker jag till stallet för att rida och sedan hänger jag med och tittar när Annelie tränar. Det är verkligen inspirerande tycker jag samtidigt som man lär sig lite. Torsdagen är fullspäckad med bland annat uteritt tillsammans med Anna och ska även rida Fröken. Lördag morgon sticker jag till Gagnef med Annelie som ska tävla. Det är tävling både lördag och söndag som gäller, så sover över i en stuga. Det ska faktiskt bli väldigt kul och jag ser fram emot det.
 
 

För fösta gången i mitt liv har jag...

Tog in Sigge direkt när jag kom till stallet, gjorde iordning honom och red sedan lite på paddocken. Igår joggade jag honom en lite stund, han var inte halt men däremot rätt stel vilket inte är så konstigt. Idag var han också väldigt stel men tog något varv galopp i båda varven vid olika tillfällen. Han verkade lite trött, men det kan vara värmen också. Hur som helst så blev det helt kravlös ridning, lät honom bara rulla på, mest bara för att han ska röra lite på sig.
 
När jag var klar med Sigge så tog jag in Digge, Alvas lilla b-ponny. Och gissa vad jag har fått göra?! Jag fick köra den lilla ponnyn idag!!! Det var första gången jag körde en häst med vagn och det var extra roligt eftersom han har tävlat i trav. Det var hur kul som helst och den lilla ponnyn kan verkligen trava fort och ändå var vi inte uppe i någon speciell hög hastighet. Satt mest och log medan jag såg den lilla ponnyrumpan framför mig.
 
 
 

Dagens planer

Sommarlovets första riktiga hela vecka är igång! Om drygt 30 minuter ska jag sticka till stallet. En tillridningsponny kommer till stallet och det ska bli så spännande att få se den! Tänkte även kolla när Annelie hoppar Fröken och under tiden får Sigge stå inne och äta lite hö, då det inte är tillräckligt mycket gräs i hagen för Sigge och vill inte att han ska falla ur i hullet. Innan han släpptes på betet så var inte Sigge speciellt tjock, men nu har han fått lite gräsmage och nu vill jag på en gång försöka hålla i det här. 
 
Nej ska nog ta och stoppa i mig lite lunch innan stallet. Resten av dagen ska jag spendera tillsammans med körkortsboken.
 

Rossi 9 juni

 
Efter att ha ridit Rossi så inser jag hur underbar Enter är, så jäklans okomplicerad jämfört med Rossi. 
 
Rossi var redan dryg inne i stallet. Uppjagad eftersom han inte ville lämna hagen. När vi red iväg så ville han bara gå tillbaka till hagen men vi skulle inte gå och det hållet. Då stod han och kastade huvudet upp och ner samt drog sig åt det hållet. Tryckte fram honom till slut och vi kom iväg. Vägen ner mot Brunnby skötte han sig faktiskt men det var när vi hade ridit igenom Brunnby gård och skulle ut på grusvägen mot E18 som han skulle börja dryga igen. Då vägrade han gå ner på den grusvägen. Han backade, kastade upp huvudet i hopp om att knocka mig och små stegrade hela tiden. Det värsta var att han drog tyglarna ur händerna på mig för att snabbt som satan slänga upp huvudet och sen stegra lite. 
 
Allt jag gjorde var att vänta ut honom. Satt bara helt stilla och efter några minuter gav han med sig och gick ner på vägen bara för att sedan göra om det hela efter några steg. Gjorde exakt samma sak igen och han gav med sig. Travade därefter hela grusvägen runt och sen kommer man till en grässlinga som går längs en kohage innan man kommer tillbaka upp på Brunnby vägen. På denna grässlinga hade vi världens otur. När vi hade gått några steg på den så rasslade det till i gräset och en hare sprang i världens fart iväg. Rossi blev skraj för denna och flög iväg framåt. Jag var ju helt oförbered på detta så hamnade i bakvikt när han stack iväg. När jag sedan tog tag i honom så gick han uppåt istället. Herregud, kändes som det var nära att dratta i marken där men som tur var satt jag kvar och vi kunde fortsätta hemåt. 
 
Hela vägen hem var han as dryg, drog tyglarna ur händerna och slängde sen upp huvudet. Nej, avslutade med att longera honom i galopp på paddocken så han fick springa av sig lite iallafall. Handen på hjärtat så skulle jag aldrig klara av att ha en häst som Rossi, skulle bli alldeles för frustrerad varje gång jag red. 
 
 

Om ditt hjärta slår, kommer jag vara med dig vännen vart du än går

Idag fick Sigge komma hem från betet där han har varit under två veckors tid. I tisdags när jag kom ut till stallet låg Sigge ner i gräset när jag kom men reste sig sedan och jag fick mötas av ett gigantiskt bakben som han knappt ville sätta ner. Eftersom benet var väldigt uppsvullet och han har haft lymfangit två gånger innan han kom till mig misstänkte jag på en gång det. Pratade med veterinären som trodde att det inte var det med tanke på att han ändå stödde sig lite på det och "bara" stod och lyfte det lite hela tiden. Försökte leda honom lite och han hoppade fram nästan jämfota med bakbenen. Han var väldigt öm i hela benet så det var ett projekt att försöka tvätta rent det. Han hade ingen temp och eftersom han ändå kunde stödja sig på det så beslutade jag att han fick gå kvar på betet för att kunna röra sig istället för att ställa in honom på box, där han normalt alltid blir tjock i benen.
 
Dag för dag har han blivit bättre, jag har varit ute två gånger om dagen för att tvätta hela benet och kolla temp. Släpat dunkar med vatten på moppen, men vad gör man inte? Har verkligen sett framgång under dessa dagar, från att knappt kunna gå till att han galopperade rent i hagen idag. Troligen så upptäckte jag det väldigt tidigt vilket gjorde att det inte löstes ut till något värre.
 
 
Tanken var att rida hem honom idag men i och med detta så fick han åka transport. Planen var att sätta igång honom igen imorgon, men allt beror på hur han är. Eftersom han inte är halt eller öm längre så vet jag att svullnaden går ner bättre, och han mår bättre, om han får röra på sig. Men det får stå oskrivet så länge tills jag vet mer.
 
 

Imorse.

 
Ihopsläppet gick bra imorse. Pandora är som hon är och skriker lite när som helst, men inga större bråk än så länge. Innan vi åkte hem från stallet gick vi ner till hagen och kollade dem + tog ut Enter och sprang med honom. När jag hade Enter ute ur hagen blev det lite gruff i hagen. Pandora vaktade lite på Lady+Toppen och bestämde sig för att Rossi inte skulle få komma nära dem. Detta är dock rätt bra för Rossi behöver verkligen en omgång så han skärper till sig. Så länge det inte blir värre än det vi såg när dem bara sparkar på avstånd så kommer detta nog bli bra. 
 
Enter var väldigt stel idag så han får vila idag + imorgon och sen får jag se på tisdag hur han är. Ska ut senare ikväll för att rida ut med Cissi på Rossi. 
 

Bara att börja spara pengar!

 
Nästa schabrak jag köper ska bli ett vinrött dressyrschabrak. Länge har jag velat ha ett vinrött schabrak, jag har ett men det är gammalt och köpt på Ö&B så det är ju inte det snyggaste. Duger i krig som vi brukar säga. Nej men nu vill jag ha ett snyggt fint vinrött schabrak, behöver inga fler schabrak till hoppsadeln så då får det bli ett till dressyrsadeln! 
 
 
Ett sånt här skulle man ju inte tacka nej till direkt! 
 

Året då drömmen slog in.

 
När jag var liten så prenumerade jag på Pollux som vilken annan liten hästtjej gjorde. Dem hade årligen en utlottningshäst om jag inte minns fel. Jag - som alla andra - önskade ju att jag var den som skulle vinna denna häst. Tänka sig, att FÅ en häst. Gratis. Likaså utlottningshästarna på Göteborgs horseshow, drömmen att få en häst. Jag vann aldrig nån av dessa hästar och jag blev ju självklart varje gång lika besviken - jag vinner aldrig nått. 
 
Men den 8 december 2007 var min mamma och kollade på en häst. En häst som vi skulle få, helt gratis. Min dröm gick alltså i uppfyllelse. Drömmen att få en häst blev sann. Dock blev det inte en utlottningshäst värd 100 000 kronor med toppstamm utan världens bästa Enter istället. 
 
 

Rossi

 
Nu under helgen har jag hand om min kusins häst - Rossi. En 6 årig valack efter Carte d'Or. Han är rätt speciell att rida då han kan bli rätt bänglig och dryg när han tycker att det blir för jobbigt. Idag skötte han sig väldigt bra faktiskt när jag red på paddocken. Valde att rida där eftersom jag inte ridit honom sen förra sommaren så ville inte ge mig ut själv om han skulle testa mig eller nått sånt. 
 
Det är väldigt annorlunda att rida Rossi när man är van vid Enter. Enter är så mycket mer stadigare och blir inte lika slingrig som jag upplever Rossi, och Rossi är också mycket mer känsligare än Enter. Bara jag la an någon skänkel mer än den andra eller tog mer i en tygel så flöt han åt sidan.  
 
Red intensivt i ungefär 30 minuter sen framridning och avskrittning på det. Jobbade mycket med galoppen och tänkte på att få honom framåt så han inte skulle bli för mycket på stället och då kanske börja konstra lite. Tyckte han höll sig i skinnet men han visade även lite av sin dryga sida i vänstergaloppen som är jobbigast för honom. 
 
 
Imorgon blir det förhoppningsvis uteritt med mamma annars kanske jag rider ut på Rossi tillsammans med Cissi och Toppen ifall hon ska rida ut. Vi får se hur det blir! 
 

8 juni

 
Igår hade Enter fått ett konstigt sår på insidan av höger framben precis där benet går upp mot bröstkorgen. Såg nästan ut som han har fastnat i något för det är som ett långt snitt och sen har han två märken nere på ballen på samma ben. Iallafall så var han inte helt fräsch i det benet idag så fick bara bli skritt jobb i ungefär en kvart+framskrittning.  
 
Under tiden jag red så gick han jättefint. Lite surt att bara skritta då. Gjorde lite skolor och halter. Skolorna blir bara bättre och bättre faktiskt, lite svårt i det svåra varvet där han gärna faller ur formen för det blir för jobbigt. 
 
Om han är fräsch imorgon så ska antagligen mamma och jag rida ut imorgon, sen på måndag vilar han eftersom han ska skos. Imorgon ska vi även släppa in Pandora i vår hage eftersom hon går själv nu när Lilly har fölet. Lady och Pandora släpptes ihop idag och det gick tydligen jättebra så vi får se hur det går med valackarna imorgon. 
 
Hans hals ser så biffig och fin ut på den har bilden, gillar't! 
 

Shopping

 
Var in på Glada Hästen idag och dem hade ett outlet-tält eftersom dem inte är på Strömsholms tävlingarna. Fick med mig ett schabrak som det var halva priset på. Köpte även varsitt flugpannband till Lilly och Rossi. Lilly fick självklart ett rosa flugpannband och Rossi fick ett royalblått. 
 
 

7 juni

 
Sjukt härligt väder idag. Spenderade fyra timmar med att rensa ogräs och kratta grusgång. Tjäna lite pengar. Har ju inget riktigt sommarjobb nu under sommaren förutom att jag ska ta hand om skolans djur dem tre första veckorna nu i juni så då får man lov att göra sysslor hemma. Nästa vecka ska jag antagligen stapla 10 kubikmeter ved hos en släkting. 
 
Iallafall, blev en skritt tur barbacka idag. Väldigt lugn tur men mötte på massa olika konstiga saker enligt Enter. Först plastbanden på tråden i hagen hemma på gården som var väldigt läskiga, sen var det en familj som var ute och flög drake på den vägen jag skulle rida så fick rida en annan väg för jag kände inte för att riskera att hetsa upp Enter för mycket. Slutligen så åkte det ett JAS-plan förbi oss som lät hur mycket som helst. Enter tog dessa saker med ro och bara fortsatte på vår väg. 
 
 

..

 

Fler bilder

 
 
 
 
 
 
 

 

Fler bilder

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fölet idag

 
Idag fick Lilly och fölet vara ute i hagen, Lilly då också lös. Jag och min kusin sprang runt och satte upp plastband på tråden så fölet ska kunna se tråden bättre. I början sprang hon som en tok. Bockade, stegrade, sparkade bakut och rejsade på. Dem var ute i ungefär en timme sen tog vi in dem igen. Blir jobbigt för fölet att vara ute så länge då hon nog inte förstår att det går att ligga ner ute i hagen. Innan jag åkte hem så släppte vi ut dem igen men då vart det inte lika mycket springande. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

6 juni

 
Dressyrträning idag. Varmt som satan och när jag satt på hästryggen hade jag bara varit vaken i 45 minuter efter en rätt så sen kväll. 
 
Vi började med att få koll på hästarna i traven, här var jag jätte loj vilket resulterade i att Enter blev lång och ofokuserad. Allt släppte sen när vi gjorde en övning där vi skulle trava på fyrkanten, skritta genom vartannan hörn och sen vidare i trav. I denna övning föll allt samma och Enter blev jätte fin. Tog en kort galopp i varje varv efter denna övning och det var längesen jag hade Enter så samlad som han var i höger varvet idag. Verkligen jätte kul att känna speciellt när det är i hans svåra varv. 
 
Efter spolade jag av Enter vilket han tyckte var skönt innan han fick gå ut i hagen igen. 
 
 

Jag kommer älska dig när jorden gått under

 
Har inte så mycket att skriva om och därför kan bloggen aka lite tomt från min sida de närmaste dagarna. Idag har jag varit i stallet, tvättat två hästtäcken för hand, solat, ätit och ja, haft en lugn men trevlig dag för mig själv. Snart ska jag åka till stallet för andra gången idag och pyssla om min gamla gubbe. 
 
Imorgon väntar skolavslutning, stallet, ska träffa Fahrim och på kvällen ska jag hinna till stallet en gång till. En dag jag ser fram emot!
 
Kram
 

..

 

Bilder på fölet

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hon är så jäklans gullig. 
 
 

Bilder på fölet

 
 
 
 
 
 
 
 

5 juni

 
Idag var fölet ännu piggare och sprang runt som en tok i hagen. Galopperade och bockhoppade så gott hon kunde. Lilly blev orolig och ville springa med henne hela tiden och så fort hon kom för långt bort blev hon orolig. Jättefint väder idag också vilket var skönt. 
 
Fick sen stå och hålla i fölet när Lillys hovar verkades, lite jobbigt tyckte hon att det var att bara stå på ett ställe men det gick snabbt att verka hovarna. 
 
 
Mer bilder kommer senare! 
 
Enter fick morötter och Pelle nitade även fast hans sömmar lite. På måndag ska Enter skos om. Skönt med sommar! 
 

Skolavslutning!

 
Kommit hem från årets skolavslutning. Vår skola har traditionen att ha en tårtbakar tävling och sen utser man en vinnare. Vann tyvärr inte tävlingen trots våra försök att få röster. Längtar tills betygen kommer, men får ju vänta i ungefär 2 veckor. Förra året fick jag ett stipendium av skolan på grund av mina studier i projektformen. I år vann jag även ett stipendium, hahah, denna gång ett programstipendium.
 
Det finns ett stipendium som alla röstar fram en person, förra året vann Johanna i min klass och hon tog även hem det i år igen. Komiskt att båda vi vann i år igen. 
 
 
Nu ska jag snart ut till stallet. Lilly ska verkas och så ska vi nog antagligen ta ut henne och fölet. Enter får vila idag men ska fixa allt till honom och skämma bort honom lite. Ikväll blir det grillkväll med mina finaste tjejer! 
 

..

 

Fölet

 
Idag var det dags för fölet och Lilly att få komma ut lite. Mamma och jag hjälpte till att få ut dem två. Jag fick ta Lilly och sen tog mamma och min moster fölet. Lilly blev väldigt upprörd när vi skulle ut och ville typ springa ut trots hon gick kanske en meter bakom. 
 
Väl ute gick jag runt med Lilly och fölet hängde på runt. Lilly blev upprörd så fort fölet kom för långt ifrån och då ville hon bara dra till henne. 
 
Efter att jag hade ridit hjälpte jag till att ta ut dem igen. Då galopperade fölet runt jätte mycket och försökte bocka så gott hon kunde, jätte söt är hon. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

4 juni

 
Idag fick jag sällskap av Zandra som red från Grävlinge. Väldigt skönt att ha sällskap för känner att motivationen har fått en liten dipp, har fått så dålig fantasi på vart man kan rida. Men idag brydde jag mig inte direkt om vart vi red, utan det var bara så skönt att få snacka skit med Zandra vilket vi inte gjort på länge nu. 
 
Vi red iallafall ut i Stora skogen och runt lite där. Väldigt drygt där inne då det var fult med mygg och andra insekter, hästarna var ju inte direkt nöjda med det. Enter var väldigt intresserad av Daddy ibörjan så han gick och sneglade på honom lite titt som tätt men var helt lugn i hans sällskap. 
 
 
 

Fölis!

 
Stallets nya tillskott som kom igår kväll runt halv elva. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stoföl med väldigt långa ben. 
 
Jag och mamma åkte ut till stallet strax vid halv elva men missade precis fölningen. Allt gick tydligen väldigt snabbt och enkelt. Lilly var jätte duktig och tog bra hand om fölet. Så gossigt med ett litet föl i stallet! Var hemma sen igen runt ett. Dem andra hästarna undrade nog lite vad som hände med massa folk i stallet så sent. 
 

..

 

22.33

Sitter och pluggar lite körkortsteori så här på kvällskvisten. Just nu är det bettydligt roligare än en svenska-analys. Tur att man kan läsa lite i syrrans böcker och känner att jag ändå har med mig en hel del sedan jag tog körkortet för moppen.
 
Bjuder på två bilder från idag.
 
Ska nog göra klart sidan i boken och sedan krypa ner i sängen. Imorgon är jag ledig och har några saker planerade, vad det är får ni höra imorgon! :)
 
 

3 juni

 
Idag fick det bli lite longering för Enter. Tycker det är väldigt bra med longering/tömkörning då hästen får arbeta fritt med ryggen och inte har någon belastning där uppe. Dock anser jag själv att jag suger på longering och speciellt med Enter som gärna drar sig in mot mitten. Han blir även ofta rädd för saker eller t.ex. ett hörn kan han vara rädd för, då drar han sig in varje gång vid just det hörnet och så springer han iväg lite grann också. 

Jag brukar alltid longera med två tömmar, då får jag mycket bättre ut av passet för då kan jag hålla emot honom på yttern. Tyckte Enter jobbade på bra idag. Han fick gå på novabettet och ingen nosgrimma vilket han verkade funka på så funderar på att börja rida honom lite mer på det och se hur han är i ridningen på det. 
 
 
Enter börjar äntligen se fin ut i hullet. Kämpat med honom sen i augusti förra året, iår ska jag verkligen inte göra samma misstag som förra året. Tänker inte ha honom ute på nätterna lika länge som förra året. 
 

No matter what you say about life, I learn every time I bleed

Mitt huvud har redan tagit sommarlov. Sitter med sista uppgiften och känner hur tankarna är någon helt annanstans. Då jag inte har några kompleteringar att göra eller liknande, innebär det att jag är ledig imorgon och på onsdag, torsdag är det ju röd dag och på fredag är det avslutning i en timme. Känns lite ovärt, men som sagt, känns som om jag redan har tagit lov.
 
Går in med instälningen om att den här sommaren ska bli tusen gånger bättre än förra sommaren. Det ska bli bästa sommaren någonsin!!!
 
Kroatien.
 

..

 

Fri från alla bekymmer jag har haft förut

 
Idag hade jag en rätt chill dag i skolan, började 8.40 och slutade 9.30, åkte bara dit för att diskutera slutbetyg i varje ämne. När jag väl var klar passade jag på att städa mitt skåp och kom hem vid 10.20.
 
Vad ska man göra nu då? Min allra sista uppgift för det andra året på gymnasiet ska göras klart, en analys i svenskan. Ska rulla ut till stallet också någon gång under dagen och sedan vet jag inte riktigt, kanske blir en springtur.
 
 

Mina största rädslor..

 
 
.. Vattenlevande djur. Delfiner, fiskar, valar och späckhuggare. Förstå om man är ute och simmar nånstans och så glider en val förbi under dig? Skulle bokstavligt talat dö av en hjärtattack. 
 
.. Att bli blind. Tanken att inte se skrämmer nog många, men eftersom det gått käpprakt utför för min syn sen åtta års ålder så börjar jag ibland tänka om synfelet aldrig slutar försämras? Och att jag till slut en dag inte kan se längre. 
 
.. Att Enter bara bang boom dör utan förklaring. Vet inte hur jag skulle hantera situationen. Antagligen bryta ihop som ett barn. 
 

..

 

Tävlingssugen!

 
Som det ser ut nu så sticker jag och Sigge till Uppsala, Lurbo ridklubb och tävlar v.26, men har inte anmält mig än.
 
 
 

Min typ av humor.

 
 
 
 
 
 
 

2 Juni

 
Kan ni förstå att det redan är 2 Juni? På onsdag säger jag hejdå till skolan och tar ett fint sommarlov, mitt sista sommarlov innan studenten. Herregud, bara ett år kvar nu. Hoppas det går lika fort som dessa två första. 
 
Började denna söndag med att åka ut till stallet för att rida ut med Cissi. Vi bestämde oss för att rida ner till Hagbyholm för att testa en ny galopprunda där nere. Eftersom det kom regn igår kväll så var den helt perfekt inte för hård med inte för blöt heller, utan precis sådär som man vill ha den. 
 
Första biten på vägen går längs ett stort dike och på andra sidan det så står det jakttorn med jämna mellanrum. När vi fattade första galoppen så skulle ju Enter självklart bli rädd för dessa så han bara avvek av från vägen och ut på åkern som vägen går runt. Toppen som låt framför Enter hängde på av från vägen. Var verkligen inte beredd på att han skulle avvika utan satt mest där i egna tankar. Resten av vägen gick utan några som helst problem. 
 
Vi höll ett rätt friskt galopptempo hela rundan runt och Toppen orkade hänga på Enter utan några som helst problem, vilket är jätte kul att se. Han har verkligen utvecklas jätte mycket under vintern. Det är ju det roliga med unghästar.
 
Vi var ute i lite mer än en och en halv timme och det var verkligen skönt att bara lufta hästarna och galoppera på. 
 
Bild från igår. 
 

Gott och blandat om livet

Gårdagen började med en liten tripp till stallet för att kolla hästarna. Finns inte så mycket att skriva om hästmässigt då Sigge går på bete och vilar nu, men bara en vecka till. Har fått en hel del inspiration på övningar som jag delar med mig om när jag har testat. Resten av dagen spenderades tillsammans med Fahrim, vi tog bland annat en springtur i spåret, solt över oss! Det var i alla fall jättetrevligt! :)
 
Idag har jag än så länge hunnit fixa en del på rummet och ska göra klart det innan jag övningakör till stallet för att mysa lite med de tre sociala hästarna på betet, Sigge, Findus och Skutt. Igår kom alla tre i raskt tempo när jag ropade och öronen spetsade framåt, sötnosar!
 
Resten av dagen ska jag skriva klart en svenskauppgift och sedan står agendan tom.
 
Qatar. Vill tillbaka...
 

1 Juni

 
Tycker alltid att det är lika svårt att börja dessa "Dagens ridpass" inlägg. Det känns alltid som att det blir samma inledning vilket jag inte är helt nöjd med. 
 
Men som ni vet så blev det dressyr idag. När Enter var framriden och redo för arbete så fick jag börja med att trava på en volt och försöka få honom avslappnad. Lättare sagt än gjort kändes det lite som. Han var rätt motsträvlig men vissa stunder kunde han arbeta på jätte fint. När Enter hade blivit någorlunda avslappnad så gick vi ner i skritten och arbetade lite med formen och stadigheten där. Fick rida mer rakriktat idag och det lades även in några halter då och då. 
 
När vi hade skrittat ett tag så släppte han verkligen i skritten. Låg kvar i alla övergångar och även när vi bytte varv. Gick då upp till traven igen och körde lite där innan vi hoppade över till galoppen. Började med vänstervarvet och där var han jätte fin medan han i högervarvet var mycket drygare. Han tycker att det är jätte jobbigt att arbeta i högervarvet så då försöker han allt för att slippa göra något. Till slut lyckades jag få honom nästan helt avslappnad i högergaloppen också. 
 
Efter galoppen så är det nästan alltid som att allt har släppt. Då blir han mjuk, fin och samarbetsvillig. Travade några varv med fin form och aktivitet genom hela kroppen. Fick därefter gå över till skritten igen och arbeta på serpentinbågar. Där låg han kvar fint hela tiden och var verkligen som en dröm att rida. 
 
 

Tankar

 
Varje gång jag rider på paddocken och det går bra så slår det mig alltid hur mycket jag älskar ridningen. Hur fantastiskt det är att sitta på hästryggen när allt bara rullar på och hästen verkligen är igenomriden och riktigt lösgjord. Det får mig även att inse att jag inte är en hopptjej utan jag älskar verkligen dressyren. Jag uppskattar hellre en perfekt galoppfattningen eller känslan när man travar på en volt och hästen bara helt enkelt ligger kvar i handen och jobbar igenom hela kroppen istället för att hoppa över 1 meters hinder.
 
Jag har nog aldrig varit en hopptjej. Jag har aldrig haft den där orädda inställningen som man behöver för att hoppa en häst som inte gör allt jobb själv. Ibland kan jag tycka att det är kul att hoppa lite hinder speciellt typ stockar i skogen, men att hoppträna för någon tränare är inget jag någonsin har kunnat se mig göra. Jag är helt enkelt för fast i dressyren och dess stilhet. En dröm skulle vara att ha kunnigheten att rida in och utbilda en häst helt själv men så duktig anser jag att jag inte är i nuläget. 
 
 
 

Saker jag måste förbättra/lära mig..

 
- ... Rida med ridspö. Kan verkligen inte rida med det, det fungerar när det går bra men så fort Enter börjar bråka lite så tappar jag helt ridningen på grund av ridspöt. 
 
- ... Att sluta fuska med ridningen. Måste rida ordentligt varje steg. 
 
- ... Tro mer på mig själv i ridningen. Och framförallt tro mer på Enter i ridningen. 
 

RSS 2.0